Produktsök

Märta Stures hushållsbok

<i>”Fräck och charmig förlagslösning för matlagningsintresserade. En receptbok i två band med ett användarvänligt format. Roligt alternativ till bildrika kokböcker.”
Diplomerad av Svensk Bokkonst 2007

”En önskebok för Måltidsakademien.”
Diplomerad för Årets Svenska Måltidslitteratur 2007 av Måltidsakademien, Grythyttan.</i>

I februari 1739 fick den 21-åriga Märta Sture en hushållsbok i present av sin make Gustaf Abraham Piper. Han hade själv skrivit in de 368 recepten på ”allehanda mat och spis, bakwärck, bröd, syltsaker, drycker, liqueurer” och mycket mer. Säkert tänkte han sig att gåvan skulle bli använd och uppskattad av hans unga hustru. Men antagligen tänkte han inte på att boken också skulle bli en kulturhistorisk skatt, och inte heller på att smakerna och dofterna från köket på hans egendom Gränsö skulle kunna återuppstå efter nästan 300 år.

Nu kan vi laga Pipers mat igen! Kokboken ges ut i två delar på Nordiska museets förlag. Den ena delen återger den vackra handstilen och originalbandet, den andra delen är bearbetad för dagens matintresserade av Kersti Wikström, matexpert och intendent vid Nordiska museet. I den bearbetade delen kan man också läsa om Gustav Abraham Pipers spännande liv och om kokbokens historia.

Kersti Wikström
Nordiska museets förlag

Format 160x208, 192 sidor per band.
ISBN 978 91 7108 512 2 (faksimil)
ISBN 978 91 7198 513 9 (bearbetad del)
Skyddskapsel av plast

Priset gäller för hela bokverket.

350 kr