Badrummet

Fotoutställning om folkhemmets rum
Pågår: 
16 aug 20147 dec 2014
Öppettider: 
kl 10–17, ons kl 10–20

Fotografier ur museets arkiv

Från och med 16 augusti visas fotoutställningen Folkhemmets rum: Badrummet på Nordiska museet, med ett 30-tal fotografier av bland andra Karl Heinz Hernried och Karl Erik Granath. Utställningen är den tredje delen i serien Folkhemmets rum, där vardagsrummet, köket, badrummet och sovrummet presenteras i fyra fotoutställningar med bilder hämtade ur Nordiska museets rika bildsamling.

Badrummet – från balja till spa

Badrummet är ett centralt men samtidigt privat rum i hemmet. Badrummet har under 1900-talet utvecklats från ett glömt och gömt rum till ett statusrum. Badrum med varmvatten började bli tillgängliga för många på 1930-talet. Men först på 1940- och 1950-talen blev badrum standard i smålägenheter. Det dröjde ännu längre innan alla landets hushåll hade tillgång till ett eget badrum och rinnande vatten. Bostadskooperationen HSB var föregångare när det gällde att bygga badrum för alla.

I badrummet kan vi spegla oss själva men vårt kanske mest intima rum speglar också dramatiska förändringar i samhället. Badrummets utveckling handlar både om en önskan att alla skulle kunna hålla sig rena och om ny teknik för vatten och avlopp. Badrummet symboliserade drömmen om modernitet.

Folkhemmet

Folkhemmet blev ett allmänt känt begrepp i Sverige vid årtiondena kring 1900-talets mitt, genom den socialdemokratiske politikern Per Albin Hansson. Alla skulle ha det bra materiellt och rätt till en god bostad.  Många sociala reformer genomfördes för att förbättra människors liv och speciellt bostäderna var viktiga när Sverige skulle moderniseras. Den goda bostaden hade modernt kök och badrum, varmvatten, vardagsrum, sovrum, garderober, gemensam tvättstuga och sopnedkast. Under 1940-, 1950- och 1960-talen byggdes miljoner hälsosamma, ljusa och praktiska bostäder för alla med hjälp av statliga lån. Bostadsområdena var möjligheternas plats och blickarna var riktade mot framtiden.

Folkhemmet

Läs mer om Folkhemmet och Sverige mellan 1930- och 1960-talet på våra ämnessidor.

Visningar

Med hjälp av våra erfarna pedagoger kommer du att få en upplevelse utöver det vanliga. Lyssna och fråga så får du veta allt om utställningen.

Boka visning