Julita gårds gula herrgårdsbyggnad med vacker herrgårdspark med formklippta häckar grusgångar och blommande rabatter

På gång på Julita gård

Vad händer på Julita gård i sommar? Här hittar du alla guidade visningar, temadagar och evenemang under säsongen 2022. Välkommen till ett utflyktsmål för hela familjen!

Guidad visning i Julita gård kulturhistoriska trädgårdar. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet

Konstutställning i Skansenmuseet 1 juni–31 augusti

Konstnärer från KIKK (konstnärer i Katrineholms kommun) ställer ut. Tavlorna är till försäljning. I juni–31 augusti.

Konstutställning i växthuset 1 juni–31 augusti

I växthuset ställer konstnärer med anknytning till Julita ut sina verk. Tavlorna är till försäljning. I juni–31 augusti.

Midsommarstången kläs, 23 juni kl. 18.00

Vid Café Julita Skans, tag med blommor. I samarbete med föreningar i Julita. Fri entré.

Midsommarfirande 24 juni kl. 13.00

Dans och lek kring stången, musik och lotterier. I samarbete med föreningar i Julita. Entré: 120 kr vuxen, 100 kr pensionär, fri entré för barn. Endast kort- och swishbetalning.

Musikteater: Blommans melodi 5 och 10 juli kl. 14.00

Hur lyckas ett frö med att bli en vacker blomma? Vem hjälper till? Och hur låter ens en blomma? Följ med på en musikalisk resa i blommans och barockens värld.
För barn mellan 3–7 år med anhöriga. I klostergården vid Skansenkyrkan. Med bland annat Edith Barlow, Carl Pontén och Elvira Cobello Pontén.

Ingår i ordinarie entrébiljett.

Konsert: Parkturnén Blomstertid 8 juli kl. 17.00.

Parkturnén Blomstertid ger en konsert i parken på Julita gård den 8 juli med Daniel Adams-RayCornelia Jakobs och Cleo. Julita Wärdshus är samarrangör och står för matupplevelsen i parken denna kväll på temat svensk barbeque. Biljetter via Tickster.

Köp biljetter via Tickster

Julitafestivalen 9, 16, 23, 30 juli kl. 17.00

Lyssna till kammarmusik i Skansenmuseet med internationella toppartister.

Biljett via Katrineholms turistbyrå och www.julitafestivalen.nu.

Rosdag 12 juli

Temadag: Upptäck Julita gårds kulturhistoriska rosor.

Kl 13.30 Rosvandring med Henrik Morin som bland att visar sorter som ingår i programmet för odlad mångfald (POM). Samling utanför växthuset.

Kl 15.00 Workshop med Henrik Morin - lär dig att känna igen de olika rosgrupperna. Begränsat antal, max 30 deltagare, först till kvarn.

Biets dag 16 juli kl. 11.00–15.00

Lär dig om bin, pollen och honung vare sig du är erfaren biodlare eller bara nyfiken. Arrangör Julita- samt Södermanlands biodlardistrikt.

Äppeldag på Julita gård 17 september kl. 10.00–16.00

Sortbestämning med pomologer. Sortutställning med äpplen och päron. Visningar och föredrag samt försäljning av frukt och must. I regi av föreningen Sörmlandsäpplen.
Café Julita Skans och Julita gårds butik håller öppet under äppeldagen, inga visningar eller öppna byggnader i övrigt.

Svenska slottsmässors julmarknad på Julita gård 14–16 oktober

Under några stämningsfulla dagar i oktober träffar du över 80 av landets bästa hantverkare på Julita gård. Marknaden på Julita gård anordnas av Svenska Slottsmässor.

Temavisningar

De guidade temavisningarna ingår i entrébiljetten och har ett begränsat antal platser (25 deltagare). Visningskort finns att hämta i entrébyggnaden. Ingen förbokning.

Guidad vising i Pionträdgården

Ons–sön 15–19 juni kl. 13.30
Följ med på guidad visning av våra 130 pionsorter i pionträdgården.

Guidad visning i Köksträdgården

ons-sön 6–10 juli kl. 13.30
Följ med till köksträdgården och hör om vilka grönsaker som odlades kring sekelskiftet 1900.

Guidad visning i Julita kloster

Ons–sön 13-17 juli kl. 13.30
Arkeolog Maria Ingras berättar om det medeltida klostret och visar bevarade källarvalv.

Guidad visning av Bäckströms Lusthus – parkens lilla smycke

Lör–sön 13–14 augusti kl. 13.30
Byggnadsantikvarie Fredrik Ehlton visar lusthuset på Julita gård och berättar om dess tillkomst.

Dagliga guidade visningar 1 juni–31 augusti

De guidade visningarna ingår i entrébiljetten och har ett begränsat antal platser (25 deltagare). Visningskort finns att hämta i entrébyggnaden. Ingen förbokning.

11.30: Familjevisning i Stora huset

11.30–12.00. Följ med på familjeanpassad visning av Stora huset. Samling utanför Stora husets entré mot sjösidan.

12.00: Visning i Stora huset

12.00. Följ med på en visning om byggnadens historia, inredning och om människorna som bott här. Samling utanför Stora husets entré mot sjösidan.

13.00: Visning i Stora huset

13.00. Följ med på en visning om byggnadens historia, inredning och om människorna som bott här. Samling utanför Stora husets entré mot sjösidan.

14.00: Herrskap och tjänstefolk

14.00. Visning av Stora huset i herrskapets och tjänstefolkets olika domäner, om de som bott och arbetat på Julita gård. Samling utanför Stora husets entré mot sjösidan.

15.00: Guided tour of the manor house (ENG)

15.00. Julita Manor is an example of how a large estate would have looked and operated in the early 20th century. The last private owner, Arthur Bäckström who donated the estate to Nordiska museet in 1941, lived in the Manor House.