Crystallofolia av Martin Bergström. Foto: Carl Bengtsson

Crystallofolia

En kollektion av Martin Bergström
Utställningsperiod: 
6 feb 20201 aug 2021

Inspirerad av frostblommor, isformationer, frusna ögonblick och väsen från den nordiska folktron, skapade designern Martin Bergström kollektionen Crystallofolia till 2019 års ELLE-gala i Stockholm. Kreationerna är gjorda av insamlade plagg och tyger som Bergström återvunnit, bearbetat och skulpterat till nya, unika former. 

 

I gränslandet mellan ljus och mörker

Martin Bergström är en svensk konstnär och mönsterdesigner verksam på den internationella modescenen. Med sina plagg och mönster berättar han fantasifulla och dramatiska historier som rör sig i gränslandet mellan ljus och mörker. I utställningen visas ett urval av kreationerna från ELLE-galan tillsammans med handgjorda masker och huvudbonader, som Bergström specialtillverkat i sin ateljé i Stockholm. Kollektionen syddes upp av Ateljé Lisbeth Stålborg under ledning av Berström, och har fotograferats av Carl Bengtsson.
 

 

Crystallofolia av Martin Bergström. Foto: Carl BengtssonSköra frostblommor

Crystallofolia, eller frostblommor som de också kallas, är som flyktiga konstverk av is skapade av naturen. De bildas under vinterhalvåret när lufttemperaturen är nära noll grader, men marken fortfarande inte hunnit frysa. Det är när vatten expanderar i döda växters stjälkar och fryser i den kalla luften som isformationerna bildas.

När solens värmande strålar når marken smälter isen och frostblommorna försvinner. Om du försöker plocka upp dem går de sönder. Det är i det korta, frusna ögonblicket du har möjlighet att se de fantasifulla formerna i naturen, om du har tur. Flyktigheten är en del av skönheten men den kan också symbolisera hur skör vår vackra natur är.
 

 

Väsen från den nordiska folktron

Spelet mellan ljus och mörker, godhet och ondska, speglas i den nordiska folktron och dess väsen. Dessa kan byta skepnad och temperament beroende på hur de behandlas. Visas respekt kan de vara till stor nytta, men om de istället blir förargade kan de skapa stort lidande. 

Älvor känner många till, och vid dimma brukar det heta att det är älvorna som dansar. De framställs ofta som vackra och ljuva, men skenet kan bedra. Om de blir uppretade kan de blåsa sjukdom på dig. Skogsrået kan vara till stor hjälp för de som lever och arbetar i skogen, men om du inte visar henne respekt kan hon förvrida din syn så du inte hittar hem igen.

Det är i detta gränsland Martin Bergström hämtar inspiration till sin fantasifulla design, och kreationerna i kollektionen Crystallofolia existerar.

Utställningen visas till och med 31 juli 2021.


 

 • Crystallofolia. Foto: Carl Bengtsson
  Crystallofolia. Foto: Carl Bengtsson
 • Crystallofolia. Foto: Carl Bengtsson
  Crystallofolia. Foto: Carl Bengtsson
 • Crystallofolia. Foto: Carl Bengtsson
  Crystallofolia. Foto: Carl Bengtsson
 • Crystallofolia. Foto: Carl Bengtsson
  Crystallofolia. Foto: Carl Bengtsson
 • Crystallofolia. Foto: Carl Bengtsson
  Crystallofolia. Foto: Carl Bengtsson
 • Martin Bergström. Foto: Patrik Sehlstedt.
  Martin Bergström. Foto: Patrik Sehlstedt.