British så in i Norden

Utställningsperiod: 
Tills vidare

Cardigan, jumper och trenchcoat. Skotskrutigt och Doc Martenskängor. Pyjamas och en kopp te, öl efter fotbollsmatchen, tennis på tisdagar och skogspromenader i regnjacka och gummistövlar. Delar av vardagen så vanliga att vi kanske inte tänker på varifrån de kommer?

Brittiskt – på nordiska

Norden är en del av en globaliserad värld. Under århundraden av handelskontakter har Norden påverkats av omgivande länder som Frankrike, Tyskland, Storbritannien och senare USA. Den här utställningen handlar om nordiskt mode och nordisk livsstil med influenser från Storbritannien. En berättelse som sträcker sig från medeltiden till idag genom tyger, mönster, kläder och företeelser som formats till en del av vardagen i Norden. Det är brittiskt – på nordiska!

Shoppa brittiskt

London har varit en shoppingstad under lång tid. Norden, och särskilt Sverige, har haft nära handelskontakt med Storbritannien sedan åtminstone medeltiden. Då importerades luxuösa broderier till Norden och under 1700-talet begärde välbeställda bönder engelskt ylle till sina folkdräkter.

Efterfrågan på brittiska mönster och material har bara fortsatt. Skotskrutigt, paisleymönstrat, manchester, tweed och innovationer som vattenavvisande tyg har plockats in i mode för nordisk väderlek. Också det brittiska kungahusets klädval har påverkat och inspirerat det nordiska modet genom historien.



 

Skotskrutigt, paisleymönstrat, manchester, tweed och innovationer som vattenavvisande tyg har plockats in i mode för nordisk väderlek.

Under 1960-talet förändrade britterna sättet att shoppa med trendiga små boutiquer som sålde ett snabbt och ungt mode från exempelvis Mary Quant. Det var något helt nytt för nordiska konsumenter – till skillnad från exempelvis Frankrike producerade Storbritannien både skräddat statusladdat mode och billigare vardagliga plagg för alla.

Vardagsmode för många

Allt detta har gjort att inflytandet från Storbritannien på nordisk kultur syns tydligt i vardagen på flera sätt – i kläder vi ser varje dag och spritt över samhällsklasserna. I benämningar vi är vana vid som trenchcoat, cardigan, pyjamas och jumper, och i brittiska företeelser som blivit en del av vardagen, till exempel sporter och friluftsaktiviteter.

 

Sport och friluftsliv i modet

Fotboll, tennis, ridning, golf och jakt och dess klädkoder har vi tagit till oss från Storbritannien och in i kläd- och livsstilen. Golfbyxor bars av många gossar och herrar i de nordiska länderna under 1930- och 40–talet, mestadels utanför golfbanan. Tennisskjortor och jodhpursliknande kängor bärs ofta även utan tennisracket och ridhjälm.

Gentlemän och anti-etablissemang

Den nordiska mannens klädstil har mycket av sitt ursprung i den engelske välskräddade gentlemannen. Den brittiska stilen var så populär att till och med en del svenska skrädderier tog med ”engelsk” i sina företagsnamn, som Engelska herrskrädderiet på NK i Stockholm och Svensk-Engelska Herrkonfektionsfabriken i Skåne. Tonåringars och ungas klädstil och livsstil har sedan andra hälften av 1900-talet påverkats starkt av den brittiska musikscenen och av subkulturer som exempelvis punken.




Kläder från samlingen 

Utställningen baseras på Nordiska museets dräkt- och modesamling och ett fåtal inlån. Den kommer att visa ett brett urval av plagg och outfits. Här ryms lyxprodukter som broderier och ylletyger, frilufts- och sportstilar, herrkostymen, subkulturernas kläder och vanliga vardagsplagg som jumper och cardigan.

Samtida nordiska modedesigners som inspireras av brittiska stilar och tyger finns med. Kända brittiska varumärken inom mode som påverkat och vars kläder bärs av människor i Norden är också representerade, såsom Mary Quant, Fred Perry, Mulberry och Burberry. Det äldsta föremålet i utställningen är från 1340-talet och det yngsta kommer ur en höst- och vinterkollektion för 2018.

 

  • Brudklänning i siden från 1854 buren av Svea Beata Myrhman, NM.0192688A+B. Scenografi i papper av Bea Szenfeld. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet.
  • Brudklänning i siden från 1854 buren av Svea Beata Myrhman, NM.0192688A+B. Scenografi i papper av Bea Szenfeld. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet.
  • Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet.
  • Aftonkappa i siden från 1911 som tillhört Dora Lamm och är uppsydd hos Liberty & Co i London. Dora, liksom hennes vänner Karin och Carl Larsson, var hängiven nya estetiska idéer från England. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet.
  • Blus, Morris Stockholm/Liberty & co 2018, Tygprovsamling från Liberty & co, 1890-tal. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet.
  • skotskrutiga kläder i en monter
    Skotskt på hälsingska i Dellenkilten. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
  • Under 1960-talet förändrade britterna sättet att shoppa med trendiga små boutiquer som sålde ett snabbt och ungt mode, något helt nytt för nordiska konsumenter. Foto: Johan Danielson.
  • Under 1960-talet förändrade britterna sättet att shoppa med trendiga små boutiquer som sålde ett snabbt och ungt mode, något helt nytt för nordiska konsumenter. Foto: Johan Danielson.
  • Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet.
  • Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet.
  • Den brittiska designern Stella McCartney använder svensk certifierad gran i viskostygerna för sina modekreationer. Foto: Johan Danielson.
  • Jackett, punk och tredelad kostym. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet.
  • Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet.
  • Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet.
  • Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet.
  • Sport, jakt, friluftsliv och dess klädkoder har vi tagit till oss från Storbritannien och in i kläd- och livsstilen. Foto: Johan Danielson.
  • Golfbyxor bars av många gossar och herrar i de nordiska länderna under 1930- och 40–talet, mestadels utanför golfbanan. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet.
  • Den tredelade herrkostymen kommer från den brittiske gentlemannen. Foto: Johan Danielson.
  • Kostym, siden och paisleymönster, Whyred 2018. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet.
  • Punkinspirerad och egen silhuett från Per Götesson, en av få svenskar som visar på London Fashion week. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet.
  • Dessa skor från Joseph Box med 14,5 cm höga klackar är köpta i London 1911 och har burits av en fru Andersson. NM.0116679A+B. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet.


Visste du att:

  • På 1560-talet bar Vasaprinsessorna de modernaste klänningarna från England
  • Sporter och friluftsaktiviteter som fotboll, tennis, golf, ridning och jakt och dess klädkoder har tagits in från Storbritannien och blivit en del av nordisk livsstil och klädstil.

  • Den klassiska vita brudklänningen blev fashionabel och spreds i samhällsklasserna tack vare drottning Victoria av England under 1800-talet. Hennes val av ”enkel” vit brudklänning, som ansågs mer borgerligt än kungligt, signalerade att hon prioriterade att vara hustru framför regent.
  • Josef Frank använde tyger från brittiska textil- och tapetföretaget GP & J Baker i sina möbelkreationer för Svenskt Tenn.
  • Sjömanskostymen blev populärt barnmode efter att drottning Victorias äldste son, prins Albert Edward, blev porträtterad i en sjömanskostym år 1846, då 4 år gammal.
  • Den brittiska designern Stella McCartney använder svensk certifierad gran i viskostygerna för sina modekreationer.