Gå till innehåll

Arkiv och bibliotek

Nordiska museets arkiv och bibliotek handlar om kulturhistoria från 1500-talet till idag. Välkommen att besöka oss i museet på Djurgården på onsdagar från klockan 12.

Vill du titta i ett modemagasin från 1925? Letar efter en viss dagbok eller brevväxling? Eller hitta ett recept från 1912? Nordiska museets arkiv och bibliotek handlar om kulturhistoria från 1500-talet till idag. Vi välkomnar studenter, forskare och dig som bara är nyfiken!

Kontakta oss gärna på e-post inför ditt besök för att vara säker på att det material du vill titta på är tillgängligt.

  • September–maj: öppet onsdagar 12–18. Du kan få ut material från arkivet fram till 16.30.
  • Juni och augusti: öppet vissa onsdagar 12–16. Du kan få ut material från arkivet fram till 15. Vi berättar mer inför sommaren 2025.
  • Juli: stängt.

Utforska vårt arkiv och bibliotek

Allt mänskligt ryms här

Vi har flera hyllkilometer (ja, kilometer!) av böcker och tidskrifter inom etnologi, dräkthistoria, konsthantverk, mat och dryck och svensk topografi. Här samsas receptsamlingar med modemagasin och svartkonstböcker. Och arkivet pulserar av mänskligt liv i tusentals personliga berättelser, brev, uppteckningar, dagböcker och folkminnen.

Inför ditt besök

Museets arkiv och bibliotek ligger på plan 1, gatuplan. Du hittar oss precis intill museibutiken.

Berättelser och folkminnen i arkivet

Redan på 1870-talet lade Artur Hazelius grunden till de arkivaliska samlingarna. Det immateriella kulturarvet är bevarat i arkivhandlingar som rör människors liv, arbete och miljöer: skisser, brev, manuskript, folklivsuppteckningar, skråhandlingar, fotografier, räkenskaper, dagböcker och ritningar.

Arkivet grundar sig till stor del på museets egna undersökningar och insamlingar. Men vi har också enskilda arkiv som blivit en del av museets, ämnesordnade samlingar och handlingar som rör museets egen historia.

Böcker, tidskrifter, recept och varukataloger i biblioteket

Vårt bibliotek på museet på Djurgården samlar litteratur inom kulturhistoria efter år 1500. Viktiga områden är etnologi, dräkthistoria, konsthantverk, mat och dryck och svensk topografi. Boksamlingarna speglar också museets arbete, utställningar och forskning genom åren.

En spännande del av biblioteket är vår stora samling av modejournaler och modemagasin från 1700-talet tills idag. Vi har också en unik samling varukataloger inom heminredning, hemelektronik och mode.

Sök på egen hand

Kontakta oss

Arkivet

Arkivet tar hand om förfrågningar om arkivmaterial, fotografi- och bildsamlingar.

I dagsläget kan vi inte leverera digitala bilder på beställning, men vi hjälper dig gärna med att ta fram bilder för egen reprofotografering i läse- och forskarsalen.

E-post

arkivet@nordiskamuseet.se

Telefon

08-519 545 55 (onsdagar 12.00–18.00)

Biblioteket

Vetenskapligt specialbibliotek sedan 1890 för kulturhistoria från 1500-talet till idag. 

E-post

biblioteket@nordiskamuseet.se

Telefon

08-519 546 33 (onsdagar 12.00–18.00)

Vi hjälper dig att utforska samlingarna

Våra bibliotekarier och arkivarier hjälper dig att hitta det du söker i samlingarna. Och vet du? En stor del av vårt biblioteksmaterial finns på öppna hyllor i ljusa, rofyllda lokaler så att du själv kan leta och läsa. Välkommen in!

