Pågår till söndag! Tidlös elegans, utsökt hantverk och måttsydda drömmar. Välkommen till en modeutställning som förflyttar dig till haute couturens gyllene era och Parismodets nordligaste utpost – Franska damskrädderiet på varuhuset NK i Stockholm.
Utställningen är uppdaterad med en nyligen återfunnen haute couture-klänning från modehuset Christian Dior. Klänningen är uppsydd i Paris av silverskimrande, solfjädersplisserad spets och har en tidstypisk New Look-silhuett med axelbandslöst liv och mycket vidd i kjolen. Ta en titt på klänningen i vår konservatorsateljé
Du behöver biljett med tidsbokning för att besöka utställningen.
Köp biljett till Nordens Paris
Köp biljett för att besöka Nordens Paris
Den pärlgrå modesalongen var Stockholms flottaste scen för haute couturens mästerverk och Nordens ledande modeateljé från sekelskiftet 1900 till sextiotalet. Här skapades kreationer för individuella kunders unika mått av högsta hantverksklass som inspirerar än idag. Utställningen är en hyllning till förstklassigt hantverk och visar ett hundratal plagg tillsammans med fotografier, filmer och berättelser om människorna i den legendariska ateljén.
I salongerna på NK:s Franska damskrädderi samlades den skandinaviska publiken för att se och måttbeställa säsongens nyheter efter förlagor från Parismodeskapare som Coco Chanel, Christian Dior och Yves Saint Laurent. Ateljéns chefer var kända för sin ojämförliga förmåga att anpassa Parismodet till förutsättningarna på våra breddgrader. Estetiken var stram och elegant.
Kundkretsen bestod av kungligheter, societeten, yrkeskvinnor och scenens stjärnor. Prinsessan Sibylla, drottning Louise, Astrid Sampe, Nanna Svartz, Greta Garbo och Zarah Leander var några som måttbeställde garderoben på Franska damskrädderiet.
När det begav sig anlände ateljéns kunder via en mytomspunnen guldhiss från parfymavdelningen på bottenvåningen, rakt upp till den sofistikerade pärlgrå modesalongen. En hänförd besökare beskrev lyriskt den exklusiva salongen som en "filial till det riktiga himmelriket".
En hänförd besökare beskrev lyriskt den exklusiva salongen som en filial till det riktiga himmelriket
Utställningen bjuder in till ett visuellt möte med den legendariska ateljén och människorna som befolkade dess tudelade värld. Å ena sidan den dämpade pärlgrå visningssalongen med sofistikerade kunder, kreatörer och stjärnmannekänger. Å andra sidan den livliga syateljén med hantverksskickliga sömmerskor, damskräddare och brodöser, i full aktivitet bland skyar av chiffong och drivor av tyll.
Ett hundratal plagg tar dig med från välsnört och hellångt till jämställt, frigjort och kortkort. Den exklusiva, handsydda couturens uppgång och fall speglar moderniseringen av Sverige. Här finns den moderna tidens lilla svarta, yrkeskvinnans skarpa powerdräkt, den skräddade kappan, tidlösa balklänningsdrömmar och minnesvärda scenkostymer.
Du kommer nära couturens mästerverk från NK:s Franska och spektakulära originalplagg från tongivande modeskapare som Chanel, Vionnet, Balenciaga och Givenchy. Du får också inblick i bortglömda yrkesroller, tekniker, material och processer, och i konsten att beställa och låta sy upp ett plagg.
Nyhet: Nu uppdateras utställningen med ytterligare en modeskatt – ett återfunnet haute couture-original från Christian Dior daterat 1950.
I utställningen finns en tidslinje över modets växlingar och nyckelplagg i den moderna garderoben illustrerad av Tippan Nordén.
Följ med till museets konservatorer och titta riktigt nära på det förstklassiga hantverket i coutureklänningar uppsydda på Franska damskrädderiet 1902–1966 i fem filmer.
Nordiska museet har den största samlingen av dräkt och mode i Sverige. Merparten av objekten och fotografierna i den unika utställningen om NK:s Franska damskrädderi ställs nu ut för första gången. Utställningen bygger huvudsakligen på NK:s omfattande arkiv som Nordiska museet förvaltar sedan 1970-talet och visar uppsydda plagg, dokument, tidböcker och fotografier som skildrar modevisningarna och verksamheten.
