Arktis – medan isen smälter

Öppnar 10 oktober 2019

Det bor fyra miljoner människor i Arktis. I tusentals år har de varit beroende av isen. Nu smälter den.

 • Person i kornblå jacka med kniv i bältet och rep i handen vandrar bland en hord bruna renar, några med orangea band runt halsen.
  Laevas sameby är en fjällsameby med åretruntmarker i Kiruna kommun. Stillbild ur en av flera dokumentärfilmer som visas i utställningen. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet
 • Vy över gata i Reykjavik, Island. Gatan är målad i regnbågens färger och kantas av hus. I slutet av vägen syns kyrkan Hallgrímskirkja.
  Reykjavik. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet
 • Person i röd jacka böjer sig ned i en isgrotta och lyser bland stenar på marken.
  Abisko. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet
 • Två personer i pälsar står och tittar ned på en GPS-sändare. Omgärdade av isigt, snöigt landskap.
  Två renskötare lokaliserar sin position på norra delen av Jamalhalvön, Ryssland 2015. Deras vardag skildras i en av flera dokumentärfilmer som visas i utställningen. Filmen visar livet för renskötande nomader i västra Sibirien och norra delen av halvön Jamal. Foto: Dmitry Arzyutov
 • Vitt hus med intilliggande gräs och buskar. Is och berg i bakgrunden.
  Vatnajökull, Route 1, Island. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet
 • Kvinna i overall och pälsmössa, som står på snötäckt is i en rosa skymning och tittar ut.
  Biltestindustrin i Arjeplog skildras i en av flera dokumentärfilmer som visas i utställningen. Här ser vi Åse, som arbetar med att förbereda isen inför biltesterna. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet.
 • Vy över färgglada hus vid vattnet, Ilimanaq, Grönland. Isblock flyter ute på vattnet.
  Ilimanaq, Grönland. Foto: Nordiska museet

I Nordiska museets kommande storsatsning Arktis – medan isen smälter möter du människor från några av jordens kallaste platser – en värld där livsvillkoren är i stark förändring. Utställningen ger en upplevelse av det arktiska område som Norden är en del av, och som stora delar av den nordiska kulturen har sina rötter i. Besökaren möter arktiska isberg, samhällen, stora städer, taiga, tundra, fjäll och glaciärer. 

–Vi vill frammana en storslagen känsla av att befinna sig i Arktis. Klimatförändringarna skapar enorma sprickor i levnadsförhållanden och anpassningen till en förändrad värld går som snabbast uppe i Arktis. Men även i vår del av världen händer saker. Det som pågår i Arktis påverkas av de som inte bor där. Arktis är på så vis hemma för oss alla, säger Matti Shevchenko Sandin, utställningsproducent.

Till grund ligger bland annat Lotten Gustafsson Reinius forskning på temat Människor i Arktis i ljuset av klimatförändringarna inom Stockholms universitets och Nordiska museets samarbete, Hallwylska gästprofessuren. Nordiska museet samarbetar med utställningsformgivarna MUSEEA och dokumentärfotografen Camilla Andersen som kommer att medverka i utställningen med ett antal kortfilmer, producerade i samarbete med Hallwylska professuren, Stockholms universitet och Nordisk kulturfond.

Projektet är delfinansierat av Nordisk kulturfond. Utställningen har också fått ett stort bidrag från FORMAS, forskningsrådet för hållbar utveckling, för att skapa en utställning där forskning, form och visuell teknik skapar en unik museiupplevelse. Ur Formas motivering:

"Projektet har stor relevans för målgrupperna samt en betydande vetenskaplig kvalitet. De smältande iskapporna vid polerna är ett av de stora ödesproblemen, det gör projektet konkret och högst relevant för hållbarhetsmålen. Anslutningen till museets samlingar, med inventering och utforskande av dessa är föredömlig."

Personer vandrar på rad genom en grotta av blå is. De har hjälmar och färgglada jackor på sig.

Visste du att...

 • Isen har en naturlig smält- och tillväxtcykel, men nu smälter det mer än det skapas ny.
 • Isen reflekterar solstrålar så att den globala uppvärmingen minskas. När isen smälter ökar därför uppvärmingen.
 • Människor har bott i Arktis i minst 10 000 år. Människan har flyttat norr över efter isen dragit sig tillbaka, klimatförändringar har alltså historiskt sett bidragit till att vi kan leva i dessa trakter.
 • Isen är ett arkiv över mänsklighetens historia. Här kan vi avläsa allt från vulkanutbrott till industrialismens framväxt. Just nu smälter vår gemensamma historia bort.
 • Havsis och sötvattensis låter olika. Saltvattensisen har en dov klang, sötvatten en kristallklar. Livsviktig kunskap när man samlar dricksvatten.
 • Det är viktigt att göra sig vacker i Arktis. Människor har alltid lagt stor omsorg vid sina kläder och skapat egna moden med influenser utifrån. Kraftiga färger gör även att du syns tydligt mot naturen.
 • Arktis saknar i princip fredade zoner för exploatering. I takt med att isen smälter görs det lättare att exploatera. Fler får jobb, ekonomin ökar, men landskapet förändras för alltid, utsläppen ökar och flerhundraåriga livsmönster bryts.
 • Nordiska museets grundare Artur Hazelius intresserade sig för det Arktiska området redan 1870–1890 genom insamlingar från Sapmi, Grönland och Island.

 

                     

 

Har du frågor om utställningen?
Matti Shevchenko Sandin
matti.sandin@nordiskamuseet.se