Come to Norden

Pågår: 
11 mar 20226 nov 2022

Följ med på en visuell drömresa genom reseaffischernas Norden. Den 11 mars 2022 öppnar en utställning om hur de nordiska länderna placerade sig på turistkartan med långsamt tuffande längs storslagna fjordar, hälsosamt friluftsliv i exotisk fjällvärld och nattåg till Köpenhamns glada nöjesliv. Affischerna visar hur de nordiska länderna placerade sig på turistkartan och speglar några avgörande faktorer för turismen: fritid, välfärd och semester – och drömmen om att resa.

Utställningen är producerad av affischföretagen Come to Finland och Come to Sweden tillsammans med föreningen Affischjägarna i samarbete med Nordiska museet.

Bekväma resor i storslagen natur

Under 1800-talet förde ångbåtar och järnvägslinjer turisterna allt längre bort, så småningom även ända till Norden. När reseindustrin växte fram uppstod en ny konstgren, den illustrerade reseaffischen, som blomstrade fram till 1960-talet.

Affischerna i utställningen Come to Norden visar hur de nordiska länderna placerade sig på turistkartan under första hälften av 1900-talet. Bländande och konstnärliga reseaffischer lockade med bekväma resor på vatten och storslagen natur med fjäll, fjordar, insjöar och små huvudstäder med historiska sevärdheter.

Utställningen presenterar närmare 130 reseaffischer från alla fem nordiska länder från 1890-talet till 1960-talet och visas nu för första gången samlade.

Samtliga affischer i utställningen är i originaltryck och är skapade av affischkonstnärer och reklammakare som målade upp bilden av Norden som resenärens paradis.

Fyra illustrerade reseaffischer med illustrerade naturbilder med berg och vatten i Sverige. Finland, Norge och Danmark,

Affischerna är barn av sin samtid och speglar också hur fritidsresandet till och inom Norden såg ut och växte fram under 1900-talets första hälft. Från ett bekvämt liv ombord i första klass via fjällvandringar till skidsemestrar för hela familjen. Och när det snabba flyget tog över blev ingenting längre som förr.

Nutidens och framtidens drömresa

I vår tid står de nordiska länderna liksom övriga världen inför frågor kring hur ett framtida hållbart resande kan se ut. Tåg, camping- och cykelsemestrar är alltmer populärt. Diskussioner om resor och flyg väcker starka känslor och i pandemins spår har intresset för hemester ökat.

En tillbakablick på turismhistorien synliggör element som påverkat vårt resande och kan inspirera oss till ett skonsammare resande i framtiden. Ska det kanske bli som de klassiska affischerna framställer det, långsamt och livsnjutande? Eller ska det framtida resandet endast ske i fantasin, till exempel genom virtuell verklighet? Affischerna hjälper oss att ställa frågor om framtidens drömresa. 

Inför utställningen arrangeras en internationell tävling, My Norden Poster 2022, som efterlyser nya tolkningar av illustrerade reseaffischer som lyfter fram hållbart resande och Norden som turistregion. Finalbildragen visas i utställningen som en samtida kommentar till de klassiska reseaffischerna.

Come to Norden visas 11 mars–6 november 2022 på Nordiska museet.

 


Affischtävling efterlyser nytolkningar

Inför utställningen arrangerar Come to Finland, Come to Sweden och Affischjägarna i samarbete med Nordiska museet en internationell reseaffischtävling som efterlyser nytolkningar av den klassiska reseaffischen för Norden. Tävlingen My Norden Poster 2022 är öppen för grafiska formgivare, konstnärer och illustratörer från hela världen. Finalbidragen kommer att ställas ut i utställningen Come to Norden.

Allmänheten är välkommen att rösta på finalisterna mellan 11 och 25 februari 2022. Var med och rösta fram din favorit! 

Till tävlingen My Norden Poster 2022

 

  • © Olle Skrede, 1940-talet
  • © Paul Söderström & Göran Englund, 1939
  • © Aage Rasmussen & Dansk Plakatmuseum, 1946
  • Okänd konstnär 1937