Mitt 50-tal

Kvinna. Mode. Vardag.
Utställningsperiod: 
10 nov 20175 okt 2020

Nylonstrumpor, korsetter, markerade midjor, vippiga kjolar, jeans och rutig skjorta. Mitt 50-tal ger en bred bild av det kvinnliga 50-talsmodet och är en tänkvärd inblick i de för tiden rådande samhällsidealen.

Utställningen visades på Nordiska museet till den 5 oktober 2020 och öppnade den 10 november 2017.


Kontrasternas årtionde

På 1950-talet blåste förändringens vindar. Andra världskriget var över och europeiska och amerikanska influenser svepte in över Norden. Samtidigt var ytterligheterna tydliga; å ena sidan de exklusiva modehusens unika kollektioner (haute couture), å andra sidan ett särskilt tonårsmode. Många kvinnor var kunniga hemsömmerskor, och det fanns en omfattande mönsterflora att välja ur i vissa damtidningar och butiker. Även stilen var kontrastrik i femtiotalsmodet, på ena modeuppslaget avklätt bararmat, på nästa sida en strikt dräkt med blus. Gamla modeideal utmanades när långbyxan började bäras av fler kvinnor, tillsammans med lågklackade skor.


 

Från vardag till fest

I utställningen får besökaren ta del av alla klädvarianter; plagg som bars till vardag och fest, av den välbeställda storstadsfashionistan och av kvinnan på landsbygden. Evas aftonklänning i brokad, Ingers första jeans, skorna Karin dansade i på firmafesten, Ruths söndagsklänning och en flygvärdinneuniform från SAS. Kläder som berättar en historia om kvinnan som bar dem och tiden hon levde i. Med utgångspunkt i tre teman blandas personliga röster om plaggen och 50-talets ideal med tänkvärda texter om hur kulturella och sociala förändringar påverkat det nordiska modet och synen på kvinnan. 

 

  • Test
    Test50-talets modeideal

En del av utställningen lyfter också frågan hur vi ser på 50-talets modeideal idag. Elsa Billgren (programledare, bloggare, vintageexpert), Marina Kereklidou (designer och stylist) och Kristina Sandberg (författare till trilogin om hemmafrun Maj) ger i korta intervjuer sin syn på 50-talets mode, livsstil och relevans i en samtida kontext. Här inbjuds också besökaren att bidra med sina tankar kring 50-talets roll idag och hur dess mode, mönster och ideal är synliga i vår vardag. Hur är ditt 50-tal? Hur lever vi år 2050? 
 

 

 

Visste du att…
 

  • Närmare 40 procent av Nordiska museets samlingar utgörs av dräkt och textil. En aktiv insamling av kläder till har pågått i nära 140 år.
  • Klädesplagg är en prioriterad föremålsgrupp och en viktig bärare av kunskap. I samlingarna speglas både det enkla och det mest exklusiva.
  • NK var tidens svenska modecentrum och dess omfattande bildarkiv finns i Nordiska museets samlingar.
  • Ambitionen är alltid att sätta en tillhörande kontext till allt vi samlar såsom beskrivningar och personliga berättelser.
  • Nordiska museet samlar årligen in svenskt mode direkt från vinnarna av Damernas Världs designpris Guldknappen, etablerat år 1982.
  • I samlingarna finns, bland mycket annat, hovdräkter från Gustav III:s tid, Gunilla Ponténs Miss Sverigeklänning, joggingkläder från Vårruset 2014, Ingemar Stenmarks mössa och en hel del alldeles vanliga vardagsplagg.