Giljotinen

Ett unikt föremål ställs ut
Utställningsperiod: 
4 jun 201325 aug 2013

Sveriges enda giljotin

I Nordiska museets samlingar finns över 1,5 miljoner föremål, som på olika sätt berättar om liv och arbete i Sverige från 1500-talet till våra dagar. Museets grundare Artur Hazelius började samla föremål 1872 och idag består samlingarna av takkronor, barnkoltar, dagböcker, bonader, harvar, fotografier, böcker, tidskrifter, frön, tapeter, gunghästar och till och med hela historiska miljöer. Och så Sveriges enda giljotin.

Den 23 november 1910 avrättades kyparen Alfred Ander med denna giljotin på gården till Långholmsfängelset i Stockholm. Ander var dömd till döden för mordet på kassörskan Viktoria Hellsten vid ett rån mot ett växelkontor på Regeringsgatan.

Avrättningar var ovanliga i Sverige. De utfördes tidigare av en skarprättare genom halshuggning med bila. Fallbila, eller giljotin, infördes 1906 och ansågs fysiskt smärtfritt för den dödsdömde och mer humant då en maskin skötte dödandet och inte en människa.

Men inställningen till dödsstraff höll på att förändras och 1921 avskaffades det i fredstid. Alfred Ander blev den siste att avrättas i Sverige och den förste med giljotin.

Signalementsporträtt av Alfred Ander. Foto: Polismuseum Stockholm.

Signalementsporträtt av Alfred Ander. Foto: Polismuseum Stockholm.

Föremålssamlingar

Museets grundare Artur Hazelius började samla föremål 1872 och nu finns det över 1,5 miljoner föremål i samlingarna.