Gå till innehåll

Besök oss

Utforska livet i Norden i en ikonisk byggnad med utställningar, upplevelser, restaurang, aktiviteter för barn, kafé och museibutik. Välkommen till Nordiska museet på Djurgården i Stockholm.

Öppettider

Öppet idag
10–17
Arkiv & bibliotek: Onsdagar 12–18

Priser

Entrépriser
170 kr
Gratis entré för barn

Vanliga frågor

Stor byggnad med tinnar och torn i skymningsljus omringat av trädkronor. I bakgrunden syns vattnet och Södermalm.

Nordiska museet ligger på Djurgården, på höger sida efter Djurgårdsbron. Du tar dig hit enkelt med buss, spårvagn, Djurgårdsfärjan eller cykel.

Besöksadress: Djurgårdsvägen 6–16.

Så tar du dig hit kollektivt, med cykel eller bil

En kvinna arrangerar en vas med pioner i en restaurang med träpanel och mönstrade tapeter i ljus grågrönt.

Restaurang

Restaurangen och kaféet i Stora hallen har samma öppettider som museet. Vi serverar dryck, varm mat och nybakade godsaker och fika från vårt bageri. Vår populära lunch serveras 11–15. Vi har alltid minst fyra rätter på menyn. Vi erbjuder vegetariska och laktos- och glutenfria alternativ. Till barnen har vi köttbullar eller pannkakor med sylt och grädde.

Kafé Lusknäppen

I ett litet tegelhus på vår bakgård ligger Kafé Lusknäppen. Här kan du njuta av sallader, smörgåsar, kaffe, bakverk och glass. Lusknäppen på bakgården har öppet dagligen sommartid och på helger större delen av året.

Både restaurangen och kaféet har fullständiga rättigheter.

Spana in museets restaurang och kafé och Lusknäppens öppettider.

Matsäck

Det går bra att äta medhavd mat och dryck. Matsäcksbord och microvågsugn finns utanför Lekstugan på plan 2 i Stora hallen.

Det går bra att äta medhavd mat och dryck. Vi brukar oftast ha våra matsäcksbord och mikrovågsugn utanför Lekstugan i Stora hallen (plan 2). Ibland byter vi plats för borden beroende på vad som händer i huset, så fråga gärna våra värdar när du kommer.

Restaurang och kafé

Vår restaurang serverar alltid barnportioner från menyn, pannkakor och annat smarr. I ett litet tegelhus på vår bakgård ligger Kafé Lusknäppen. Där erbjuder vi sallader, smörgåsar, kaffe, bakverk och glass.

Spana in museets restaurang och kafé

På plan 1 finns toaletter, skötbord och garderober. För skolgrupper finns särskilda lådor för ytterkläder och väskor. Hämta en nyckel hos våra värdar i receptionen.

Våra låsbara skåp är gratis och finns på plan 1. Måtten på skåpen är 31 x 33 x 37 cm, det innebär att våra skåp rymmer väskor upp till ett A3-papper i storlek. Större väskor går inte att förvara på museet. Av säkerhetsskäl får du inte ställa ifrån dig medhavt större bagage eller väskor i museet.

I garderoben på nedre plan (plan 1) finns skåp, de högsta skåpen rymmer gåstavar och paraplyer, broddar får plats i alla skåp.
Tack för att du hjälper oss att värna om museibyggnadens ömtåliga trä- och kalkstensgolv!

Du som har något av följande kort eller medlemskap har rabatt hos oss. Fråga oss närmare vid ditt besök!

  • Nordiska museets & Skansens Vänner
  • Stockholm Go City Card
  • Kulturarvskortet
  • Get Your guide
  • HSB
  • ICOM
  • ICOMOS
  • Riksförbundet Sveriges Museer
  • Kungliga Djurgårdens Intressenter
  • Föreningen Norden
  • Stockholm Key of Honor
  • Stockholms museiinformatörer, SMI
  • ST Kultur
  • Kompis Sverige

Nordbor är en permanent utställning på museet och vår största någonsin. Den sträcker sig över hela översta våningen i museet, plan 4.

Utställningen är innehållsrik och lämpar sig för flera besök då du kan vilja uppleva den flera gånger eller se några delar i taget. Varmt välkommen att utforska livet i Norden genom fem hundra år och fyra årstider hos oss!

Nej, du måste inte köpa biljett i förväg för att se utställningen Nordbor eller för att besöka museet. Det går bra att köpa biljett i receptionen när du kommer hit.

När det är högt publiktryck och möjligt öppnar vi en snabbkö för våra besökare som har förköpt biljett.

Det är bara till Tidsvalvet och Lekstugan och till vissa evenemang som du behöver förköpt biljett för att säkra din plats.

Varje besökare behöver visa sin förköpta biljett för värd i någon av våra receptioner. När det är högt publiktryck öppnar vi en snabbkö för dig som har förköpt biljett. Men museet har ännu inget system med grindar eller egen digital incheckning på plats.

