Gå till innehåll
Program

Handarbetets Vänner 150 år

Kvinnor från Handarbetets vänner sitter och väver tillsammans.

15 maj 16-20

Fåtal kvar

Samlingssalen

Stora hallen

Evenemanget har varit.

Se vad vi har på gång under "Evenemang" .

Handarbetets Vänner firar 150 år och vi bjuder gemensamt in till föredrag, mingel och hantverks-AW hos oss på Nordiska museet på Djurgården.

Vi kastar ljus över viktiga kvinnor i historien som gjort häpnadsväckande insatser och banat väg för efterföljande kvinnor och deras möjlighet till utbildning, försörjning och skapande. Den här kvällen är det extra fokus på textilt hantverk och textilkonst.

Program i Samlingssalen 17.30

Vi kommer få höra presentationer av Kerstin Wickman, professor emerita i design- och konsthantverkshistoria Konstfack, Cilla Robach, enhetschef för samlingarna på Nationalmuseum och Ulla-Karin Warberg, intendent på Nordiska museet. På plats finns även Kirsi Mattila, VD Handarbetets Vänner som kommer berätta mer om 150-årsjubileet.

Om kvällens föredrag

1874 grundade en grupp visionära kvinnor, med Sophie Adlersparre i spetsen, Handarbetets Vänner. Mot alla odds lyckades de ge kvinnor arbete och inkomster i en tid när kvinnor inte ens hade rösträtt – och dessutom gjorde de Sverige berömt internationellt för sin textilkonst. Kerstin Wickman ger oss glimtar ur historien.

Handarbetets Vänner har tillverkat storskalig textil konst för offentlig miljö i samarbete med några av Sveriges främsta konstnärer och som kan ses i allt från Sveriges riksdag till FN:s högkvarter i New York. Cilla Robach berättar historien bakom två skilda textila projekt – ryamattan Sverige (Brevkort, NSB: God helg, 1930-tal), i samarbete med Ann Böttcher och utförd av konstväverska Elisabeth Isaksson år 2008 och 150 HRS MAN V/S MACHINE, ett projekt initierat av Uglycute som lyfter frågor kring form, material, det handgjorda och det maskintillverkade.

Ulla-Karin Warberg är intendent på Nordiska museet och kommer berätta om kopplingarna mellan våra två verksamheter.

Varmt välkommen!

Hantverks-AW i Stora hallen 16-20

Handarbetets Vänner utbildar också framtidens textilkonsthantverkare och erbjuder både heltidsutbildningar, kvällskurser och workshops. Textilstuderande från Högre textil hantverksutbildning inspirerar och handleder under kvällens hantverks-AW.

Läs mer om HV:s 150-års firande

Kvällen presenteras i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska.