Socker

Utställningsperiod: 
3 okt 201420 sep 2015
Öppettider: 
kl 10–17

Hur blev vi sockerätare?

För 150 år sedan fanns det många som knappt smakat socker i Sverige. Idag finner vi det i alltifrån mediciner till matprodukter och smågodis. Inget annat livsmedel har en motsvarande utveckling i Sveriges historia. Men hur kommer det sig att vi blivit ett sockerälskande folk?

Utställningen Socker handlar om sockrets och sötsakernas historia i Sverige. Den berättar om hur sockret förvandlats från en lyx till en vardagsvara, från något exklusivt och välgörande till något vardagligt som är både begärligt och besvärligt.

Utställningen är en lustfylld och allvarlig kavalkad över vår syn på sockret och hur det använts från Gustav Vasas tid till idag.

Socker som medicin

Socker har en lång tradition som det älskade söta, något till tröst, lindring, njutning och bot. Rörsockret kom till Sverige som ett sällsynt och dyrbart läkemedel – något gott och välgörande. 1500- och 1600-talens läkare definierade sockret som en verksam substans och sockret var apotekarens viktigaste vara. 

Socker som lyx

På sena 1700- och 1800-talet står socker för exklusivitet, förlustelse och nöje. Socker är en statusvara och något för städernas växande borgerlighet. Det får även betydelse för umgängeslivet, man träffas på de nyinrättade konditorierna eller dukar upp i hemmet med särskilda tillbehör som skålar och sockertänger. Det söta får också sociala funktioner – som belöning till snälla barn och som uppvaktning vid bröllop, begravning och dop.

Socker som vardagsmat

På 1900-talet tillverkades socker av svenska sockerbetor och fanns nu i allt rikligare mängd. Nu skulle det bli vardagsmat för det moderna Sverige. Näringsfysiologer intygar kalorivärdet och nya hälsoläror sprids. Socker marknadsförs som vårt billigaste näringsämne, en basvara för hushållet.

Svenska folket börjar äta närmare 50 kg socker per person och år. Barnen får upp till 20 procent av sin dagliga energi från sockret. Första gången äter arbetarklassen mer socker än förmögnare hushåll i samhället.

Socker som något hotfullt

Idéer om illavarslande följder har alltid löpt i sockrets spår – svarta tänder, fetma, kärlsjukdom, omoral och dålig karaktär.

Vår egen samtid präglas av larm, debatter och nya rön om sockrets risker. Hoten har ständigt hängt samman med mängden vi ätit. Med överdrift och måttlöshet.

För mycket av det goda väcker reaktioner.

I början av 1950-talet formulerades karies som ”vår tids största socialmedicinska problem”.

Fluorsköljning introducerades i skolorna och i hemmen skulle lördagsgodisreformen få alla barn att begränsa sötsakskonsumtionen till en dag i veckan.

Socker i överflöd

Idag finns det socker i nästan allt. Vi har ständig tillgång till stora utbud av billiga sötvaror och sötad mat. Lösgodis och läsk för fredagsmys i soffan och det ständiga mellanmålet i vardagen. Sötsaker för tröst och lindring, för belöning och uppvaktning. Upp till 80 procent av västvärldens processade livsmedel sötade.

Hur ska vi förhålla oss till det överflöd av sött vi har omkring oss?

Bakom kulisserna

Följ med bakom kulisserna till utställningen och se mer av föremålen som visas.

Pressklipp

Tre måsten att titta på

1

Form för marsipan, 1700-tal

Marsipan hade en central roll inom läkekonsten och "hjärtsocker för sjuka" stöptes i träformar med bibliska motiv.

2

Konfekt från 1800-talet

På sena 1700- och 1800-talet står socker för exklusivitet, förlustelse och nöje. Socker är en statusvara och något för städernas borgerlighet.

3

Sockerpropaganda från 1930-talet

Broschyren ”Sockret – Vårt billigaste födoämne”. Svenska folket åt under den här perioden närmare 50 kg socker per person och år 

Socker och söta saker

Synen på socker har förändrats radikalt i takt med förvandlingen från lyx- till vardagsvara. Boken berättar om sockrets och sötsakernas kulturhistoria i Sverige. Utgiven på Nordiska museets förlag.

Socker i samlingarna

Se ett urval av karameller och apotekskärl ur samlingarna. Föremålen visas i utställningen och här kan du även se dem på nära håll.

Karameller
Apotekskärl