Collage med Leksaker

Leksaker

200 leksaker
Utställningsperiod: 
1 okt 200420 jan 2021

Hur barnens lekar såg ut i Sverige förr


I Nordiska museets lilla leksaksrum visas runt 200 leksaker som barn tidigare lekt med. Genom att betrakta ångmaskiner, äventyrsböcker, nallebjörnar, tennsoldater, lego, pussel och spel får besökaren en inblick i hur barnens lekar såg ut i Sverige förr. Kanske påminns man också om den egna barndomen. 


Öppnade 1907

Leksaksrummet som inreddes redan vid tiden för museets öppnande 1907, blev senare ombyggt. I början av 2000-talet återställdes det till sitt ursprungliga skick och utställningen kompletterades med moderna leksaker. Monter i utställningen. Foto: Mats Landin/ Nordiska museet.200 år av lek

Leksakerna i utställningen är från tiden runt sekelskiftet 1800 och 200 år framåt. Här kan besökaren förundras över skillnaden mellan dåtidens och nutidens leksaker. Utvecklingen framgår till exempel om man jämför 1880-talets Fortunaspel med 1990-talets Game boy.

Här finns bland annat en ubåt från början av 1900-talet och ett rymdskepp som är ca 80 år yngre. Den välkända och älskade tv-nallen Björne har också en plats i utställningen tillsammans med andra lika kära nallebjörnar från tiden 1920 till 1970.
 

Fabrikstillverkat och hemgjort

En del av utställningens leksaker är tillverkade av kända svenska företag som Brio, Micki, Alga och Lundby, andra av mindre kända svenska samt flera utländska leksakstillverkare. Men leksaker var inte alltid fabrikstillverkade. I alla tider har barn själva tillverkat sina leksaker, som har blivit lika omtyckta och viktiga som de köpta sakerna. I leksaksrummet visas bland annat en barkbåt, en ärtpistol och en hemsnickrad flygmaskin. De är är resultatet av barns kreativitet, inspiration och lek.

 

RymdskeppMålat av konstnären Kers Lars

I samband med att Nordiska museet öppnade 1907 specialbyggdes Leksaksrummet för att visa just leksaker. Rummet kallas Kers Lars-rummet efter konstnären Kers Lars från Dalarna som inför invigningen målade den vackra, färgglada bården runt taket. År 2004 renoverades Leksaksrummets montrar och bården rengjordes för att bli ännu mer effektfull.


 

 

Litteraturlista för utställningen
Läs om boken Lekar och spel (Fataburen, 2014)

 

Tre måsten att titta på

1
Häst med vagn NM.0210482

Häst med vagn

Trähästar var uppskattade leksaker bland pojkar, oavsett social bakgrund. Många snidade själv sin häst eller fick den av ett äldre syskon. Just den här hästen med vagn tillverkades av Håll Anders på Sollerön i Dalarna under 1800-talets senare hälft.  Hästen, som står för styrka, användes för transporter, i lantbruket och  av militären, innan den konkurrerades ut av bilen och andra motorfordon.  

2
Katt och råtta NM.0279455

Katt och råtta

Den här mekaniska leksaken har tillhört en pojke som var född år 1879 i Norrköping. Kattens lekfulla jakt på råttan är ett välkänt motiv i lekar och sagor. Barn har alltid fascinerats av djur och leksaker som hoppar och rullar. På 1800-talet blev tyska plåtleksaker med uppdragbar mekanik en succé, tack vare att de var enkla att serietillverka. Idag ger de oss en bild av sin tids vardagsliv och nöjen.

3
Bärgningsbilen NM.0282330

Bärgningsbilen

Den här lastbilen med lyftkran från 1930-talet är ett bra exempel på hur ny teknik snabbt fick sin motsvarighet bland leksakerna.