Mitt 50-tal

Kvinna. Mode. Vardag.
Pågår: 
Tills vidare

Upptäck 50-talets mode


Nylonstrumpor, korsetter, markerade midjor, vippiga kjolar, jeans och rutig skjorta. Mitt 50-tal ger en bred bild av det kvinnliga 50-talsmodet och är en tänkvärd inblick i de för tiden rådande samhällsidealen.

På 1950-talet blåste förändringens vindar. Andra världskriget var över och europeiska och amerikanska influenser svepte in över Norden. Samtidigt var ytterligheterna tydliga; å ena sidan de exklusiva modehusens unika kollektioner (haute couture), å andra sidan ett särskilt tonårsmode. Många kvinnor var kunniga hemsömmerskor, och det fanns en omfattande mönsterflora att välja ur i vissa damtidningar och butiker.

 

 • Monter med dockor iklädda kvinnomode.
  Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Jeans och skjorta i utställningen. Tonårsmode.
  Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Fyra dockor i kvinnokläder. I förgrunden docka i kjol och blus.
  Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Blå klänning med matchande bolero.
  Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Handväska och klackskor i krokodilskinn
  Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Arkivbild på kvinna i hatt med klänning, kappa och handväska.

 

Även stilen var kontrastrik i femtiotalsmodet, på ena modeuppslaget avklätt bararmat, på nästa sida en strikt dräkt med blus. Gamla modeideal utmanades när långbyxan började bäras av fler kvinnor, tillsammans med lågklackade skor.
 

I utställningen får besökaren ta del av alla klädvarianter; plagg som bars till vardag och fest, av den välbeställda storstadsfashionistan och av kvinnan på landsbygden. Evas aftonklänning i brokad, Ingers första jeans, skorna Karin dansade i på firmafesten, Ruths söndagsklänning och en flygvärdinneuniform från SAS. Kläder som berättar en historia om kvinnan som bar dem och tiden hon levde i. Med utgångspunkt i tre teman blandas personliga röster om plaggen och 50-talets ideal med tänkvärda texter om hur kulturella och sociala förändringar påverkat det nordiska modet och synen på kvinnan. 
 

En del av utställningen lyfter också frågan hur vi ser på 50-talets modeideal idag. Elsa Billgren (programledare, bloggare, vintageexpert), Marina Kereklidou (designer och stylist) och Kristina Sandberg (författare till trilogin om hemmafrun Maj) ger i korta intervjuer sin syn på 50-talets mode, livsstil och relevans i en samtida kontext. Här inbjuds också besökaren att bidra med sina tankar kring 50-talets roll idag och hur dess mode, mönster och ideal är synliga i vår vardag. Hur är ditt 50-tal? Hur lever vi år 2050? 
 

Utställningen är öppen för besök alla dagar under våra öppettider.  
Boka en egen visning i Mitt 50-tal 

Visste du att…
 

 • Närmare 40 procent av Nordiska museets samlingar utgörs av dräkt och textil. En aktiv insamling av kläder till har pågått i nära 140 år.
 • Klädesplagg är en prioriterad föremålsgrupp och en viktig bärare av kunskap. I samlingarna speglas både det enkla och det mest exklusiva.
 • NK var tidens svenska modecentrum och dess omfattande bildarkiv finns i Nordiska museets samlingar.
 • Ambitionen är alltid att sätta en tillhörande kontext till allt vi samlar såsom beskrivningar och personliga berättelser.
 • Nordiska museet samlar årligen in svenskt mode direkt från vinnarna av Damernas Världs designpris Guldknappen, etablerat år 1982.
 • I samlingarna finns, bland mycket annat, hovdräkter från Gustav III:s tid, Gunilla Ponténs Miss Sverigeklänning, joggingkläder från Vårruset 2014, Ingemar Stenmarks mössa och en hel del alldeles vanliga vardagsplagg.