Eric Sahlström

En uppländsk storspelman
Pågår: 
20 nov 20138 jun 2014

Nyckelharpans renässans

Med sitt briljanta spel var Eric Sahlström den spelman som mer än andra bidrog till nyckelharpans renässans. Han utvecklade den kromatiska nyckelharpan och genom kurserna i nyckelharpsbygge spreds instrumentet.

Många framträdanden på scener, i radio och TV bidrog till Eric Sahlströms berömmelse. Sahlström vann allmän aktning för sitt musicerande i en tid då spelmansmusiken ännu inte var etablerad som konstform.

2012 skulle Eric Sahlström fyllt 100 år. I samband med jubileumsåret producerade Upplandsmuseet denna utställning som nu ställs ut i en anpassad version på Nordiska museet. 

Spelmanssläkten

Eric föddes i en spelmanssläkt, som nummer sju i en syskonskara på tio. Han växte upp i Masbo, Vendel, och flyttade på 1930-talet med familjen till Trollrike. Hans far Anders Sahlström och hans farfar Lars Jansson var duktiga spelmän. I hemmet var ungdomar alltid välkomna att dansa och lyssna till musiken. Eric och hans syskon levde i denna spelmansmiljö, med de traditionella uppländska låtarna. 

Nyckelharpan blev Erics främsta instrument och han spelade ofta tillsammans med sina syskon, Kalle, Hilda och Sture. 

Familjen och människan

Vänligt leende, lika försynt och enkel i sitt uppträdande…

1943 gifte sig Eric med Anna Engberg och flyttade då till hennes föräldragård i Göksby, Tegelsmora. De fick tre barn – Sigurd, Sigbrit och Sonia. Spelmanstoner ljöd i hemmet. Att spela tillsammans var naturligt. Barnen har på olika sätt fört med sig det musikaliska arvet från hemmet.

Anna berättar om sitt möte med Eric:

–Han var lite kändis. Men det jag fäste mig vid var inte hans musik utan hans personlighet. Jag tyckte Eric verkade rysligt snäll på något vis…

Fler och fler besökte hemmet i Göksby för att beställa en nyckelharpa eller spela med Eric, samtidigt som Anna serverade kaffe, kakor och bullar.

–Jag är glad att han fick en tid i livet, när han fick ägna sig åt det han mest ville, både spela och bygga.

På kammarväggen innanför köket har Eric sina nyckelharpor. I kammaren samlades man för att spela och lyssna på Erics låtar.

Visningar

Med hjälp av våra erfarna pedagoger kommer du att få en upplevelse utöver det vanliga. Lyssna och fråga så får du veta allt om utställningen.

Boka visning

Två barn lyssnar på audioguide

Låna en audioguide

Låna en audioguide och gå på en rundvandring och se det bästa i Nordiska museet på en timme. Audioguiden kan lånas kostnadsfritt i receptionen. Audioguide finns på svenska, lätt svenska, engelska, tyska, spanska, ryska, franska. Barnspåret finns endast på svenska.