Textila mönster

Textilgalleriet

Hundratals textilier ur Nordiska museets samlingar
Pågår: 
Tills vidare

Nordiska museets textila skattkammare

Textilgalleriet är både en inspirationskälla och en kunskapsbank. Här finns möjlighet att utforska textilier i olika tekniker och material.

I utdragbara lådor i textilgalleriet finns vävnader, broderier, stickning, virkning, nålbindning, spetsar, band, tryck/färgning samt textila material.

 

Tre måsten att titta på

1
Nätbroderi/Sängomhänge 1400-tal

Nätbroderi/ Sängomhänge 1400-tal

Textilen kan möjligen vara del av en medeltida sängklädsel eller en takhimmel, "päll". Broderiet är sytt med tjockt lösspunnet brodersilke på ett knutet nät.

Låda 129, NM.0010022.

2
Skånskt yllebroderi, Åkdyna 1813

Skånskt yllebroderi, Åkdyna 1813

Åkdynor syddes ofta till bröllop och användes första gången på bröllopsdagen. De har också brukats som sittdynor i vagnen när man åkte till kyrkan. På denna dyna är både kvinnans och hennes föräldrars initialer broderade.

Låda 199, NM.0020227

3

Örngottshuva, 1600-talets mitt eller första hälft

Örngottshuvan prydde kortsidan på ett så kallat långörngott. Den är broderad på tunn linnelärft med vitt lingarn i olika fria sömsätt.
Motivet föreställer Bibelns berättelse om Adam och Eva i Paradiset. Här finns också en enhörning, en heraldiskt lejon och en grip.

NM.0010022.

Biblioteket

Litteraturlista

Läs och lär mer om utställningens ämne. Nordiska museets bibliotek tipsar om fördjupningslitteratur kopplat till utställningen.

Exempel från databasen

Textilgalleriet på webben

Bläddra i en databas som innehåller över 1 000 bilder med förklarande texter. Bilderna kan förstoras i tre steg, vilket ger möjlighet till att analysera hur färger och stygn möts och hur bottentyget är gjort.

Visningar

Med hjälp av våra erfarna pedagoger kommer du att få en upplevelse utöver det vanliga. Lyssna och fråga så får du veta allt om utställningen.

Boka visning