Gå till innehåll
Workshop

Lär dig tälja köksredskap

Fyra olika köksredskap i trä mot en vit bakgrund.

Workshop 13 eller 14 april

Visa alla tider

Ateljén

Boka tid

Plan 1

Evenemanget har varit.

Se vad vi har på gång under "Evenemang" .

Tälj med Moa Brännström Ott i Nordiska museets ateljé. Du får lära dig grunderna i att tälja med kniv och yxa och göra smörknivar, stekdon eller skedar.

Välkommen till en workshop i Nordiska museets ateljé. Du behöver inte ha några förkunskaper, bara ett intresse av att skapa något användbart med händerna. Moa Brännström Ott finns på plats och lär dig allt du behöver veta. Moa har täljt sedan barnsben och är finsnickare med en examen i möbelsnickeri från Capellagården och har skrivit böckerna Tälja köksredskap (2020) och Trä (2017).

Kvinna med brunt långt hår sitter i en rottingfåtölj och täljer på en träbit.
Moa Brännström Ott är finsnickare och kommer lära dig att tälja kökredskap i workshop på Nordiska museet. Foto: Fredrik Ottosson

”När jag täljer blir jag rofylld. Det är min avslappning, och samtidigt en påminnelse om skogen – en plats jag alltid saknar när jag inte är där.

Att tälja bruksföremål till köket adderar en dimension till det meditativa, det är en konkret anledning till att plocka upp den där grenen som arboristerna i parken precis sågat ner.

Skedar, slevar och salladsbestick fyller nödvändiga funktioner i köket, och varje gång jag använder dem påminns jag dessutom om hur viktigt skapandet är för mig. Även av något så anspråkslöst som en smörkniv i björk.”

Moa Brännström Ott

Om Nordiska museets ateljé

I Nordiska museets ateljé är hållbart hantverk, återbruk och skaparglädje i fokus. Vi skapar och pysslar av sådant som finns hemma och i naturen med inspiration från traditioner i Norden, historien och museets samlingar.

Smörknivar i olika former gjorda i trä, mot en vit bakgrund.
Tälj köksredskap i en workshop på Nordiska museet. Foto: Fredrik Ottosson

Kommande tillfällen

Evenemanget har varit.