Gå till innehåll

Skolelever utforskar ämnet migration

Under 1800-talet präglades Sverige av ekonomiska svårigheter och överbefolkning. Det gjorde att drömmen om ett bättre liv växte fram hos invånarna. Det är ett ämne som Tumba gymnasiums elever fått utforska.

På 1800-talet valde en stor del av den svenska befolkningen att lämna Sverige för att söka lycka och arbete borta i Amerika. Det var stor överbefolkning i landet, arbetslösheten var hög och böndernas jord räckte inte till. Emigrationen på 1800-talet har fått betydande kulturella och ekonomiska avtryck i både Amerika och Sverige.

Det här är ett av alla teman som tas upp i vår stora utställning Nordbor som berättar om livet i Sverige och Norden under 500 år. I utställningen får du möta berättelser om verkliga personer från historien och du får bland andra möta Matilda på 1800-talet som drömmer om Amerika.

Samarbete mellan Tumba gymnasium och Nordiska museet

Under 2023 genomförde Nordiska museet och Tumba gymnasium ett samarbetsprojekt kring just temat migration. Syftet med samarbetet var att låta eleverna göra två filmer där de utgår från ett kulturhistoriskt material och speglar det mot sin samtid. Projektet är kopplat till Nordbor, där rörelse och migration mellan länder och människor löper som en röd tråd genom utställningen.

Stort tack till elever och lärare i ES21 Film/TV Tumba gymnasium!

Tumba Gymnasiums film ”Min Migration – Kornelia Zofia Wojtowicz”

18-åriga Kornelia berättar om sin migration från Polen till Sverige och hur det påverkat hennes liv. I den här filmen får du följa med när Kornelia beskriver mottagandet och hur hon blev behandlad under sin första tid i Sverige. Kornelia tar även upp svårigheterna hon stött på senare i livet som grundar sig i hennes migration.

Intervju med Kornelia Wojtowicz om när hon migrerade till Sverige. Film: Tumba gymnasium

Tumba Gymnasiums film Intervju med Ulla-Karin Warberg

Över en miljon människor valde under 18- och 1900-talet att lämna Sverige. Varför blev det så? Den här filmen tar dig med när vår intendent Ulla-Karin Warberg intervjuas om Sveriges emigration på 1800-talet.

Intervju med Nordiska museets intendent Ulla Karin Warberg om migration. Film: Tumba gymnasium

Vill din skola också samarbeta med oss?

Vid förfrågan om eventuellt samarbete vänligen kontakta Wenke Rundberg: wenke.rundberg@nordiskamuseet.se

Läs mer om utbildningen här (Öppnas i nytt fönster)