Det finns två receptioner med kassor i museet, där du kan visa din förköpta biljett: på nedre plan och i Stora hallen. I Stora hallen öppnar vi en snabbkö när vi kan.

Bra att veta är att vi har som flest besökare på helger och vardagar fram till klockan 13.

Ja, vi har gratis wifi. Nätverket heter NM-Guest.

Ja, du kan ladda ner en audioguide direkt till din mobil. Ta med hörlurar och sätt på play när du kommer hit! Vi har audioguider med olika innehåll, på flera olika språk och för barn.

Se vilken audioguide som passar dig

  • Det finns ett begränsat antal parkeringsplatser i anslutning till Nordiska museet.
  • Handikapplats finns vid museets norra kortsida som vetter mot Strandvägen.
  • Parkering finns också vid Galärvarvet och i närheten av Hazeliusporten till Skansen.
  • Tänk på att Djurgårdsbron är avstängd för biltrafik vissa tider. Undantag gäller för taxi, färdtjänst, kollektivtrafik och fordon med särskilda tillstånd.

Se när Djurgårdsbron är avstängd för biltrafik på Kungliga Djurgårdsförvaltningens webbplats

För dig i rullstol eller med barnvagn

  • Hiss finns till utställningarna.
  • Ramp finns till restaurangen och vissa utställningar.
  • Det finns en tillgänglighetsentré till höger om museets huvudentré från Djurgårdsvägen på gatuplan och en på bakgården.
  • P-plats för rörelsehindrade finns vid tillgänglighetsentrén vid huvudentrén på Djurgårdsvägen och vid museets norra gavel (mot Strandvägen). Det finns även en plats vid södra gaveln (mot Gröna Lund).
  • Tillgänglighetsanpassad toalett finns på gatuplan, en bit innanför tillgänglighetsentrén, mitt emot museibutiken på Plan 1. Den är tillgänglig från både höger och vänster sida. Dörrbredd 90 cm.
  • Vi har rullstolar att låna. Kom till värdarna i receptionen så hjälper vi till!

För dig med funktionsnedsättning

  • Trapporna är markerade på det nedersta och det översta trappsteget. Ledstång finns i många men inte alla trappor.
  • Du kan låna förstoringsglas och ficklampor i receptionen. 
  • Assistanshundar är välkomna på museet.
  • Ledsagare eller assistent går alltid in gratis på museet.

För dig med allergier

  • Det finns levande växter i museets restaurang. Vid särskilda tillfällen kan det även förekomma växter på andra platser i museet.
  • I samband med att vi bygger utställningar kan det förekomma damm och starka dofter i museet. 

Audioguide på lätt svenska

Gå en visning på egen hand med vår audioguide på lätt svenska

Trägolven i våra utställningar och kalkstensgolv i Stora hallen och trapphusen tål inte broddar och spetsiga gåstavar. Vi ber dig låsa in dem i skåpen som finns på nedre plan (plan 1). Tack för att du hjälper oss att värna om museibyggnaden!

Endast assistans- och ledsagarhundar får följa med in på museet.

Ja, du får gärna fotografera för privat bruk. Vi blir glada om du taggar oss i dina bilder på sociala medier! Det är inte tillåtet att fota med blixt eller stativ.

Om du är professionell fotograf behöver du få godkänt av oss för att fota inuti och utanför byggnaden. Kontaka oss på bokning@nordiskamuseet.se.

Om det gäller pressfotograferingar, hör av dig till vår presskontakt.

En hylla med marmeladburkar, mustflaskor, böcker, godispåsar, teer, kökstextilier och köksredskap.

Hantverk, klassiska nordiska barnböcker, vintageprylar, muster och marmelader! Vår museibutik erbjuder ett unikt sortiment av favoriter och spännande nyheter från Norden. Välkommen in om du vill unna dig något gott, hitta en fin gåva eller bläddra i våra böcker. Museibutiken ligger på plan 1 och har samma öppettider som museet.

Upptäck museibutikens sortiment

Gå till webbshopen, öppet dygnet runt!

Vid en disk sitter en man och en kvinna vid datorer, bakom står en kvinna på en stege och bläddrar i en bok tagen ur en hög bokhylla.

Vill du titta i ett modemagasin från 1925? Letar efter en viss dagbok eller brevväxling? Eller hitta ett recept från 1912? Nordiska museets arkiv och bibliotek handlar om kulturhistoria från 1500-talet till idag. Våra bibliotekarier och arkivarier hjälper dig att hitta det du söker i samlingarna.

Utforska vårt arkiv och bibliotek

Vi och många andra aktörer på Djurgården samarbetar för en hållbar och långsiktig utveckling tillsammans. Läs mer om Djurgårdens aktörers gemensamma hållbarhetsarbete.

Läs om vårt hållbarhetsarbete inom Stiftelsen Nordiska museet.