Nordiskt ljus

Hur ljuset format oss och hur vi format ljuset
Visas: 
29 okt 201631 maj 2019

Välkommen till Nordiskt ljus

I stora hallen kan du uppleva resan från mörker till elektricitet, 350 lysande föremål, ett tellurium, 50 meter molnbank, en sol, en måne, 36 solstolar och ett simulerat norrsken. I ena änden av hallen lyser månen över den kulturhistoriska delen intill den designhistoriska delen som speglas i mångatan. I andra änden, i en "skymningsdal" under en lågt stående sol, kan du uppleva naturens ljusfenomen och experimentera vid ljusbord.

Vad betyder det att bo i en del av världen som har begränsat med dagsljus under vintern och ljust nästan dygnet runt under sommaren? Det nordiska ljuset är unikt, få procent av jordens befolkning lever under liknande ljusförhållanden. För drygt hundra år sedan var mörkret en självklarhet när solen eller månen inte lyste – ljuset var det speciella. Föreställ dig att ha tio talgljus att klara sig med under ett helt år. Eller vilka nya möjligheter som gatubelysningen innebar för livet efter solnedgången.

I Nordiskt ljus vill vi berätta om hur ljuset från naturen och det vi skapat med belysningsteknik påverkar hur vi lever våra liv. Med människan i centrum och med högtider och vardag som klangbotten utforskar vi ljusets betydelse från gryning till skymning och från eldstad till ph-lampa. Över hundra år av nordisk lampdesign visas i en visuell tidsresa över hur formgivningen av armaturer har sett ut i Norden sedan elektriciteten gjorde sitt intåg. Här finns också chans att uppleva fascinationen med norrsken och reflektera över ljusets betydelse för traditionerna Halloween, Advent, Ny dag (Nouruz), Valborg och Midsommar.

I Ljusresan, barnens egen väg genom utställningen, kan de yngsta besökarna med ett magiskt ljus till hjälp se sådant som inte andra kan se.

Nordiskt ljus erbjuder ljusupplevelser och en träffpunkt för gemenskap och upptäckande kring det nordiska ljuset. Bland annat "halloweenlov", luciafirande med allsång samt en föredragsserie om ljushistoria, ljuspåverkan och ljusets betydelse i traditioner. Välkommen!

Visste du att?

  • Det nordiska ljuset är unikt, få procent av jordens befolkning lever under liknande ljusförhållanden. På andra sidan jordklotet, 60 grader sydlig bredd och längre söderut finns inga bofasta människor.
  • Ända in på 1800-talet var elden i öppna spisen den viktigaste belysningen inomhus för många, förutom dagsljus genom fönster.
  • Stearinljus kom i handeln under 1840-talet, men fick ingen stor betydelse som belysning under 1800-talet. De var dyra jämfört med fotogenet. Senare under 1900-talet och nu på 2010-talet tänds fler stearinljus än någonsin förr.
  • Gasbelysning började användas i Stockholm den 18 december 1853. En gaslåga motsvarade 12 ljus i lyskraft men gas var dyrt och avgav värme och vatten så rummen kändes tropiska. Gasen smutsade också tak och inredning. Gasljus blev därför viktigast som gatubelysning.
  • 1925 tändes den första neonskylten utomhus i Sverige och från 1930-talet lystes städerna upp av allt fler ljusreklamskyltar.
  • Armaturer från sekelskiftet 1900 ofta har glödlampan synlig på utsidan eftersom det elektriska ljuset var något fint och exklusivt man gärna ville visa upp. Sedan doldes den istället bakom skärmar när bländfritt ljus blev modernt på 1920-1930-talet.
  • Midsommar och de ljusa sommarnätterna har kopplats ihop med magi. Övernaturliga väsen ansågs mer aktiva under midsommarnatten och växter hade magiska krafter. Därför var det lämpligt att under just midsommar plocka läkande växter eller nattens dagg som användes till medicin.

Dygnetruntöppet – om att leva i ständigt ljus

Öppen föreläsning om ljuspåverkan, med sömn- och stressforskaren Arne Lowden, docent vid Stressforskningsinstitutet, som berättar om dygnsrytmer, ljusbeteende och om sömn.

I samarbete med Stockholms Universitet

Norrsken

Upptäck norrskenet inne på Nordiska museet i den nya norrskensinstallationen. Stig in i mörkret, låt ögonen vänja sig och blicka sedan upp mot natthimlen.  Upplevelsen tar ca 10 minuter.

Programkatalog

Läs programkatalogen och utforska Nordiskt ljus.