Härkeberga kaplansgård.

 

Härkeberga

Kaplansgård från 1800-talet

Välkommen till Härkeberga kaplansgård

Gör en utflykt till Härkeberga – bara en timmes bilresa från Stockholm. Se hur prästen bodde i en av landets äldsta bevarade prästgårdar. Är du på väg till Dalarna kan du ta paus i Härkeberga, följ bara den bruna skyltningen när du tagit av mot Mora i Enköping. Glass och kalla drycker finns att köpa. Kanske kommer du till Härkeberga Gilles populära arrangemang med midsommarfirande, julmarknad eller spelmansstämma.

En typisk mellansvensk gård

Det är Nordiska museet som äger kaplansgården, där prästen bodde, och Härkeberga Gille som driver verksamheten. Här stiger du in på en typisk mellansvensk gård med hela sjutton rödfärgade timmerbyggnader från slutet av 1600-talet till början av 1800-talet. Nästan alla har fortfarande sitt vasstak kvar. Tvärs över gårdsplanen står portliderlängan som skiljer människornas byggnader från dem där djuren bodde, mangården från fägården. Det är det som är typiskt för den mellansvenska gården. För kaplanen var det självklart att även vara bonde. Mitt på mangården står en väldig lönn, vårdträdet som sades bära släktens lycka och som rent praktiskt skyddade byggnaderna från blixtnedslag.

Inne i mangården.

I huvudbyggnaden kan du se hur prästen levde på 1840-talet med sal, sängkammare, kök och kontor. Kaplanen var kyrkoherdens medhjälpare, och kallas idag komminister. Inne på kontoret kan du till exempel läsa hans omdömen om folk i bygden från husförhören. Från mitten av maj till mitten av september håller Härkeberga Gille kaplansgården öppen för visning på helgerna.

I bodarna till vänster om bostadshuset förvarade prästen ”tiondet”, den tiondel av bondgårdens produktion som alla i byn enligt lag måste ge som ersättning för hans arbete i socknen. I stallet finns plats för fem hästar.

Det stora vårdträdet, en lönn, och några av bodarna. Foto: Peter Segemark © Nordiska museet

 


Visa större karta

Öppettider & info

Visningarna sköts av Härkeberga Gille

Kontakt

Sophia Lindgren
0171-41 41 31, 070-789 15 85

Thomas Zetterberg
0171-414013 och 070-2532848