Spel

Brädspel, Guitar Hero och en enarmad bandit
Pågår: 
7 nov 201421 aug 2016

Nordiska museet visar spel ur samlingarna

Spel finns överallt idag – från mobiltelefonen på bussen till sällskapsspelet på fredagskvällen. Vi använder spel för att tjäna pengar, för att bli underhållna, för att lära oss nya saker eller för att bara umgås. Nu visar Nordiska museet 25 föremål som tillsammans skildrar ett urval av 400 år spelhistoria.

Spel har roat människor i alla åldrar och samhällsklasser i tusentals år. De stimulerar tankeförmåga, tävlingslust och ger spänning för stunden. Men spel har också många mörka sidor. Människor som spelar bort allt de äger och sviker vänner och familj – att gripas av speldjävulen.

Idag diskuteras nya spel i sociala medier innan de ens finns att köpa. Videospelindustrin omsätter mångmiljardbelopp, samtidigt som allt fler intresserar sig för rollspel och sällskapsspel.

I Nordiska museets samling finns både roliga och kulturhistoriskt intressanta spel. Vissa är gjorda i dyrbara träslag med konstnärligt utformade detaljer av elfenben och pärlemor. Andra är masstillverkade i enkla material. En del är nästan bortglömda medan andra lever vidare i nya former.

Nordiska museet visar ett litet urval av spel ur samlingarna. Bland annat en enarmad bandit från 1970-talet, kägelspel från 1800-talets slut och över hundra år gamla spåkort som tillhört spåkvinnan Fagra Lisa.

Med reservation för ändringar. Utställningens slutdatum kommer att ändras.

Lekar och spel

Fataburen 2014 ger historiska och samtida perspektiv på leken och spelandet som ritual och identitetsskapande.