Biblioteket

Nordiska museets bibliotek är sedan 1890 ett vetenskapligt specialbibliotek. Det handlar om kulturhistoria från 1500-talet till idag. Samlingarna speglar museets olika ämnesområden med både nyare och äldre material, bland annat en stor raritetssamling och olika typer av publikationer såsom böcker och tidskrifter men även reklamtryck. Biblioteket är öppet för allmänheten.

Bra att veta inför ditt besök

  • Vill du låna böcker, men har inget lånekort, så ansök om ett lånekort innan ditt besök: Ansök här. Du kan också fjärrlåna våra böcker från andra bibliotek.
  • Återlämning av lånade böcker kan göras i den svarta återlämningslådan vid entrén till Nordiska museets arkiv och bibliotek. Återlämningslådan är tillgänglig under museets öppettider.
  • Kontakta gärna biblioteket på e-post inför ditt besök om du vill titta på äldre material för att se att detta finns tillgängligt. 
  • Vi ber om förståelse för att vår läsesal har begränsat utrymme och att det kan bli trångt. Vid vissa tidpunkter kan tyvärr alla platser vara upptagna.

Välkommen!

 

Öppettider

Se öppettider för biblioteket

Biblioteket är stängt för jul och nyår 22 december 2022–10 januari 2023.

 

Kontakta biblioteket 

E-post: biblioteket@nordiskamuseet.se
Tel: 08-519 546 33 (onsdagar 12.00–18.00)

Om biblioteket

Vilka ämnesområden finns på biblioteket? Läs mer här!

Låna

Allt om att låna på Nordiska museets bibliotek.

Boksamlingen

Här lyfter vi fram ett urval av bibliotekets specialsamlingar!

Databaser & tidskrifter

Här hittar du resurser relaterade till bibliotekets ämnesområden. Tidskrifter, databaser och Nordiska museets egna elektroniska publikationer.

Bibliotekets modetidningar

Visste du att Nordiska museet har en stor samling modetidningar? I den här tidslinjen ser du vilka.

Guldknappen

Vad är Guldknappen och varför finns det materialet på Nordiska museet? Här hittar du inskannade artiklar, information om föremål och mycket mer!

Litteratur till utställningar

Hitta mer information om din favoritutställning! Här finns litteratur som använts under arbetet med utställningarna på Nordiska museet.