Tillgänglighetsguide

För besökare med behov av hiss

För besökare som behöver hiss rekommenderar vi tillgänglighetsentrén till höger om huvudentrén. Vid ingången finns en automatisk dörröppnare. Hiss finns till de våningsplan där utställningar visas. Utanför norra ingången finns parkering.

Tillgänglighetsanpassad toalett finns på nedre plan, en bit innanför Tillgänglighetsenten mitt emot Museibutikens entré. Den är tillgänglig från både höger och vänster sida. Dörrbredd 90 cm.

Hissarna mäter 165x125 cm, dörrbredd 85 cm. De tillåter 1125 kg (det finns även en hiss för internt bruk som tillåter 3500 kg som kan användas vid behov). Hissarna har automatiska dörröppnare. Till vissa utställningar, Matsäcksrummet, Museibutiken samt caféet finns ramp.

Ett begränsat antal rullstolar finns att låna. Kontakta en museivärd eller receptionen.

För besökare på Tyresö slott och Svindersvik

Tyresö slott

P-plats för besökare med parkeringstillstånd finns i anslutning till borggården, till vänster om obeliskerna. På grund av ombyggnad är vår tillgänglighetsentré stängd under resten av säsongen, detta innebär att museet tyvärr inte går att besöka med rullstol. Observera att slottets entré och övervåning endast nås via trappor.

Svindersvik

Trädgården och omgivningen runt byggnaderna på Svindersvik är fria från trappsteg och trösklar. Ingångarna till dessa äldre byggnader har dock mellan två och sju trappsteg samt tröskel. Observera också att stora husets övervåning endast nås via trappa.

För besökare med synnedsättning

Trapporna är markerade på det nedersta och det översta trappsteget. Ledstång finns i många men inte alla trappor.

I entrén finns förstoringsglas och ficklampor att låna. Vi har reliefer och punktskrift i utställningarna Traditioner och Hem och bostad. I utställningen Folkkonst finns särskilda föremål att känna på.

Led- och signalhundar är välkomna på museet.

Ledsagare eller assistent går alltid in gratis på museet.

Museet kan inte erbjuda ledsagning.

För besökare med allergier

Levande växter finns i museets restaurang. Vid särskilda tillfällen kan det även förekomma växter på andra platser i museet. I samband med produktion av nya utställningar kan damm och starka dofter förekomma. Led - och signalhundar är välkomna på museet, men inga andra djur.

Nordiska museets restaurang serverar vid förfrågan mat fri från laktos och gluten. Vissa bakverk är även laktos och glutenfria, samt fria från spår av nötter.

Visningar på lätt svenska

Upptäck Nordiska museet under våra visningar på lätt svenska

För barn med funktionsnedsättning

Lekstugan med dess taktila och användarvänliga miljö passar bra för barn med särskilda behov. I Lekstugan går det att ta sig fram med rullstol, men inte på egen hand. Damm, halm och hö kan förekomma i lokalen.

Läs mer om Lekstugan