Stora salen i paviljongen på Svindersvik.

 

Svindersvik sommarnöje

Sommarnöje från 1740-talet

I en trädgård med knotiga äppelträd vid Gäddviken gömmer sig en 1700-talsidyll. Svindersvik är ett sommarnöje från 1740-talet i helt bevarad rokoko med huvudbyggnad, köksflygel och paviljong med festsal. Här kan du gå på guidad visning under sommartid. Trädgården är öppen året runt och nere i brygghuset hittar du ett litet kafé.

Svindersvik är en exklusiv föregångare till grosshandlarvillor och nutida sommarhus, men inte stort nog att kallas slott eller herrgård. Svindersvik ritades av arkitekt Carl Hårleman på 1740-talet åt Claes och Johanna Grill och har använts som sommarhus av olika ägare fram till mitten av 1900-talet. Sedan 1949 bevarar Nordiska museet den kulturhistoriska miljön och 1700-talsprägeln.

Besök Svindersviks trädgård på egen hand

Svindersviks grönskande trädgård är anlagd efter tidens franska mode och smak för symmetri. De äldsta äppelträdens stammar är idag knotiga och ihåliga, men träden bär ändå frukt varje år. Varje sommar blommar balsamin och krollilja liksom den rodnande Svindersviksrosen med sina nästan rödvitrutiga blommor. Parken runt Svindersvik sommarnöje är öppen att besöka på egen hand året om. 

Idylliskt nere vid vattnet ligger Svindersviks brygghus med café som serverar nybakat på mormors vis och hemlagade läckerheter på säsongens råvaror. 

Under sommarsäsongen får du genom våra guidade visningar upptäcka huvudbyggnaden med matsal och sängkammare, den separata köksbyggnaden och festsalen i Paviljongen. I rummen kan du se sidenklädda möbler, kinesiska rispapperstapeter, bevarade kakelugnar, möbler och papperstapeter från 1700-talet. 

  • Svindersviks trädgårds gamla och knotiga äppelträd bär frukt varje år. Foto: Nordiska museet
  • Svindersviks sommarnöje är ett stycke välbevarat 1700-tal mitt i det moderna Nacka. Foto: Peter Segemark, Nordiska museetFoto: Nordiska museet
  • Paviljongen. Foto: Nordiska museet
  • Köksflygeln. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
  • Festsalen. Foto: Nordiska museet
  • Festsalen. Foto: Nordiska museet
  • Kakelugnen i festsalen. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
  • Kinesiska rispapperstapeter. Foto: Nordiska museet
  • Interiör på Svindersvik.
  • Kinesiska rispapperstapeter. Foto: Nordiska museet
  • Köksflygeln. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet

Kafé i Svindersviks brygghus

Se caféets hemsida och instagramkonto för aktuella öppettider och servering.

Café Svindersviks brygghus hemsida

Café Svindersviks brygghus på Instagram

Familjen Grill och Carl Hårleman

Svindersvik sommarnöje byggdes i början av 1740-talet för bruksägaren Claes Grill, en av dåtidens mest inflytelserika och förmögna finansmän och så småningom en av direktörerna i svenska Ostindiska Kompaniet. Huvudbyggnaden ritades av arkitekten Carl Hårleman i franskinspirerad rokoko. Under vinterhalvåret bodde Claes och hans hustru Anna Johanna Grill inne i Stockholm, men somrarna tillbringade de på sitt sommarnöje.

Familjen roddes ut till Svindersvik med båt. 1780 såldes egendomen och efter flera ägarbyten köpte sidenfabrikör K A Almgren Svindersvik 1863. 1949 överläts Svindersvik till Nordiska museet. Det är en av anledningarna till att anläggningen fortfarande är så välbevarad och har fått behålla sin idylliska 1700-talsprägel.

Invändigt har huvudbyggnaden en symmetrisk plan som följer tidens franska mode. I rummen står kakelugnar och sidenklädda sittmöbler från 1700-talet. Rokokotidens intresse för natur och exotism har satt sin tydliga prägel på inredningen. I husets största sällskapsrum är väggarna klädda med kinesiska rispapperstapeter med blomster- och fågelmotiv och taket i ett av kabinetten är målat som en luftig sommarhimmel med flygande svalor. Många av möblerna har stått här sedan 1700-talets slut. Ett och annat av senare datum har dröjt sig kvar så att man kan känna kontinuiteten genom generationer av ägare.

Köksflygel, festsal och äppelträd

I anslutning till huset ligger en separat köksflygel och ner mot strandkanten ligger Paviljongen. Den uppfördes på 1750-talet och byggdes till på 1780-talet. Innanför dörrarna öppnar sig en storslagen festsal med en takhöjd på fem meter. Salen har välbevarad väggdekor från 1700-talets slut, en magnifik ljuskrona och sannolikt Sveriges högsta kakelugn. Här ryms också en svit gästrum, alla med möbler och inredning från 1700- och 1800-talen. 

Även Svindersviks grönskande trädgård är anlagd efter tidens smak för symmetri. De äldsta äppelträdens stammar är idag knotiga och ihåliga, men träden bär ändå frukt varje år. Varje sommar blommar balsamin och krollilja liksom den rodnande Svindersviksrosen med sina nästan rödvitrutiga blommor.

Stöd oss

Stiftelsen Nordiska museet förvaltar Svindersvik sommarnöje och dess park och trädgård. Stöd gärna vår verksamhet med en valfri gåva! Med ditt bidrag medverkar du till att stödja Stiftelsen Nordiska museets arbete med att vårda och bevara Svindersviks unika kulturhistoriska miljöer och grönområden för framtiden.

Swishnummer:  123 628 0424, ange ”Gåva Svindersvik”
Bankgiro-nummer: 5475-9758, ange ”Gåva Svindersvik”

Tack för din gåva!

Hitta hit

Besöksadress: Svindersviksvägen 15. Koordinater: 59°18'35.3"N 18°07'44.5"E (parkeringsplatsen).

Saltsjöbanan eller SL-bussar från Slussen till hållplats Nacka station. Gå över Värmdövägen och in på Alphyddevägen (bredvid bensinstationen). Efter ca 50 meter ta in på Svindersviksvägen, se skylt. Följ vägen nedåt under värmdöleden, mot vattnet ca 300 meter.

Båt till Nacka strand från Blockhusudden, Lidingö, Kvarnholmen, Saltsjö kvarn och Nybroviken. Vanlig SL-biljett gäller. Promenad ca 1,5-2 km.

Gångväg (utan trappor) utgår från Nacka strand och leder förbi bostadsområdet Marinastaden och vidare ovanför den båtklubb som ligger alldeles öster om Svindersvik. Man når då Svindersvik längs stranden, en promenad på ca 1,5-2 km.

Bil via Danvikstull ut ur Stockholm, sedan Gamla Värmdövägen. Vid Nacka station är det skyltat Svindersvik med den så kallade kulturkringlan. Parkeringsplatser i anslutning till byggnaderna.