Att fånga ögonblicket

Porträtt och modefotografi av Kerstin Bernhard
Utställningsperiod: 
1 dec 20165 jan 2020

Det glamourösa och det lågmälda


Kerstin Bernhard (1914-2004) är mest känd som pionjär inom svensk matfotografi, men hon inledde sin yrkesbana 1938 som porträtt- och modefotograf. I utställningen visas både kända och sällan sedda bilder. Tillsammans ger de perspektiv på en fotograf som gick sin egen väg och som behärskade både det glamourösa och det lågmälda bildspråket.
 


 

Hennes modeller var ofta skådespelare, och många uppdrag kom från modebranschen. Bernhard övergick senare till att avbilda människor och miljöer på ett friare sätt, medan intresset för matkultur kom till uttryck i bildmotiv från andra delar av världen.

Nordiska museet har Sveriges största kulturhistoriska bildsamling. Sex miljoner bilder berättar om utvecklingen från bondesamhälle till välfärdsstat, om traditioner, mat, hantverk, mode och mycket annat.

Här finns arkiv från nyckelfigurer inom svensk fotografi, däribland KW Gullers, Gunnar Lundh, Hans Malmberg, Tore Johnson och Kerstin Bernhard.

I samband med utställningen ger Nordiska museets förlag ut en bok om Kerstin Bernhard. Boken är del två i en serie med fotoböcker från Nordiska museet. Kända motiv kompletteras med sällan visade bilder ur Kerstin Bernhards omfattande arkiv, som har ingått i museets samlingar sedan 1990-talet.Intervju med Kerstin Bernhard