Tv-rum från 1958

Möblerade rum

Om hur vi har bott och möblerat genom tiderna.
Utställningsperiod: 
4 dec 199621 maj 2014

 

Möblerade rum ingår numera i utställningen Hem och bostad. Läs mer om Hem och bostad här

Svensk heminredning

Möblerade rum är en utställning om hur vi har bott och möblerat våra hem från 1870-talet till början av 2000-talet.

Här visas det som har varit modernt och framåtblickande tillsammans med det vanliga och vardagliga. Även möbeltillverkningens material och tekniker har en plats i utställningen. Lär dig vad som är karakteristiskt för olika tider – former, färger och mönster. Få en inblick i hur en rad tekniska nyheter efterhand ökade komforten i hemmen.

Del av ett vardagsrum eller finrum i en lägenhet i ett flerfamiljshus från 1939.

Rumsmiljöer visar tidstypisk inredning

I utställningen finns fem uppbyggda miljöer som visar hur ett rum kunde se ut vid olika tidpunkter: Esplanaden - 1886, Liljevägen - 1918, Barnrikegatan - 1939, ABC-gatan - 1958 och Miljonprogramsgatan - 1974. 

Rum på Esplanaden, 1886

Textilrikt och föremålstätt

Miljön föreställer salongen i en stor stadsvåning. Salongen var ett rum för samvaro och inreddes ofta med bekväma resårstoppade fåtöljer och soffor i mjuk nyrokoko. Inredningen var rik på allt: föremål, mönster och färger.

Prydnadshyllan inspirerade till samtal

En särskild prydnadshylla som kallades atenienn var en populär möbelnyhet i borgerliga hem. Den fylldes med prydnadssaker, fotografier och reseminnen. Föremålen var inte bara dekorativa. De skulle även förmedla skönhetsupplevelser och inspirera till samtal.

Paneldivanen, ca 1890

En typisk herrumsmöbel. På den smala hyllan ovanför ryggstödet ställdes antikviteter, äkta eller kopior. Just den här divanen i nyrenässans är tillverkad av valnöt med klädsel av bomullsbrokad.

Rum på Liljevägen, 1918

Luftigt och hygieniskt

liljevagen_0.jpg

Liljevägen visar matsalen i en mindre förortsvilla. En ljus, luftig och lättstädad inredning blev det nya idealet i början av 1900-talet. Enklare möbler i jugend och avtorkbara linoleummattor var populära i matsalar.

Ljus och värme

Ny teknik hade slagit igenom och villan var utrustad med både elektricitet som belyste rummen och vattenburna element som värmde upp.

Stol av ek med skuret äppelmotiv

Sitsen har ett tunt lager stoppning och är klädd med pegamoid. Stolstypen kunde köpas genom postorder och var mycket populär under 1910- och 1920-talen.

Rum på Barnrikegatan, 1939

Tradition mötte modernitet

Miljön är en del av ett vardagsrum i ett barnrikehus. Lägenheterna på den här tiden var modernt utrustade, men ofta traditionellt möblerade. Matgruppen stod mitt på golvet och längs med väggen fanns buffén med finservisen. Många par köpte ett helt möblemang, ett möbelgarnityr, när de gifte sig. En viktig nyhet i hemmet var radion som höll familjen underrättad om tillståndet i världen.

Utspridda sovplatser

Trångboddheten var utbredd på 1930-talet. På natten förvandlades vardagsrum och kök till sovplatser för vuxna och barn.

Stolen Eva

Stolen av skiktlimmad björk och sadelgjord ritades av Bruno Mathsson på 1930-talet. Grundtanken med stolens form var att den skulle vara ergonomisk. Mathsson experimenterade med olika vinklar för att hitta den rätta sittkurvan.

Rum på ABC-gatan, 1958

Teven introducerades

abc-gatan_0.jpg

Efter tevens intåg i slutet av 1950-talet blev vardagsrummet den naturliga platsen för familjen att samlas i varje kväll.

Bekvämt och praktiskt

De nybyggda lägenheterna var fortfarande små, men moderna nätta fåtöljer med öppna armstöd och väggfasta hyllor sparade yta. Intresset för heminredning och formgivna möbler tog fart.

Karmstolen

Fåtölj av läder med stomme av ek, formgiven av Carl-Axel Acking 1957. Inspirationen hämtades från dansk möbelformgivning. De funktionella och nyskapande danska möblerna fick stor betydelse för svenska formgivare.

Rum på Miljonprogramsgatan, 1974

Spånplattor och manchester

miljonprogrammet_0.jpg

Miljön föreställer en ung familjs vardagsrum i förorten. Den låga soffans stomme av spånplatta köptes direkt från brädgården eller skruvades ihop som halvfabrikat. Manchester var ett populärt material för både kläder och möbler. Färgskalan gick i brunt, beige och orange.

Ivar var populär

Lagerhyllan Ivar, affischkonst, plastmöbler och stormönstrade tygtryck var vanliga inslag i inredningen hos unga. Nu fanns teven i de flesta hem.

Sacco-säcken

Sittsäck tillverkad i plast formgiven av Pietro Gatti, Cesare Paolini och Franco Teodoro år 1972.

Tre måsten att titta på

1
Gungstol

Gungstol

Gungstol av bandjärn med klädsel av yllebouclé från mitten av 1800- talet. Modellen visades på Världsutställningen i London 1851, men tillverkades i England redan från omkring 1840.

2
Fladdermusfåtöljen

Fladdermusfåtöljen

Fladdermusfåtöljen blev populär bland ungdomar på 1950-talet. Originalet från 1938 av Jorge Ferrari-Hardoy, Antonio Bonet och Juan Kurchan kopierades av många tillverkare. Detta exemplar är sannolikt svensktillverkat omkring 1958.

3
Fåtölj ”Skopa”

Fåtölj ”Skopa”

Fåtölj ”Skopa” av gjuten plast, formgiven av Ole Gjerløv-Knudsen och Torben Lind för IKEA 1974-1981.

Möbler och boende

Hur vi bor och möblerar våra hem är ett av Nordiska museets kärnområden. Här hittar du information i text och bild om möbler, inredning och bostadskultur förr och nu.

Litteraturlista

Litteraturlista för utställningen

Två barn lyssnar på audioguide

Låna en audioguide

Låna en audioguide och gå på en rundvandring och se det bästa i Nordiska museet på en timme. Audioguiden kan lånas kostnadsfritt i receptionen. Audioguide finns på svenska, lätt svenska, engelska, tyska, spanska, ryska, franska. Barnspåret finns endast på svenska.