Gå till innehåll

Tyresö slott

Tyresö slott och park berättar om livet kring ett slott vid sekelskiftet 1900 i en engelsk park och medelhavsinspirerad trädgård. Vackert beläget vid den glittrande Kalvfjärdens strand. 

Vid sekelskiftet 1900 inredde paret Claes och Caroline Lagergren en praktfull och bekväm bostad åt sig och sina söner i en byggnad med flera århundranden bakom sig. De bevarade de historiska interiörerna men installerade också telefon, moderna värmeelement och badrum. Slottsområdet fick bland annat terrasser, ett badhus och nya personalbostäder.

Under en guidad visning får du lära känna människorna som kallade slottet sitt hem. Du får också höra om Maria Sofia De la Gardies företagsamhet och om tjänstefolkets sysslor till vardag och fest. I huvudvåningen får du bland annat se matsalen och biblioteket. På övervåningen sovrum, badrum och det lilla katolska kapellet.

När är Tyresö slott öppet?

Gå på visning i slottet under sommarsäsongen

Lördagar och söndagar under sommartid kan du gå på guidad visning i slottet och få veta mer om människorna som bodde och arbetade här, från 1630-tal till 1930. Förköp din biljett.

Visningar säsongen 2024:

Lör-sön 25 maj–8 september: 11.00, 11.30 (eng), 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. 

Nordiska museet bevarar Tyresö slott sedan 1930

Det var Gabriel Gustafsson Oxenstierna som lät bygga Tyresö slott. Det stod klart på 1630-talet. Det var också under hans tid som Tyresö kyrka byggdes några år senare. Egendomen har haft många ägare under sin snart 400-åriga historia och slottets utseende och omgivningar har förändrats genom åren.

År 1892 blev Claes och Caroline Lagergren nya ägare. Under familjen Lagergrens tid omfattade Tyresö slotts ägor stora delar av det som i dag är Tyresö kommun. År 1930 testamenterade Claes Lagergren slottet med dess samlingar och markområden till Nordiska museet.

Byggnadsminne och utpekat som riksintresse

Tyresö slott är förklarat som byggnadsminne och utpekat som riksintresse för kulturmiljövården av Länsstyrelsen. Länsstyrelsen förklarade Tyresö slott som byggnadsminne år 1991.

Ur motiveringen: Tyresö slott med omgivande park och bebyggelse har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Anläggningen utgör en kulturhistorisk helhetsmiljö som exemplifierar tre århundradens högreståndspräglat byggnadsideal. 2013 inkluderade Länsstyrelsen även Trädgårdsmästarbostaden.

Motivering av riksintresset: Slottsmiljö av tidigmedeltida ursprung som speglar levnadsförhållandena för de högsta samhällsskikten under 1600- och 1700-talen och tiden kring sekelskiftet 1900 samt den komplexa verksamheten inom ett av Stockholmsregionens största och äldsta godskomplex. Slottet med omgivningar har skapat förutsättningarna för framväxten av Tyresö socken och kommun.

Upptäck parken på egen hand året runt

Upptäck slottsområdets byggnader och tjänstebostäder, njut av skärgårdsliv på Notholmen och se årstidernas växlingar i den lummiga engelska parken – en av de första i sitt slag i Sverige och utformad av trädgårdsarkitekten Fredrik Magnus Piper under 1770-talet. Här kan du ha picknick bland ekar och äppelträd och se årstidernas växlingar längs slingrande stigar.

På slottsområdet hittar du också kaféer, en restaurang, en handelsträdgård och vandrarhemmet Prinsvillan på Lilla Tyresö. Notholmen har fina badklippor och parken bjuder på många picknickställen.

Tänk på att det råder eld- och grillningsförbud i Tyresö slott och park.

Följ en vandringsslinga i parken

Upplev en rofylld vandring med ett andligt eller ett kulturhistoriskt naturspår. Den kulturhistoriska slingan bygger bland annat på citat ur markis Claes Lagergrens dagboksanteckningar. I naturspåret kan man lära mer om engelska parken och dess flora och fauna.

Slingan är cirka 2,5 km lång, kartan finns att få i församlingshemmet eller som ladda ner som pdf-fil.  Vandringsslingan är ett samarbete mellan Tyresö församling, Tyresö kommun och Nordiska museet.

Välkommen att göra en bokningsförfrågan om en enkel vigsel i Tyresö slottspark. Det är en av flera unika kulturhistoriska miljöer inom stiftelsen Nordiska museet.

Det finns inga avskilda delar av parken att boka och det går inte att stänga av något område. Genom att boka får ni ett bevis på att ni får hålla till på platsen det specifika datumet och tiden, ifall någon annan skulle befinna sig där vid den tidpunkten.

Här är en karta över vigselplatser i Tyresö slottspark (pdf).

Villkor för att nyttja plats i Tyresö slottspark

  • Max 50 deltagare.
  • Ni får ställa upp max 6 (egna) stolar på platsen för vigseln men inga bord eller tält.
  • Biltransporter är inte tillåtna inom området.
  • Nordiska museet har ingen möjlighet att hjälpa till med arrangemanget.
  • Ni har totalt 3 timmar till förfogande inklusive förberedelse och avetablering.
  • Stiftelsen Nordiska museet som förvaltar Tyresö slott tar ut en hyreskostnad på 5 000 kr (momsbefriad) för nyttjande av platsen i slottsparken för vigseln. Du får en faktura i efterhand (om du inte avbokat före ditt inbokade datum).

Var ute i god tid så att ni kan boka in er när ni önskar. Vi meddelar om platsen redan är upptagen. Invänta vår bokningsbekräftelse/ett tillstånd.

Mejla din bokningsförfrågan

Skicka din bokningsförfrågan till bokning@nordiskamuseet.se. Uppge önskat datum, tidpunkt, plats och antal deltagare samt övrig relevant information.

Integritetspolicy

Nordiska museet värnar om din personliga integritet. Vi strävar efter att alltid skydda dina personuppgifter på bästa sätt och att behandlingen lever upp till kraven i Dataskyddsförordningen GDPR. Läs vår integritetspolicy.

Nordiska museet driver inte kafé eller restaurang i egen regi på området men du hittar ett antal matställen runtom slottet i annan regi: