Folkkonst

Folkkonst

Utställningsperiod: 
29 apr 20059 jan 2022

Utställningen visades på Nordiska museet 29 april 2005–9 januari 2022.

Färg och form från både det gamla bondesamhället och nutiden. Låt dig inspireras av konsten som folk på landet skapade för just folk på landet – folkkonsten! 


Vardagens slit och skapandets glädje

I en vandring genom sex rum illustreras svensk historia i färg, form, mönster och material. Livets högtider, vardagens slit och skapandets glädje gestaltas i selbågar, keramik, textilier, smidda ljusstakar, askar, friargåvor och mycket annat. Föremålen härstammar från Överkalix i norr till Skåne i söder. I utställningen visas 500 föremål, verkliga ting som har använts och haft en funktion i en tid inte alls långt borta.
 

Jag vill ge en känsla av att man går in i folkkonsten. Ibland har även de utställda föremålen smittat av sig i scenografin


– Wanja Djanaieff, utställningens formgivare.
 

 
Vad är folkkonst?

Folkkonst kan se ut på många olika sätt, men det finns mycket som går igen i alla länder, tider och material. Exempelvis lusten att dekorera hela ytan, stiliseringen av naturens motiv, återbruket av material och det symboliska budskapet som blandas med dekoren. Inget skede i livet har alstrat så mycket folkkonst som tiden från första flirten till frieriet och giftermålet. Ett hjärta på ett vackert linfäste i present kunde säga mer än tusen ord.

Viljan att pryda sig själv och att dekorera sina närmaste omgivningar är uråldrig, allmänmänsklig och global. Bondesamhällets folkkonst skapades av folk i bygden. De kände sina kunder och var själva kända som skickliga hantverkare och slöjdare, även om de saknade formell utbildning.
 

Inspiration till folkkonst förr

Utställningen berättar om drivkrafterna och inspirationskällorna bakom folkkonsten: människokroppens mått och former, naturen, kyrkorummet och Bibelns berättelser, adliga vapen och kungliga monogram. Här presenteras några av de delar av den traditionella folkkonsten som utställningen innehåller.


 

Människans mått och former. Foto: Mats Landin/ Nordiska museet


 

Människans mått och former

Allmogemålarna hade ingen formell utbildning och hade aldrig tecknat kroki efter nakenmodell. Ändå är människan vanlig i folkkonsten. Adam och Eva är ett av få motiv där människor avbildats nakna. De finns på sydsvenska bonader, på skånska åkdynor och i träskärning. Bilden av människan har anpassats efter material och teknik. Men också efter den yta som skulle dekoreras, som formen hos skedskaft från Härjedalen.

I föremålen har människor ofta sett sin egen avbild och kategoriserat en del föremål som kvinnliga eller manliga till formen. Vad som har setts som kvinnliga respektive manliga former beror på den aktuella tidens uppfattning om vad som kännetecknar de båda könen. I själva verket styrs formen av praktiska orsaker och ofta följer den modet. Exempelvis gav golvurens kurvighet plats för den svängande pendeln och passade samtidigt rokokons formspråk.

 

Kyrkorummet och Bibelns berättelser

Bönderna som skapade folkkonsten fann sin inspiration i kyrkan där de kom i kontakt med yrkesmålarnas sätt att måla och snickarnas sätt att snida. Kyrkan var socknens stolthet, kanske det enda offentliga rummet, med utsmyckning som var tillgänglig för alla. Inredningen förmedlade många uppslag till nya former. På de sydsvenska bonadsmålningarna ligger inte Jesusbarnet i en krubba utan i en vagga, som barnen hos de skånska bönderna själva. Målarna inspirerades av tryckta bilder, och motiven blandades med detaljer från den egna hemmiljön. Bonaderna plockades bara fram till jul och av den anledningen berättar de om händelserna kring Jesu födelse.

Litteraturlista för utställningen


 

 • Bibelns berättelser. Foto: Mats Landin/ Nordiska museet.
  Bibelns berättelser. Foto: Mats Landin/ Nordiska museet.
 • Foto: Mats Landin/ Nordiska museet.
  Foto: Mats Landin/ Nordiska museet.
 • Foto: Mats Landin/ Nordiska museet.
  Foto: Mats Landin/ Nordiska museet.
 • Foto: Mats Landin/ Nordiska museet.
  Foto: Mats Landin/ Nordiska museet.
 • Foto: Mats Landin/ Nordiska museet.
  Foto: Mats Landin/ Nordiska museet.
 • Foto: Mats Landin/ Nordiska museet.
  Foto: Mats Landin/ Nordiska museet.
 • Foto: Mats Landin/ Nordiska museet.
  Foto: Mats Landin/ Nordiska museet.

 

Tre måsten att titta på

1
Bild på moln

Moln

Molnen påminner om Gunila Axéns klassiska mönster från 1966-67 – men är 200 år gamla. Att förenkla och renodla mönster är typiskt för såväl gammal folkkonst som nyare design.

2
Vante

Vantar och hättor

Gillar du att sticka och brodera? Här finns mycket att inspireras av – färgstarka broderier, tvåändsstickning, nålbindning och mycket annat.

3
Sittdyna, närbild

Sittdyna

Återbruk handlade inte om fattigdom utan om att spara på resurserna, för även samhällets toppskikt skarvade och återanvände spillbitar. Efter en period av köp-slit-och-släng har återbruk kommit i ropet igen.