Gå till innehåll

Barn och familj

Gör dig redo för en resa i tiden – när du kliver in på Nordiska museet blir du en upptäcktsresande i tid och rum. Välkommen att utforska livet i Norden genom 500 år!

Vanliga frågor

Nordiska museet på Djurgården har öppet 10–18 varje dag. I september–maj har museet öppet extra länge på onsdagar, då stänger vi klockan 20. 

Arkiv och bibliotek, Leklandet och Tidsvalvet har särskilda öppettider.

Se alla våra öppettider

Stor byggnad med tinnar och torn i skymningsljus omringat av trädkronor. I bakgrunden syns vattnet och Södermalm.

Nordiska museet ligger på Djurgården, på höger sida efter Djurgårdsbron. Du tar dig hit enkelt med buss, spårvagn, Djurgårdsfärjan eller cykel.

Besöksadress: Djurgårdsvägen 6–16.

Så tar du dig hit kollektivt, med cykel eller bil

Du är välkommen att ta med din barnvagnen in till Nordiska museet. Vill du parkera din barnvagn? En obevakad barnvagnsparkering finns utanför Lekstugan på plan 2, i Stora hallen.

Ingång för barnvagnar

En entré för rullstolar och barnvagnar finns på gatuplan (plan 1), till höger om museets huvudingång, och en finns på museets bakgård.

Det går bra att äta medhavd mat och dryck. Matsäcksbord och mikrovågsugn finns utanför Lekstugan på plan 2, i Stora hallen.

Restaurang och kafé

Vår restaurang serverar alltid barnportioner, pannkakor och annat smarr. I ett litet tegelhus på vår bakgård ligger Kafé Lusknäppen. Där kan du njuta av sallader, smörgåsar, kaffe, bakverk och glass.

Spana in museets restaurang och kafé

På plan 1 finns toaletter, skötbord och garderober. För skolgrupper finns särskilda lådor för ytterkläder och väskor. Hämta en nyckel hos våra värdar i receptionen.

För dig i rullstol eller med barnvagn

 • Hiss finns till utställningarna.
 • Ramp finns till restaurangen och vissa utställningar.
 • Det finns en tillgänglighetsentré till höger om museets huvudentré från Djurgårdsvägen på gatuplan och en på bakgården.
 • P-plats för rörelsehindrade finns vid tillgänglighetsentrén vid huvudentrén på Djurgårdsvägen och vid museets norra gavel (mot Strandvägen). Det finns även en plats vid södra gaveln (mot Gröna Lund).
 • Tillgänglighetsanpassad toalett finns på gatuplan, en bit innanför tillgänglighetsentrén, mitt emot museibutiken på Plan 1. Den är tillgänglig från både höger och vänster sida. Dörrbredd 90 cm.
 • Vi har rullstolar att låna. Kontakta en museivärd eller receptionen.

För dig med funktionsvariation

 • Trapporna är markerade på det nedersta och det översta trappsteget. Ledstång finns i många men inte alla trappor.
 • Du kan låna förstoringsglas och ficklampor i receptionen. 
 • Assistanshundar är välkomna på museet.
 • Ledsagare eller assistent går alltid in gratis på museet.

För dig med allergier

 • Det finns levande växter i museets restaurang. Vid särskilda tillfällen kan det även förekomma växter på andra platser i museet.
 • I samband med att vi bygger utställningar kan det förekomma damm och starka dofter i museet. 

Audioguide på lätt svenska

Gå en visning på egen hand med vår audioguide på lätt svenska