Julklappsutdelande tomte 1936. Foto: Gunnar Lundh ©Nordiska museet

Tomten

Julmontern 2012
Utställningsperiod: 
3 dec 20128 apr 2013

Jultomten

Jultomten har sin föregångare i den lilla gårdstomten, S:t Nikolaus och julbocken. Ett hedniskt folktroväsen, ett katolskt helgon och en utklädd julbock. Tillsammans har de bidragit till dagens jultomte.

Den svenska jultomten är utseendemässigt inspirerad av såväl Jenny Nyströms tomtefigurer som den amerikanska Santa Claus.

Julklappsutdelande tomte

I Sverige har jultomten överlämnat julklapparna sedan slutet av 1800-talet. Vanligen agerar en familjemedlem jultomte, men även inhyrda tomtar förekommer. Allt för att hålla liv i undran om vem den mystiska tomten är. I Sverige kommer jultomten fullt synlig och knackar på dörren. I andra länder lämnar han oftast klapparna i smyg. I många svenska julfirande hem i dag hörs jultomtens välkända ord Finns här några snälla barn?

Julmontern 2012

Den röda tomtegubben

Jultomtens rundnätta kropp och röda klädsel skapades av den amerikanske konstnären Tomas Nast 1869. Denna tomte, S:t Nick eller S:ta Claus, är inspirationen till så väl Walt Disneys som Coca Colas tomtar.

Sankt Nikolaus

S:t Nikolaus, skolbarnens skyddshelgon i katolska länder, gav presenter och godis till snälla och flitiga barn på Nikolausdagen, den 6:e december.

Gårdstomten

Gårdstomten har funnits länge i svensk folktro. Höll man sig väl med honom så gick det väl för gården. Jenny Nyström har till stor del skapat de svenska tomtarnas profil.

Julbocken

Under 1700-talet och början av 1900-talet delades julklapparna ut av en till julbock utklädd person. Men med åren har denna uppgift helt kommit att övertas av jultomten.

Julklappsutdelning

Årets dagar

Nordiska museet berättar ingående om årets högtider, helgdagar, traditioner, seder och bruk - när, hur och varför?