Kakor på Nordiska museets webbplats

Nordiska museet värnar om din personliga integritet. Vi strävar efter att alltid skydda dina personuppgifter och sparar inga kakor på din dator utan ditt samtycke. Om du samtycker till att vi sparar kakor strävar vi efter att skydda dina personliga uppgifter på bästa sätt och enligt kraven i Dataskyddsförordningen GDPR. Vi vill att du ska känna dig trygg i vår behandling och är därför öppna med hur dina personuppgifter behandlas av oss. I vår integritetspolicy kan du läsa om hur vi hanterar personuppgifter. Du kan alltid kontakta oss med dina frågor.

Vad är kakor?

Varför använder Nordiska museet kakor?

Vi använder tjänsterna Google Analytics, Google Tag Manager och Hotjar för att samla insikter om hur vår webbplats används. Syftet är att kunna skapa bättre funktioner och innehåll till dig som besöker webbplatsen. Genom att vi sparar kakor i din webbläsare kan vi se exempelvis vilken typ av information du söker eller vilka funktioner du använder på webbplatsen. Det gör det också möjligt för oss att ställa frågor till dig som webbplatsbesökare.

Hur använder Nordiska museet kakor?

Vi värnar om din personliga integritet. Vi sparar inga kakor på din dator utan samtycke. För att samtycka till att vi sparar kakor på din dator kan du klicka på knappen ”Acceptera kakor” i fältet längst ned på sidan. Om du inte ser knappen kan det bero på att en kaka från oss redan är sparad på din dator. Längre ner på den här sidan kan du läsa om hur du gör om du inte vill använda kakor.

Vilka kakor använder Nordiska museet?

Kakor för besöksstatistik

Dessa kakor tillåter oss att räkna antal besök och trafikkällor så att vi kan mäta och förbättra vår webbplatsprestanda. De hjälper oss att veta vilka sidor som är mer eller mindre populära och hur besökare navigerar runt på webbplatsen. Informationen som dessa kakor samlar in är sammanslagen och därför helt anonym. Om du inte tillåter dessa kakor vet vi inte när du har besökt vår webbplats.

Tjänsten Hotjar använder kakor och annan teknik för att samla in information om användarbeteende på webbplatsen, till exempel scrollning, navigering och musrörelser. Besökarens IP-adress (datorns nätverksadress) lagras endast i anonymiserad form. Varken Hotjar eller vi kommer någonsin att använda denna information för att identifiera enskilda användare eller att matcha den med andra uppgifter om en enskild användare utan endast för att få insikt i hur webbplatsen fungerar och används. Läs om Hotjars sekretesspolicy här (informationen är på engelska).

Kaka Användning Livslängd
_ga Kaka som används av Google Analytics för att identifiera unika användningsmönster. 2 år
_gat Kaka som används för att Google Analytics ska begränsa insamlingen av data på webbplatser med mycket trafik. 10 minuter
_gid Kaka som används av Google Analytics för att identifiera unika användningsmönster. 24 timmar
_dc_gtm_UA-# Används av Google Tag Manager för att ladda skript från Google Analytics. Sessionens livslängd
_hjIncludedInSample Kaka som används för Hotjar heatmaps (musrörelser, navigering och scroll). 365 dagar

Funktionalitetskakor

Dessa kakor gör det möjligt att tillhandahålla förbättrad funktionalitet och anpassning, såsom bilder i lämplig storlek. Om du inte tillåter dessa kakor kan det hända att vissa funktioner inte fungerar korrekt.

Kaka Användning Livslängd
adaptive_image, ais De här kakorna används av vår plattform Drupal för att komma ihåg användarens skärmstorlek i syfte att tillhandahålla bilder i lämplig storlek. Sessionens livslängd

Nödvändiga kakor

Dessa kakor är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera.

Kaka Användning Livslängd
__cfduid Används av nätverket Cloudflare i syfte att identifiera pålitlig webbtrafik och snabba upp webbplatsen. 1 år
JSESSIONID Är en kaka med en tillfällig identitetskod som New Relic använder för att hålla reda på antalet sessioner för en applikation. Sessionens livslängd

Du kan stänga av kakor

Om du inte vill att kakor sparas på din dator kan du göra inställningar i din webbläsare som hindrar detta. Du kan också radera tidigare lagrade kakor och göra inställningar så att du får en varning varje gång en webbplats vill spara en kaka på din dator. Du hittar oftast denna information under hjälpmenyn i din webbläsare.

Du kan också läsa mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats.