De Rålambska tavlorna på plats i trapphuset

Rålambska tavlorna

Sultanen Mehmed IV:s stora procession genom Istanbul 1657
Visas: 
Tills vidare

13 mycket speciella målningar

I ett av museets trapphus i anslutning till entrén hänger de så kallade Rålambska tavlorna: 13 stora och mycket speciella målningar, beställda någon gång på 1660-talet av krigsrådet Claes Rålamb, som varit sändebud åt Karl X Gustav i Istanbul (dåtidens Konstantinopel). Tavlorna föreställer den unge sultanen Mehmed IV:s högtidliga procession genom Istanbul 1657 på väg till den årliga höstjakten.

Totalt beställde Claes Rålamb en svit på 20 målningar. 15 av tavlorna deponeras hos Nordiska museet och återstående antal tillhör museet. Målningarna är unika tidsdokument och saknar motsvarighet såväl i turkiska samlingar som i andra samlingar i världen. Det är ovisst vem som målat tavlorna och om de är utörda i Sverige eller i Konstantinopel. Förmodligen är de dock både beställda och målade i Sverige. De osmanska konstnärerna under 1600-talet arbetade inte i samma teknik och inte heller i så stora format.

Foto: Mats Landin, © Nordiska museet

Motivet

Scenen som avbildats på tavlorna sågs av Claes Rålamb själv. Motivet föreställer den unge sultan Mehmed när han rider med sin hovstat genom staden i en lång procession. Processionen börjar med borgmästaren i Konstantinopel, sedan följer olika dignitärer, religiösa män, sultanens falkenerare och hans dvärgar, kockar och vattenbärare och i slutet av processionen visiren och sultanen själv. När sultanen kom förväntades Konstantinopels invånare man ur huse för att hälsa sultanen och strö blommor för hans fötter. I målningen ovan syns hur marken under sultanens häst är täckt av elegant återgivna blommor i många färger.

Under 2006 var 15 av målningarna utlånade till Turkiet där de visades på Pera Museum i Istanbul.

Två barn lyssnar på audioguide

Låna en audioguide

Låna en audioguide och gå på en rundvandring och se det bästa i Nordiska museet på en timme. Audioguiden kan lånas kostnadsfritt i receptionen. Audioguide finns på svenska, lätt svenska, engelska, tyska, spanska, ryska, franska. Barnspåret finns endast på svenska.

Visningar

Med hjälp av våra erfarna pedagoger kommer du att få en upplevelse utöver det vanliga. Lyssna och fråga så får du veta allt om utställningen.

Boka visning