Nordiska museet i sociala medier

Vi finns på Facebook, Twitter, Instagram, Flickr samt Youtube.

onsdag 25 april

Vi fortsätter på tema skrock – nycklar på bordet, hur är känslorna kring det? Är det mer okej om de är över 100 år gamla? (frågar åt en vän)

måndag 23 april

K står för kärlek och tur! I alla fall om man ska tro ungdomar och unga vuxna på 90-talet när det här brunnslocket samlades in. I våra samlingar finns 1,5 miljoner föremål som har med livet i Norden att göra, också så udda föremål som brunnslock med lite tillhörande skrock. För du vet väl att allra bäst är det att stå på en K-brunn och pussas? Mer tur i kärlek än så är nog svårt att få.

lördag 21 april

Huset är fullt av härliga Kulturnatts-besökare. Det skulle museets grundare Artur Hazelius ha gillat! #kulturnatt #kulturnatt18

fredag 20 april

I TV:ns spår förändrades inte bara vardagsrummets funktion, utan också de saker vi kunde tänkas behöva inför en kväll i soffan. Till exempel en TV-sandvikare (som självklart placerades på en speciell TV-tallrik med plats för både smörgås och kopp) eller TV-kanna. För vem vill att kaffet ska ha hunnit svalna inför de sista rafflande minuterna av Kvitt eller dubbelt? . Följ med vår intendent Cecilia på en visning i TV:ns spår under Kulturnatt Stockholm 21 april. Länk i bio. #kulturnattstockholm

torsdag 19 april

Två nyanser av blått utanför – scillorna vid södra gaveln och den något ljusare aprilhimlen. ☀️

fredag 13 april

KNYTBLUS IDAG? BERÄTTA FÖR NORDISKA MUSEET: Fredag 13 april 2018 trendar #knytblus och #knytblusförsara på sociala medier. Kampanjen är en kommentar till händelser kring Svenska Akademien. Har du postat något, eller delat, i sociala medier i anslutning till kampanjen? Har du tagit en selfie? Ladda upp din bild och berätta varför du deltagit: www.minnen.se Se direktlänk i vår profil. Resultatet blir även en del av det Nordiska forskningsprojektet Collecting Social Photo. ⠀ Knytblusen på bilden kommer ur Nordiska museets samlingar. Den är gjord av svart bomull/polyester, långärmad, helknäppt modell med mjuk krage som slutar med knytbland. Skall knytas i rosett som hänger. Enkelknäppt fram med sex st plastknappar och maskinsydda knapphål. Tillverkad 1972. Blusen bars till mönstrad långkjol och svarta lackskor av kvinna f. 1942.⠀ ⠀ ⠀

torsdag 12 april

Utsikten från vårt torn är ganska härlig en solig vårdag som denna!

tisdag 10 april

Visste du att vi har en fullskalig funkislägenhet i museet? Under Kulturnatten den 21 april kan du följa med på visning! #kulturnatten

lördag 7 april

ETT ÅR SEDAN DÅDET PÅ DROTTNINGGATAN: För ett år sedan samlade Nordiska museet in 400 bilder från 7/4 och dagarna efter. Nu undrar vi, har du bilder kvar i din mobil? Bidra till att bevara bilder och berätta om hur dådet påverkade enskilda människor, på webbplatsen Minnen.se. Direktlänk i vår profil. #openstockholm #stockholm #prayforstockholm

torsdag 5 april

Har du arbetat som rekvisitör, attributör, sömmerska eller liknande? Då kanske du är vår nya kollega! Läs mer om tjänsten som museiassistent 75 % på vår hemsida, länk i profilen.

tisdag 3 april

Lill-Babs, folkhemmets drottning och en tuff brud i lyxförpackning. Efter 64 år som artist är Lill-Babs en självklar del av spellistan till utställningen Mitt 50-tal. Idag lyssnar vi på Leva livet några extra varv! . Bild: Lill-Babs och Siw Malmkvist under framträdande på Berns 1968.

söndag 1 april

April, april din dumma sill! Har du någon aprilskämtsfavorit? Ett av våra är när radioprofilen Kjell Stensson 1962 lurade svenska tittare att se tv-sändningarna genom en nylonstrumpa för att få färg-tv.

lördag 31 mars

Vi önskar en glad påsk med den här fantastiska bilden på Monica Zetterlund! Ibland behövs det inte mer.

fredag 30 mars

Påskekrim i helgen? I Norge innebär påsken kriminalromaner och deckare på både radio och tv. Fenomenet ”påskekrim” sägs ha uppstått i början på 1920-talet då en reklamannons för en bok med titeln ”Bergenstoget plyndret i natt” publicerades i Aftenposten. Läsarna uppfattade annonsen som en riktig artikel och tidningen blev nedringd av oroliga anhöriga. Om det var en smart reklamkupp eller ren tur avslöjar inte historien, men sedan dess läser norrmännen deckare under påsken.

torsdag 29 mars

Psst! Ni har väl laddat upp rejält med godis till alla små påskkäringar på väg till Blåkulla?

tisdag 27 mars

Vila i frid Jerry Williams. Här på scen tillsammans med The Violents som uppvärmning till Beatles i Kungliga Tennishallen, Stockholm 26 oktober 1963. Foto: Sallstedts bildbyrå.

tisdag 27 mars

Det finns visitkorthållare, och så finns det Visitkorthållare med stort V. Det här är helt klart det sistnämnda.

söndag 25 mars

Lite extra trött idag? Vi också! Men en tröst för grusiga ögon kan vara att vila dem på bilderna ovan, som en påminnelse om att vi nu närmar oss sommaren med storsteg.

tisdag 20 mars

Ljuset vinner över mörkret! 17.15 idag infaller vårdagjämningen, vilket innebär att dagarna blir längre än nätterna. Har du sett några vårtecken än?

fredag 16 mars

Vårljuset börjar leta sig in till Nordiska museet.😍