Gå till innehåll

Pionträdgården

I Pionträdgården på Julita gård finns en samling av ungefär 130 olika arter och sorter. Välkommen till en av Sveriges största pionsamlingar – totalt nästan 400 plantor.

En samling rosa pioner i fokus och ett gult hus med vita knutar samt växthus i bakgrunden.
Pionsamling utanför växthuset på Julita gård. Foto: Peter Segemark.

Pionen är en av våra kanske mest älskade blommor. På Julita gård kan du utforska en mängd olika arter och sorter. Upptäck våra vackra dillpioner, rosenpioner, buskpioner, bondpioner och luktpioner. Under sommarsäsongen kan du gå på visning av pionsamlingen.

Pioner från Sveriges främsta pionföräldrare

Pionträdgården är anlagd i mitten av 1990-talet och pionerna kommer till största delen från Sveriges främste pionförädlare, Hermann Krupke på Guldsmedsgårdens plantskola i Ljung. Hermann startade sin plantskola 1958 och började odla pioner på 70-talet.

Luktpioner kom till Europa med Ostindiska Kompaniet

Till största delen består Julitas pionsamling av luktpioner. Luktpionen, ”Paeonia lactiflora”, härstammar från mellersta och västra Asien. Arten kom till Europa mot slutet av 1700-talet via Ostindiska Kompaniet luktpioner och de blev snabbt populära.

Efterfrågan på nya pionsorter var stor under 1800-talet och ett omfattande förädlingsarbete startade. År 1824 tog fransmannen Nicolas Lemon fram den första riktigt rosa fyllda luktpionen, ”Edulis Superba”. Under 1900-talet kom USA att bli dominerande inom pionförädlingen.

Vita och rosa pelagoner i en pelargonsamling utomhus.
Pelargonknoppar på Julita gård och trädgårdar.

Buskpioner och vilda arter på Julita gård

I Julitas pionträdgård växer örtartade pioner som vissnar ner på hösten. Men här växer också buskpioner – förvedade, lövfällande buskar som ibland fryser ner på vintern. Buskpionerna har en stor variationsrikedomen och blommorna kan vara vita, rosa, gula eller röda. ”Paeonia x lemonei Alice Harding” är en vacker buskpion med knallgula blommor.

I pionträdgården odlar vi också ett antal vilda arter. Den vilda rosenpionen ”Paeonia veitchii” från Kina brukar vara den första som slår ut. Rosenpionen bär flera blommor på samma stjälk. Den har sin naturliga växtplats på cirka 2000 meters höjd i de kinesiska bergsområdena. Därför tål den våra svenska vintrar mycket bra!

En samling rosa pioner med rött trähus med svarta knutar i bakgrunden.
Pioner på Julita gård med en del av Skansenmuseet i bakgrunden.

Dillpionen fortfarande en raritet

Dillpionen ”Paeonia tenuifolia” finns med enkel eller fylld blomma. Den är känd som trädgårdsväxt sedan mitten av 1700-talet. På grund av att det är svårt att föröka dillpioner räknas de fortfarande som rariteter och kan vara svåra att få tag på.

Herrgårdspion ”Paeonia x hybrida” är en korsning mellan dillpion och sibirisk pion. Herrgårdspionen har finflikiga blad, men inte riktigt lika finflikiga som dillpionen. Av en slump dök en korsning av herrgårdspionen upp på Bergianska trädgården i Stockholm. Den fick namnet ”Bergiana”.

Följ med till pionträdgården på Julita gård tillsammans med Susanne Yderbo, som är sektionschef för utemiljöer.

Med vår karta är det lätt att hitta på området. Det finns också en vandringsguide med förslag på promenadvägar.

Ladda ner karta och vandringsguide