Ränder, rytm, riktning

En utställning på längden och tvären
Utställningsperiod: 
4 okt 201331 aug 2014

Sammanhanget laddar formen med mening

Vad har Anders Zorns pyjamas, Estlands flagga och trafikledartornet på Arlanda gemensamt? Utställningen Ränder, rytm, riktning vill överraska och ge en aha-upplevelse av att vi faktiskt är omgivna av, utsatta för och kanske till och med beroende av ränder i våra liv. Att ränder påverkar oss mer än vi tror – och på många sätt.

Från och med 4 oktober 2013 samsas en stor variation av ränder på Nordiska museet. I stora hallen visas bilder och föremål med både vardagliga och mer exklusiva ränder, nya och gamla, på längden och på tvären, ur många olika perspektiv. I galleriet intill visas randiga föremål ur Nordiska museets samlingar, från 1700-talet och framåt. Urvalet är gjort av utställningens idé- och formgivare Tom Hedqvist och Synnöve Mork som gav sig ut i magasinen på jakt efter ränder bland de ungefär 1,5 miljoner föremål som finns i samlingarna. De fastnade för flera hundra föremål som alla på ett eller annat sätt är randiga.

Ränderna finns överallt omkring oss, fast vi kanske inte alltid tänker på dem. På kläderna vi bär, i landskapet runt omkring oss, på byggnader, i konst, möbler och textilier. Vad en rand betyder hänger ihop med var, när och hur den används. De kan användas på olika sätt, och signalera olika saker. De kan vara goda och onda, peka ut, visa makt eller varna. Ränder kan ha politisk och ideologisk laddning, de kan vara rebelliska och litterära. Det är sammanhanget som laddar formen med mening. Men tolkningen finns också i betraktarens öga: en och samma linje kan väcka helt olika associationer. Välkommen på en lustfylld, inspirerande och randig resa!

För utställningsidén står, förutom Tom Hedqvist och Synnöve Mork, även Susanne Helgeson, Kerstin Wickman och Sara Kristoffersson. I samband med att utställningen öppnar utkommer boken Ränder, rytm, riktning på Nordiska museets förlag, med Susanne Helgeson som redaktör. Några av landets främsta skribenter och författare inom design, konst, mode, arkitektur, sport, dramaturgi och grafisk form bidrar med texter, liksom ett antal av Nordiska museets kunniga intendenter.

”Boken är ett fördjupande och bildrikt verk där inblick i rändernas historia, betydelse och sammanhang ges liksom förståelse för hur denna enkla forms betydelse har skiftat. Från att utmärka fördömda individer till att signalera trendriktighet, från att kommunicera konfidentiell konsumtion till att utåtagerande ropa kom och köp! Randen skapar också tydlighet, sorterar och organiserar, lockar till sig och styr vår blick. Att randen är en mycket stark, tidlös och användbar symbol framgår med all önskvärd tydlighet i boken Ränder, rytm, riktning.”

Susanne Helgeson, redaktör

I utställningen visas några helt unika randiga tygprover från 1700-talet, i skick som nya. Proverna ingår i professor Anders Berchs samling av modeller och varuprover, som sedan 1876 finns i Nordiska museet. Fotograf: Ulla Wåger, Nordiska museet.

Tre måsten att titta på

1

Zebra

Hane av arten Equus quagga borensis. Sudan, Afrika. Inlån från Naturhistoriska Riksmuseet.

2

Klänning

Buren av drottning Silvia vid Nobelfesten 1993. Designad av Nina Ricci, Paris. Privat ägo.

3

Modell

Josephine Baker House, med fasad av svart och vit marmor.

Grattis!

Ränder, rytm, riktning har hyllats för sin design och visuella identitet. Utställningen, boken och kommunikationen har belönats med Guldägget, och boken har fått ta emot pris från Svensk bokkonst.

Läs mer

Ränder på Digitalt museum

Upptäck fler ränder på Digitalt museum.

Visningar

Med hjälp av Nordiska museets erfarna pedagoger kommer du att få en upplevelse utöver det vanliga. Lyssna och fråga så får du veta allt om utställningen.

Boka visning

Boka skolprogram