Gå till innehåll
Program

Älskade husman

Husmanskost på tallrik
Husmanskost av Stefan Ekengren Foto: Lennart Weibull
Närbild på vit porslinstallrik med köttbullar, potatismos och lingonsylt.
Vår restaurang serverar bland annat husmanskost, nybakat bröd och bakverk från eget bageri. Foto: Nordiska museet

Samtal 21 jan 2025 kl. 17.00–20.00

Visa alla tider

Restaurangen

Samlingssalen

Vad är svensk husmanskost? Ikväll utforskar vi den svenska måltidshistorien tillsammans med Stefan Ekengren och Richard Tellström. Och i restaurangen finns förstås smakprover. Välkommen till Nordiska museet 21 januari!

Vad är svensk husmankost? Samtal 17.30–18.15

Vad är egentligen svensk husmanskost? Långkok på enkla råvaror eller en hel liten kanon av 1900-talets svenska värdshusklassiker? Välkommen till en djupdykning i den svenska husmanskosten med kocken Stefan Ekengren och etnologen Richard Tellström. Tillsammans speglar Ekengren och Tellström husmanskostens rika variation och hur det omgivande samhället påverkat våra kökstraditioner.

Kvällens moderator är mat- och måltidshistoriker Ulrika Torell, intendent på Nordiska museet. Hon inleder med en historisk tillbakablick på husmanskosten med exempel ur Nordiska museets samlingar.

Stefan Ekengren är sedan 2017 köksmästare på Restaurang Hantverket i Stockholm och en flitig krönikör, författare och tv-kock. Under hela sin kockkarriär har han vurmat för husmanskosten och vill inspirera fler till att laga husmanskost oftare. För snart 10 år sedan samlade han ett 60-tal av sina bästa recept i boken Husman som nyligen gavs ut i en reviderad version med flera nya recept. 

Richard Tellström är docent i måltidskunskap, känd som föreläsare och från tv-serien Historieätarna. Hans senaste bok Varje tugga är en tanke belyser den svenska måltidshistorien från 1200-talet till idag och varför vi äter som vi gör.

En man sitter i förkläde vid ett matbord.
Stefan Ekengren är kock och författare. Foto: Lennart Weibull
Foto på en man med svart tröja och glasögon.
Richard Tellström är författare och etnolog. Foto: Magnus Norlen

Prova Ekengrens husman

I restaurangen kan du beställa smakprover ur Stefan Ekengrens nyligen reviderade kokbok Husman. Mer information kommer snart!

Kommande tillfällen

  • onsdag 21 januari 2026, 17:00-20:00