Vid en disk sitter en man och en kvinna vid datorer, bakom står en kvinna på en stege och bläddrar i en bok tagen ur en hög bokhylla.
Våra bibliotekarier och arkivarier hjälper dig att hitta i samlingarna. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet

Låna hem eller läs hos oss

För att låna hos oss behöver du vara 18 år och ha vårt bibliotekskort. En del material kan du läsa på plats hos oss, men inte låna hem. Det är bara att slå sig ner en stund och läsa i lugn och ro.

Vanliga frågor

För att se vilka böcker vi har, sök i vår katalog. Eller kontakta oss på biblioteket@nordiskamuseet.se.

  • Skaffa ditt lånekort på bibliotekets webbplats.
  • Lånekortet är personligt och du ansvarar för att lämna tillbaka böckerna i tid enligt bibliotekets regler.
  • Lånetiden är 30 dagar.
  • Du kan låna om max 6 gånger.
  • Du kan låna om böcker på bibliotekets webbplats.
  • Om du skadar eller tappar bort en bok behöver du ersätta den.

Ja, när museet är öppet kan du lämna tillbaka böcker. Det finns ett bokinkast vid dörren till arkivet och biblioteket, innanför museibutiken.

Ja, vi tar gärna emot material som är relevant för museet. Kontakta oss på biblioteket@nordiskamuseet.se så gör vi en bedömning av det du vill lämna in. Bedömningen går snabbare om du bifogar en bild och beskrivning av materialet.

Vi tar gärna emot material som är relevant för museet. Kontakta oss på arkivet@nordiskamuseet.se med din förfrågan, så gör vi en bedömning av det du vill lämna in. Bedömningen går snabbare om du i ditt mejl bifogar:

  • beskrivning av materialet
  • bild på materialet
  • omfattning
  • ursprung
  • tidsperiod
  • eventuell sortering.

Arkivmaterial kan du inte låna hem, utan bara ta del av på plats eller digitalt. En del av bibliotekets material får inte lånas hem:

  • referenslitteratur 
  • tidskrifter
  • utställningskataloger
  • broschyrer och varukataloger 
  • uppsatser
  • folianter
  • litteratur äldre än 1940
  • annan litteratur som är sällsynt eller ömtålig.

Nej, vi kopierar inte artiklar åt privatpersoner. Däremot samarbetar vi med andra bibliotek och du kan beställa artiklar genom ditt närmsta bibliotek, oavsett var du bor i landet.

Ja, det finns en kopiator och skanner i forskarsalen. En kopierad sida kostar 2 kr och en skannad sida kostar 1 kr. Du betalar med kort eller swish i museibutikens kassa, som ligger precis bredvid. Om du vill använda skannern, ta med ett eget usb-minne.

Det går bra att fota utan blixt.

Vill du använda material för annat än eget bruk? Stäm av med vår personal vad som gäller upphovsrättsmässigt.

Vi tillgängliggör bilder på DigitaltMuseum med CC-licenser. Licenserna kan se olika ut beroende på upphovsrätten. När du laddar ned och använder en bild ansvarar du själv för att efterfölja licensen. När du ska kreditera upphovspersoner, skriv så här: XXX / Nordiska museet.

Om du undrar över upphovsrätt för övriga bilder, kontakta oss på arkivet@nordiskamuseet.se.

Ja, det går att beställa. Vi har dock inga färdiga mönster, utan de kräver en del arbete för att anpassas. Kontakta biblioteket@nordiskamuseet.se om du är intresserad av att beställa folkdräktsmönster.

Vi har ett sökbart register över vissa möbelritningar, som du hittar i NK:s kundliggare. Det är dock inte alla NK-möbler som finns med, eftersom registret inte är helt komplett. Om din möbel finns registrerad kan du hitta den i NK-liggaren. NK-möbler är märkta med en liten plakett med ett nummer, sök på det numret i registret.

Ja, vi har gratis wifi. Nätverket heter NM-Guest.

Nej, det är inte tillåtet att äta här. Besök gärna vår restaurang eller kafé.

Utanför Lekstugan på plan 2 i Stora hallen finns matsäcksbord och mikrovågsugn. Ta gärna med dig mat och slå dig ner där!