Tidsvalvet

En ny upplevelse baserad på verkliga händelser
Pågår: 
18 maj 202018 maj 2020

Gör dig redo för en resa i tiden

Längst ner bland museets källarvalv finns en magisk plats, Tidsvalvet. Genom en hemlig portal kliver du rakt in i barnens egen historia!

Här kan du uppleva hur din vardag hade sett ut om du hade varit barn i en annan tid. Vad hade du gjort på dagarna? Hur hade det sett ut hemma? Vad hade du haft för kläder och vad skulle du ätit till middag? Du reser omkring mellan 1870-talet och idag.

Tidsvalvet är en ny storsatsning och interaktiv upplevelse för barn mellan 8 och 12 år. Här kan besökare utforska drygt 150 år av historia och vardagsliv gestaltat genom scenografi, digitala stationer och verkliga föremål och berättelser. 

Genom tid och rum

  • I en tågkupé på 1940-talet behöver tre barn som drabbats av kriget din hjälp.
  • Vid matplatsen är det dags att servera dagens rätt. Blir det pizza, nävgröt eller laxkotlett?
  • Hemma i någons egna rum är det skönt häng med serietidningar, spel och 80-talslåtar på blandband.
  • I Magiska garderoben händer något märkligt när du provar kläder framför spegeln och i Levande biblioteket vaknar saker till liv och berättar spökhistorier en gång i kvarten.

På din resa möter du barn från olika tider och deras minnen, drömmar och historier. Men det verkar som om en del historier håller på att glömmas bort?

Ett viktigt uppdrag

I ett särskilt uppdrag kan du bli en "skaffare" som samlar in glömda historier och sparar dem i museet för all framtid.  Ledtrådar gömmer sig bland magiska botemedel, suddiga fotografier, ärvda kläder och gamla orättvisor.

Här går du till historien

Din historia är också viktig, för att framtidens människor ska veta hur det är att vara barn idag. Innan du går kan du lämna din egen berättelse i Minnesmaskinen, så sparas den i museet och du går till historien!

Baserat på verkliga händelser

Ja, det har hänt på riktigt! I Tidsvalvet får du ta del av verkliga historiska händelser och berättelser från barn som har levt på riktigt. Några barn har fått nya namn och ibland har flera barns minnen sammanflätats till ett barns berättelse, men allt bygger på livshistorier i Nordiska museets samlingar.
 

Bra att veta

Åldersrekommendation 

Tidsvalvet riktar sig till barn mellan 8 och 12 år och medföljande vuxen.

Kul för yngre barn på Nordiska museet

Öppettider och biljetter

Tidsvalvet har samma öppettider som museet. Inför ditt besök förköper du biljett till ett tidspass som pågår i 90 minuter, med en specifik starttid. Högst 45 personer är inne i Tidsvalvet samtidigt.

Du förköper biljetter på webben. Det går även att köpa biljetter på museet samma dag i mån av plats. Vi rekommenderar dock att du förköper biljetter för att säkra plats i Tidsvalvet.

Priser 

Entrébiljett till Nordiska museet och ett tidspass i Tidsvalvet:

  • Barn (rek. från 8 år och uppåt): 60 kr
  • Vuxen: 140 kr
  • Pensionär/student: 120 kr

Köp biljett

Inför ditt besök

Praktisk information och svar på frågor inför ditt besök