Gå till innehåll

Skola

Vill du besöka Nordiska museet med din förskola eller skola? Här kan ni tillsammans utforska livet i Norden i våra utställningar och i olika uppdrag.

Besök oss med din klass

Vad roligt att ni planerar ett besök på Nordiska museet! Vår skolverksamhet riktar sig till förskolor, grundskolor, gymnasium, komvux, folkhögskola (allmän kurs) och SFI.

Här lär ni er om människor och liv i Sverige och Norden under de senaste 500 åren utifrån teman som mat, traditioner, kläder, mode och hem. Våra studiehandledningar tar upp dagsaktuella frågor i ett kulturhistoriskt perspektiv. Genom kunskap om vårt gemensamma kulturarv kan vi nutidsmänniskor lära känna oss själva och förstå vår samtid bättre.

Högt besökstryck

Intresset är stort för att besöka museet. Därför kan vi för närvarande ta emot högst 40 elever från samma skola under samma tid och dag. Ett tips till dig är att dela upp besöken på olika dagar eller med minst två timmar mellan grupperna. Välkomna!

Just nu

  • Just nu övergår vi till vår nya skolbokning. Under den inledande perioden kan det uppstå tekniska problem, men vårt mål är att du ska kunna boka en tid eller få svar på din fråga så snart som möjligt.

Vill du få erbjudanden och veta mer om vårt utbud för skolan?

Allt om skolbesöket

På museet kan du och dina elever tillsammans utforska livet i Norden i utställningar genom olika aktiviteter och uppdrag. Det är viktigt att du bokar ert besök för att se utställningarna så att alla får en bra upplevelse hos oss. Du bokar ditt besök genom vår skolbokning.

Priser för skolbesök på Nordiska museet

  • Lärarledda grupper från förskola, grundskola, gymnasium, grundläggande/gymnasial vuxenutbildning motsvarande komvux inklusive SFI och folkhögskolornas allmänna kurs: fri entré.

Entrépris för lärarledda grupper med studenter

  • Högskola, universitet, folkhögskola (utom Allmän kurs), Komvux (utom Allmän kurs): 150 kr /student
  • Lärare i studentgrupp har fri entré.

Vilken ingång är bäst för skolgrupper?

För att minska köerna vill vi gärna att skolgrupper går in genom tillgänglighetsentrén på gatuplan, till höger om huvudentréns stora trappa. Där det är gott om plats för er klass, nära till skåp och toaletter och sällan kö.

Vid ankomst går du som lärare själv och anmäler ert besök vid disken i passagen på gatuplan eller i receptionen en halv trappa upp.

Du ansvarar för gruppen

Vi rekommenderar tio elever per medföljande vuxen. Maximalt 60 elever per skola och dag kan besöka Nordiska museet. Medföljande vuxna ansvarar för och följer och är med elevgrupper till och med gymnasiet under hela besöket på museet. Var på plats i god tid för att möta elever som tar sig till museet på egen hand.

Tänk på allas trivsel

Museer är lärmiljöer på liknande sätt som klassrummen i skolan. På museet rör vi oss lugnt och talar i normal samtalston. Vi respekterar och visar hänsyn till andra besökare. Ibland kan vi får röra, men inte förstöra.

Läs gärna våra trivselregler här.

Äta på Nordiska museet

Matsäcksbord finns i Stora hallen, plan 2. Nordiska museets restaurang serverar pannkakor och barnportioner av dagens rätt varje dag. För att skydda våra utställningar ber vi er att inte äta eller dricka i våra utställningar.

Fotografering

Ni får gärna använda kamera eller mobil men utan blixt och stativ i museets utställningar. Fråga våra värdar om det är ok att filma eller fotografera i samband med visningar.

Just nu

På grund av högt besökstryck kan vi för närvarande tyvärr inte ta emot fler elever än 40 från samma skola under samma tid och dag. Istället tipsar vi om att gärna besöka oss på olika dagar, eller om ni har möjlighet att komma till museet med minst två timmar mellan grupperna. Ni kan läsa mer under fliken Boka skolbesök.

Du och dina elever med egen telefon kan ladda ner vår digitala guide inför besöket. I den hittar ni texter, utställningens filmer och audioguiden. Här hittar du Nordbor i mobilen.

På den här sidan lyfter vi några av utställningen Nordbors personer och teman, utforska gärna! 

För dig i rullstol eller med barnvagn

  • Hiss finns till utställningarna.
  • Ramp finns till restaurangen och vissa utställningar.
  • Det finns en tillgänglighetsentré till höger om museets huvudentré från Djurgårdsvägen på gatuplan och en på bakgården.
  • P-plats för rörelsehindrade finns vid tillgänglighetsentrén vid huvudentrén på Djurgårdsvägen och vid museets norra gavel (mot Strandvägen). Det finns även en plats vid södra gaveln (mot Gröna Lund).
  • Tillgänglighetsanpassad toalett finns på gatuplan, en bit innanför tillgänglighetsentrén, mitt emot museibutiken på Plan 1. Den är tillgänglig från både höger och vänster sida. Dörrbredd 90 cm.
  • Vi har rullstolar att låna. Kom till värdarna i receptionen så hjälper vi till!

För dig med funktionsnedsättning

  • Trapporna är markerade på det nedersta och det översta trappsteget. Ledstång finns i många men inte alla trappor.
  • Du kan låna förstoringsglas och ficklampor i receptionen. 
  • Assistanshundar är välkomna på museet.
  • Ledsagare eller assistent går alltid in gratis på museet.

För dig med allergier

  • Det finns levande växter i museets restaurang. Vid särskilda tillfällen kan det även förekomma växter på andra platser i museet.
  • I samband med att vi bygger utställningar kan det förekomma damm och starka dofter i museet. 

Audioguide på lätt svenska

Gå en visning på egen hand med vår audioguide på lätt svenska

Stor byggnad med tinnar och torn i skymningsljus omringat av trädkronor. I bakgrunden syns vattnet och Södermalm.

Nordiska museet ligger på Djurgården, på höger sida efter Djurgårdsbron. Du tar dig hit enkelt med buss, spårvagn, Djurgårdsfärjan eller cykel.

Besöksadress: Djurgårdsvägen 6–16.

Så tar du dig hit kollektivt, med cykel eller bil