Gå till innehåll

Skola

Vill du besöka Nordiska museet med din förskola eller skola? Här kan ni tillsammans utforska livet i Norden i våra utställningar och i olika uppdrag.

Besök oss med din klass

Vad roligt att ni planerar ett besök på Nordiska museet! Vår skolverksamhet riktar sig till förskolor, grundskolor, gymnasium samt komvux och SFI.

Här lär ni er om människor och liv i Sverige och Norden under de senaste 500 åren utifrån teman som mat, traditioner, kläder, mode och hem. Våra studiehandledningar tar upp dagsaktuella frågor i ett kulturhistoriskt perspektiv.

Genom kunskap om vårt gemensamma kulturarv kan vi nutidsmänniskor lära känna oss själva och förstå vår samtid bättre.

Just nu

 • På grund av högt besökstryck kan vi för närvarande tyvärr inte ta emot fler elever än 40 från samma skola under samma tid och dag. Istället tipsar vi om att gärna besöka oss på olika dagar, eller om ni har möjlighet att komma till museet med minst två timmar mellan grupperna.
 • Under perioden juni – augusti övergår vi till vår nya skolbokning. Under den här perioden kan det uppstå tekniska problem, men vårt mål är att du ska kunna boka en tid/få svar på din fråga så snart som möjligt.

Digital lärarträff med skolplattformen Norden i skolan

Den 27 augusti klockan 16.00 välkomnar vi dig till en digital lärarträff tillsammans med Norden i skolan. Under träffen berättar vi om insamlingen och om hur den internordiska skolchatten fungerar.

Samarbetsprojektet vänder sig till dig som undervisar i åk 7–9 men alla är välkomna att vara med på lärarträffen för att få reda på mer om Norden i skolan, och för att träffa oss från Nordiska museet förstås!

 • Du anmäler dig genom att mejla till program@nordiskamuseet.se
 • Skriv Anmälan på ämnesraden
 • Skriv gärna din e-postadress på en egen rad i meddelandet, det blir enklare att kopiera över adressen till möteslänken då.
 • Sista anmälningsdag är den 26/8
 • Du får en länk utskickat samma dag, den 27/8. Vi håller träffen i mötesplattformen Teams
 • Lägg gärna in datum och tid i din kalender redan nu!

Allt om skolbesöket

På museet kan du och dina elever tillsammans utforska livet i Norden i utställningar genom olika aktiviteter och uppdrag. Det är viktigt att du bokar ert besök för att se utställningarna så att alla får en bra upplevelse hos oss. Du bokar ditt besök genom vår skolbokning.

Priser för skolbesök på Nordiska museet

 • Fri entré gäller lärarledda grupper från förskola, grundskola, gymnasium, grundläggande/gymnasial vuxenutbildning motsvarande komvux inklusive SFI och folkhögskolornas allmänna kurs.

Entrépris för lärarledda grupper med studenter

 • Fri entré gäller inte högskola, universitet, folkhögskolornas kurser förutom allmän kurs, eller vid evenemang och på dagar med förhöjd entré.
 • Entré högskola, universitet, folkhögskolornas kurser förutom allmän kurs: 150 kr /student
 • Lärare i studentgrupp har fri entré.

Vilken ingång är bäst för skolgrupper?

För att minska köerna vill vi gärna att skolgrupper går in genom tillgänglighetsentréerna på gatuplan, antingen via ingången från Djurgårdsvägen till höger om huvudentréns stora trappa eller via museets bakgård. Där det är gott om plats för er klass, nära till skåp och toaletter och sällan kö.

Vid ankomst går du som lärare själv och anmäler ert besök vid disken i passagen på gatuplan eller i receptionen en halv trappa upp.

Du ansvarar för gruppen

Vi rekommenderar tio elever per medföljande vuxen. Maximalt 60 elever per skola och dag kan besöka Nordiska museet. Medföljande vuxna ansvarar för och följer och är med elevgrupper till och med gymnasiet under hela besöket på museet. Var på plats i god tid för att möta elever som tar sig till museet på egen hand.

Tänk på allas trivsel

Museer är lärmiljöer på liknande sätt som klassrummen i skolan. På museet rör vi oss lugnt och talar i normal samtalston. Vi respekterar och visar hänsyn till andra besökare. Ibland kan vi får röra, men inte förstöra.

Läs gärna våra trivselregler här.

Äta på Nordiska museet

Matsäcksbord finns i Stora hallen, plan 2. Nordiska museets restaurang serverar pannkakor och barnportioner av dagens rätt varje dag. För att skydda våra utställningar ber vi er att inte äta eller dricka i våra utställningar.

Fotografering

Ni får gärna använda kamera eller mobil men utan blixt och stativ i museets utställningar. Fråga våra värdar om det är ok att filma eller fotografera i samband med visningar.

Just nu

På grund av högt besökstryck kan vi för närvarande tyvärr inte ta emot fler elever än 40 från samma skola under samma tid och dag. Istället tipsar vi om att gärna besöka oss på olika dagar, eller om ni har möjlighet att komma till museet med minst två timmar mellan grupperna. Ni kan läsa mer under fliken Boka skolbesök.

För dig i rullstol eller med barnvagn

 • Hiss finns till utställningarna.
 • Ramp finns till restaurangen och vissa utställningar.
 • Det finns en tillgänglighetsentré till höger om museets huvudentré från Djurgårdsvägen på gatuplan och en på bakgården.
 • P-plats för rörelsehindrade finns vid tillgänglighetsentrén vid huvudentrén på Djurgårdsvägen och vid museets norra gavel (mot Strandvägen). Det finns även en plats vid södra gaveln (mot Gröna Lund).
 • Tillgänglighetsanpassad toalett finns på gatuplan, en bit innanför tillgänglighetsentrén, mitt emot museibutiken på Plan 1. Den är tillgänglig från både höger och vänster sida. Dörrbredd 90 cm.
 • Vi har rullstolar att låna. Kontakta en museivärd eller receptionen.

För dig med funktionsvariation

 • Trapporna är markerade på det nedersta och det översta trappsteget. Ledstång finns i många men inte alla trappor.
 • Du kan låna förstoringsglas och ficklampor i receptionen. 
 • Assistanshundar är välkomna på museet.
 • Ledsagare eller assistent går alltid in gratis på museet.

För dig med allergier

 • Det finns levande växter i museets restaurang. Vid särskilda tillfällen kan det även förekomma växter på andra platser i museet.
 • I samband med att vi bygger utställningar kan det förekomma damm och starka dofter i museet. 

Audioguide på lätt svenska

Gå en visning på egen hand med vår audioguide på lätt svenska

Stor byggnad med tinnar och torn i skymningsljus omringat av trädkronor. I bakgrunden syns vattnet och Södermalm.

Nordiska museet ligger på Djurgården, på höger sida efter Djurgårdsbron. Du tar dig hit enkelt med buss, spårvagn, Djurgårdsfärjan eller cykel.

Besöksadress: Djurgårdsvägen 6–16.

Så tar du dig hit kollektivt, med cykel eller bil