Vardagsrummet

Fotoutställning om folkhemmets rum
Utställningsperiod: 
28 aug 201330 mar 2014

Fotografier ur museets arkiv

Folkhemmets rum är en serie om fem fotoutställningar där vardagsrummet, köket, sovrummet, badrummet och tvättstugan presenteras med bilder ur Nordiska museets rika  bildsamling. Från och med 28 augusti 2013 visas Vardagsrummet, med ett 30-tal fotografier av bland andra Karl Heinz Hernried, Erik Holmén och Karl Erik Granath.

Folkhemmets rum

Folkhemmet var en vision som byggde på solidaritet, jämlikhet och rättvisa. Alla skulle ha det bra materiellt och rätt till en god bostad. Många sociala reformer genomfördes för att förbättra människors liv. Bostäderna var viktiga när Sverige skulle moderniseras. Misären skulle bort och standarden höjas. Funktionalismen fick stort genomslag på Stockholmsutställningen 1930. Den goda bostaden hade modernt kök och badrum, varmvatten, vardagsrum, sovrum, garderober, gemensam tvättstuga och sopnedkast. Under 1940-, 1950- och 1960-talen byggdes miljoner hälsosamma, ljusa och praktiska bostäder för alla med hjälp av statliga lån. Bostadsområdena var möjligheternas plats, blickarna var riktade mot framtiden. 

Vardagsrummet

Idén om vardagsrummet som hemmets centrum väcktes på 1930-talet – ett rum som skulle användas av hela familjen varje dag. Som familjens samlingsplats överensstämde varken finrummet eller köket med de nya funktionalistiska idealen. Men det tog åtskilliga år innan människor övergav finrumstanken och började möblera på ”rätt” sätt. Radion var vanlig i många vardagsrum på 1940-talet. Först på 1950-talet slog idealen igenom på allvar och soffa och fåtöljer riktades mot vardagsrummets nya attraktion. Nu möblerade man efter tv:n.

De fem rummen är representerade i bokserien Folkhemmets rum, utgiven på Nordiska museets förlag. Utställningar om de övriga fyra rummen kommer att visas fram till och med 2015.

Folkhemmet

Läs mer om Folkhemmet och Sverige mellan 1930- och 1960-talet på våra ämnessidor.