1:a advent

Advent är en kyrkohelg som infaller under de fyra söndagarna före julafton. De inleder julen men också det kristna kyrkoåret. Även om julförberedelser nuförtiden påbörjas ännu tidigare, inte minst i handeln, så markerar första advent att julen faktiskt närmar sig. Ordet advent är latin för ”ankomst” och anspelar på Kristus födelse.

Bilden: Foto KW Gullers, Nordiska museet

Förberedelser inför julen

Pepparkakor i advent. Foto: Kajsa Hartig.

På många sätt markerar första advent att förberedelserna inför julen börjar. Vi äter julbord tillsammans med arbetskamrater, sätter igång julbak och anar en speciell julstämning. Släktträffar, glögg och pepparkakor kan också höra till. I bondesamhället började julmaten lagas. De lyckligt lottade slaktade julgrisen i början av december.

I den kristna kyrkan inleder advent förberedelsen inför Kristus ankomst. Det latinska ordet advent betyder just ”ankomst” och inte ”väntan”, som många tror. I det tidiga kristna Sverige var advent en fastetid, ett sätt att kroppsligt markera Herrens glädjerika ankomst. Man var återhållsam med mat, framför allt med kött. Även efter reformationen på 1500-talet fanns advent kvar, även om fastemomentet försvann. Advent förknippades därefter mer med stillhet och vördnad, vilket bland annat gjorde att bröllop förbjöds. Man skulle även undvika bullriga arbeten och oväsen i allmänhet.

Ljus i advent

Adventsstaken och adventsstjärnan har tyskt ursprung. De blev vanliga i Sverige på 1930-talet. Foto: Sören Hallgren, Nordiska museet.

Adventsstjärnan såg dagens ljus på 1880-talet i den tyska staden Herrnhut och blev populära i Sverige på 1930- och 1940-talen. Den symboliserar Betlehemsstjärnan, som vägledde de tre vise männen till stallet, där det nyfödda Jesusbarnet låg i krubban. Kanske är stjärnan den viktigaste symbolen i vår tids julfirande, i så fall vid sidan av julgranen. I en herrnhutisk skola tillverkade elever och lärare pappersstjärnor belysta inifrån. En förebild ska ha varit de svenska stjärngossarnas stjärngång.

När den tyska handeln fångade upp intresset för dessa stjärnor började man masstillverka dem i hopfällbart skick. De elektrifierades efter hand. Det första svenska belägget för ordet adventsstjärna är från 1934, samma år som tyskimporterade stjärnor började säljas i Sverige.

Datum: 
2019-12-01
2020-11-29
2021-11-28
Logotyp för appen Årets dagar

Årets dagar-appen

Med Årets Dagar-appen lär du dig allt om kända och okända dagar. Markera de dagar du vill bli påmind om och dela dina favoriter på Facebook.

Ladda hem Årets dagar-appen här