Textilgalleriet

Hundratals textilier ur Nordiska museets samlingar
Pågår: 
Tills vidare

Nordiska museets textila skattkammare


Textilgalleriet är både en inspirationskälla och en kunskapsbank. Här finns möjlighet att utforska textilier i olika tekniker och material. I utdragbara lådor i  utställningen finns vävnader, broderier, stickning, virkning, nålbindning, spetsar, band, tryck/färgning samt textila material.

 

Väst för kvinna av maskinspunnet bomullsgarn. Tillverkad 1880 - 1899 (uppskattning). Foto: Nina Heins/ Nordiska museet.


Textilgalleriet på webben

Bläddra i en databas som innehåller över 1 000 bilder med förklarande texter. Bilderna kan förstoras i tre steg, vilket ger möjlighet till att analysera hur färger och stygn möts och hur bottentyget är gjort. 


Utforska webben

Litteraturlista för utställningen

 
 

  • Broderi tillverkat på 1850-60-talet. Foto: Nina Heinz/ Nordiska museet.
    Broderi tillverkat på 1850-60-talet. Foto: Nina Heinz/ Nordiska museet.
  • Huvudbonad för gift kvinna till folkdräkten i Malung. I framkanten en bred knypplad Vadstenaspets med blommönster. I Malung slutade man använda folkdräkt omkring 1880. Foto: Nina Heins/ Nordiska museet.
    Huvudbonad för gift kvinna till folkdräkten i Malung. I framkanten en bred knypplad Vadstenaspets med blommönster. I Malung slutade man använda folkdräkt omkring 1880. Foto: Nina Heins/ Nordiska museet.
  • Mönsterduk tillverkad under 1700-talets första hälft. Foto: Nina Heins / Nordiska museet.
    Mönsterduk tillverkad under 1700-talets första hälft. Foto: Nina Heins / Nordiska museet.

 

Tre måsten att titta på

1
Nätbroderi/Sängomhänge 1400-tal

Nätbroderi/ Sängomhänge 1400-tal

Textilen kan möjligen vara del av en medeltida sängklädsel eller en takhimmel, "päll". Broderiet är sytt med tjockt lösspunnet brodersilke på ett knutet nät.

Låda 129, NM.0010022.

2
Skånskt yllebroderi, Åkdyna 1813

Skånskt yllebroderi, Åkdyna 1813

Åkdynor syddes ofta till bröllop och användes första gången på bröllopsdagen. De har också brukats som sittdynor i vagnen när man åkte till kyrkan. På denna dyna är både kvinnans och hennes föräldrars initialer broderade.

Låda 199, NM.0020227

3

Örngottshuva, 1600-talets mitt eller första hälft

Örngottshuvan prydde kortsidan på ett så kallat långörngott. Den är broderad på tunn linnelärft med vitt lingarn i olika fria sömsätt.
Motivet föreställer Bibelns berättelse om Adam och Eva i Paradiset. Här finns också en enhörning, en heraldiskt lejon och en grip.

NM.0010022.