Gå till innehåll

Svindersvik

I en trädgård med knotiga äppelträd i Nacka gömmer sig en 1700-talsidyll. Svindersvik är ett sommarnöje från 1740-talet i helt bevarad rokoko med huvudbyggnad, köksflygel och paviljong med festsal. Här kan du gå på guidad visning under sommartid. Trädgården är öppen året runt och nere i brygghuset hittar du ett litet kafé.

Svindersvik är en exklusiv föregångare till grosshandlarvillor och nutida sommarhus, men inte stort nog att kallas slott eller herrgård. Svindersvik ritades av arkitekt Carl Hårleman på 1740-talet åt Claes och Johanna Grill och har använts som sommarhus av olika ägare fram till mitten av 1900-talet. Sedan 1949 bevarar Nordiska museet den kulturhistoriska miljön och 1700-talsprägeln.

När är Svindersvik öppet?

Svindersvik sommarnöje är öppet lördagar och söndagar under sommarsäsong i samband med våra guidade visningar. Du förköper biljett för att gå på visning här på webbplatsen.

Under en visning får du upptäcka sommarnöjet på insidan

Under våra guidade visningar får du se huvudbyggnaden med matsal och sängkammare, den separata köksbyggnaden och festsalen i Paviljongen. I rummen kan du se sidenklädda möbler, kinesiska rispapperstapeter, bevarade kakelugnar, möbler och papperstapeter från 1700-talet. 

Säsongen 2024: lör–sön 25 maj– 8 september

  • Visningar 12, 13, 14 och 15. Förköp biljett.

Besök Svindersviks trädgård på egen hand

Svindersviks grönskande trädgård är anlagd efter tidens franska mode och smak för symmetri. De äldsta äppelträdens stammar är idag knotiga och ihåliga, men träden bär ändå frukt varje år. Varje sommar blommar balsamin och krollilja liksom den rodnande Svindersviksrosen med sina nästan rödvitrutiga blommor. Parken runt Svindersvik sommarnöje är öppen att besöka på egen hand året om. 

Idylliskt nere vid vattnet ligger Svindersviks brygghus med kafé som serverar nybakat på mormors vis och hemlagade läckerheter på säsongens råvaror. 

Familjens Grills sommarnöje från 1740-talet

Svindersvik sommarnöje är byggt i början av 1740-talet för bruksägaren Claes Grill, en av dåtidens mest inflytelserika och förmögna finansmän och så småningom en av direktörerna i svenska Ostindiska Kompaniet. Huvudbyggnaden ritades av arkitekten Carl Hårleman i franskinspirerad rokoko.

Under vinterhalvåret bodde Claes och hans hustru Anna Johanna Grill inne i Stockholm, men somrarna tillbringade de på sitt sommarnöje.

Familjen roddes ut till Svindersvik med båt. 1780 såldes egendomen och efter flera ägarbyten köpte sidenfabrikör K A Almgren Svindersvik 1863.

Kakelugnar, sidenmöbler och rispapperstapeter från 1700-talet

Invändigt har huvudbyggnaden en symmetrisk plan som följer tidens franska mode. I rummen står kakelugnar och sidenklädda sittmöbler från 1700-talet. Rokokotidens intresse för natur och exotism har satt sin tydliga prägel på inredningen.

I husets största sällskapsrum är väggarna klädda med kinesiska rispapperstapeter med blomster- och fågelmotiv och taket i ett av kabinetten är målat som en luftig sommarhimmel med flygande svalor. Många av möblerna har stått här sedan 1700-talets slut. Ett och annat av senare datum har dröjt sig kvar så att man kan känna kontinuiteten genom generationer av ägare.

Gul herrgård omgiven av en lummig trädgård.
Svindersviks sommarnöje i Nacka utanför Stockholm är ett av Nordiska museets kulturhistoriska besöksmål. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet

Köksflygel, festsal och trädgård

Huset har en separat köksflygel och ner mot strandkanten ligger Paviljongen. Den är uppförd på 1750-talet och byggdes till på 1780-talet. Innanför dörrarna öppnar sig en storslagen festsal med en takhöjd på fem meter.

Festsalen har välbevarad väggdekor från 1700-talets slut, en magnifik ljuskrona och sannolikt Sveriges högsta kakelugn. Paviljongen rymmer också en svit gästrum, alla med möbler och inredning från 1700- och 1800-talen. 

Även Svindersviks grönskande trädgård är anlagd efter tidens smak för symmetri. De äldsta äppelträdens stammar är idag knotiga och ihåliga, men träden bär ändå frukt varje år. Varje sommar blommar balsamin och krollilja liksom den rodnande Svindersviksrosen med sina nästan rödvitrutiga blommor.

Nordiska museet bevarar Svindersvik sedan 1949

1949 överläts Svindersvik till Nordiska museet. Det är en av anledningarna till att anläggningen fortfarande är så välbevarad och har fått behålla sin idylliska 1700-talsprägel.

Svindersvik är förklarat som byggnadsminne

I mars 2024 förklarade Länsstyrelsen Svindersvik som ett byggnadsminne. Det innebär att platsen och byggnaderna nu skyddas enligt kulturmiljölagen. Läs beslutet om byggnadsminnesförklaring av Svindersvik på Länsstyrelsens webbplats.