Köket

Fotoutställning om folkhemmets rum
Pågår: 
5 apr 201410 aug 2014

Fotografier ur museets arkiv

Folkhemmets rum är en serie av fotoutställningar där vardagsrummet, köket, badrummet och sovrummet presenteras med bilder ur Nordiska museets rika bildsamling. Från och med 5 april 2014 visas Folkhemmets rum: Köket, med ett 30-tal fotografier av bland andra Karl Heinz Hernried, Gösta Glase och Karl Erik Granath.

Folkhemmets rum

Folkhemmet var en vision som byggde på solidaritet, jämlikhet och rättvisa. Alla skulle ha det bra materiellt och rätt till en god bostad. Många sociala reformer genomfördes för att förbättra människors liv. Bostäderna var viktiga när Sverige skulle moderniseras. Misären skulle bort och standarden höjas. Funktionalismen fick stort genomslag på Stockholmsutställningen 1930. Den goda bostaden hade modernt kök och badrum, varmvatten, vardagsrum, sovrum, garderober, gemensam tvättstuga och sopnedkast. Under 1940-, 1950- och 1960-talen byggdes miljoner hälsosamma, ljusa och praktiska bostäder för alla med hjälp av statliga lån. Bostadsområdena var möjligheternas plats, blickarna var riktade mot framtiden. 

Köket

Under bondesamhället var storstugan ett allrum för matlagning, arbete, umgänge och sömn – idag har köket åter blivit en samlingsplats. Men vad hände däremellan? Under 1930- och 1940-talen utvecklades små kompakta kök för att effektivisera hemarbetet. Moderna och rationella kök skulle höja husmödrarnas status och göra dem till experter på sitt eget kompetensområde – hemmet. Hemmens forskningsinstitut (HFI) studerade arbetsmetoder, inredning och redskap.

Undersökningarna ledde till rekommendationer och normer: alla saker på rätt plats, inte ett steg i onödan. Svensk köksstandard, som till viss del fortfarande lever kvar, fastställdes första gången 1950 och angav mått för bänkar, skåp och arbetsytor. Under 1950- och 1960-talen blev köket rymligare och matplatsen kom tillbaka. Litet och effektivt eller rymligt och välkomnande – ett sekels ideologier och samhällsförändringar kan avläsas i köket.

Fem av folkhemmets rum, vardagsrummet, köket, sovrummet, badrummet och tvättstugan, är representerade i bokserien Folkhemmets rum, utgiven på Nordiska museets förlag våren 2013. Fotoutställningar om fyra av rummen kommer att avlösa varandra fram till och med 2015 (vardagsrummet, köket, badrummet och sovrummet). Samtliga bilder är hämtade ur Nordiska museets bildsamling som innehåller drygt sex miljoner bilder, vilket gör den till Sveriges största kulturhistoriska bildsamling. Här finns verk av flera av landets mest kända fotografer.

Folkhemmet

Läs mer om Folkhemmet och Sverige mellan 1930- och 1960-talet på våra ämnessidor.

Visningar

Med hjälp av våra erfarna pedagoger kommer du att få en upplevelse utöver det vanliga. Lyssna och fråga så får du veta allt om utställningen.

Boka visning