I utställningen ingår även ett femtiotal inlån från allmänheten och andra museer. Genom ett upprop hösten 2019 kom museet i samarbete med NK och Bukowskis i kontakt med ett hundratal plagg och tidigare okända berättelser från allmänheten.
Utställningen uppdaterades i september 2022 med en återfunnen ridkavaj som Ingrid Bergman bar i filmen ”En enda natt” 1939 och som syddes upp 1937 på NK:s Franska. Kavajen återfanns tidigare under 2022 på Independent Kostym i Stockholm. Läs mer om hur det gick till här (länk till berättelsen på minnen.se).
I samband med utställningen utkommer Nordiska museet med ett praktverk om NK:s Franska damskrädderi författat av Susanna Strömquist, modekritiker, kulturjournalist och curator med gästanställning på museet. Boken och utställningen är resultatet av ett omfattande research- och insamlingsarbete och bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria.
Boken Nordens Paris om NK:s Franska damskrädderi
Nordens Paris om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 pågår till och med 1 oktober 2023 på Nordiska museet.
Utställningen och boken med samma namn är ett samarbete mellan Nordiska museet och Susanna Strömquist, med stöd av Nordiska Kompaniet (NK).
Haute couture är ett mytomspunnet begrepp, men har också en konkret, lagstadgad betydelse. I korthet handlar det om hantverksmässigt tillverkat mode från Paris. Ett haute couture-plagg formges av modehusets kreatör, måttanpassas för en individuell kund och sys för hand – endast i Paris. Originalplaggen NK:s Franska köpt in på plats i Paris är med andra ord äkta haute couture.
Chambre syndicale de la haute couture är branschorganisationen som avgör vilka modehus som har rätt att använda sig av benämningen haute couture. Till kriterierna som måste uppfyllas hör regelbundna visningar av originalkreationer under haute couture-veckan i Paris. Den hålls två gånger om året, i januari och juli.
Couture är ett begrepp som brukar användas för ett unikt plagg som är formgivet, måttanpassat och handsytt, antingen av en Parismodeskapare som inte kvalar in på Chambre syndicales lista – eller på annat håll än i Paris. Kreationerna som syddes upp i ateljén på NK:s Franska är alltså couture.
Prêt à porter står för modeskaparnas fabrikstillverkade kollektioner, med plagg i standardstorlekar. Ett tillgängligare och överkomligare designermode som lanserades på sextiotalet och tog över haute couturens trendledande roll internationellt.
Ikoniska originalmodellen Amphora från Cristóbal Balenciaga i rosa sidenfaille köptes in och visades på NK:s Franska.
Köpt av Karin Ellhammar (f. 1936).
Levererad 1960.
Karin Ellhammars mamma var bekant med Kurt Jacobsson, chefskreatör på NK:s Franska. Han erbjöd Karin att köpa klänningen till ett bra pris i slutet av säsongen och hon bar den vid invigningen av Operakällaren 1961. Klänningen hade då figurerat i pressen ett antal gånger, bland annat på NK-chefens hustru Maj Kalderén.
Föremål inlån från
Röhsska museet: RKM 40-1999
Aftonklänning av silverlamé som skiftar i olika silvertoner. Drapering över ena axeln. Syddes upp till en middag på Kungliga slottet.
Beställd av Karin Ekelund Sachs (1913 – 1976), firad skådespelare på fyrtiotalet och Radioteaterns första kvinnliga producent 1961. Gift med NK-direktören Ragnar Sachs, son till NK:s grundare Josef Sachs. Självklar stamkund i decennier och även kallad NK:s första dam.
Levererad maj 1965.
Nordiska museet: NM.0303210
Empireklänning med spetskrage. När chefskreatörerna Kurt Jacobsson och Pelle Lundgren anlitar Greta Gustafsson (1905 – 1990) som mannekäng på NK:s Franska 1923 går hon på scenskolan i Stockholm. Kort senare syr ateljén upp hennes historiska kostymer (ritade av Ingrid Günter) till Mauritz Stillers storfilm Gösta Berlings saga, filmen som blir hennes genombrott som Greta Garbo. Hon flyttar till Hollywood, men håller kontakt med vännerna på NK:s Franska. När hon är i Stockholm gör hon gärna ett diskret besök i salongen, bakom mörka solglasögon.
Inlån från Svenska Filminstitutet: 2:44.