1:a advent

Advent infaller under de fyra söndagarna före julafton. Med advent inleds för många julfirandet och inleder även det kristna kyrkoåret. Ordet advent är latin för ”ankomst” och anspelar på Jesu födelse.

Bilden: Foto KW Gullers, Nordiska museet

Förberedelser inför julen

Pepparkakor i advent. Foto: Kajsa Hartig.

Första advent innebär att förberedelserna inför julen börjar, även om julhandel och offentlig julskyltning redan inletts - i vår tid syns julskyltning redan tidigt i november. Går vi tillbaka i tiden lite mer än hundra år, skedde julskyltning först på skyltsöndagen, dvs söndagen före julafton. Under efterkrigstiden blev både andra och första advent skyltsöndagar. I bondesamhället kallades advent för julfasta. Då började julmaten att lagas. De lyckligt lottade slaktade julgrisen i början av december.

I den kristna kyrkan inleder advent väntan på Jesu födelse. Det latinska ordet advent betyder just ”ankomst”. I det tidiga kristna Sverige var advent en fastetid, ett sätt att kroppsligt markera Herrens glädjerika ankomst. Under fastan var man återhållsam med mat, framför allt med kött. Även efter reformationen på 1500-talet fanns advent kvar, men fastemomentet försvann. Ett minne från julfastan är lutfisk, som traditionellt blötlades på Annadagen den 9 december. Advent förknippades därefter mer med stillhet och vördnad, vilket bland annat gjorde att bröllop förbjöds. Man skulle även undvika bullriga arbeten och att föra oväsen.

Ljus i advent

Adventsstaken och adventsstjärnan har tyskt ursprung. De blev vanliga i Sverige på 1930-talet. Foto: Sören Hallgren, Nordiska museet.

Adventsstjärnan kom till på 1880-talet i den tyska staden Herrnhut och blev populär i Sverige på 1930- och 1940-talen. I en herrnhutisk (en kristen rörelse) skola tillverkade elever och lärare pappersstjärnor belysta inifrån. En förebild ska ha varit de svenska stjärngossarnas stjärngång.

När den tyska handeln fångade upp intresset för dessa stjärnor började man masstillverka dem i hopfällbar form. Efterhand elektrifierades de. Det första svenska belägget för ordet adventsstjärna är från 1923, och några år senare kom försäljningen igång. Adventsstjärnan sägs symbolisera Betlehemsstjärnan, som vägledde de tre vise männen till stallet, där det nyfödda Jesusbarnet låg i krubban. Också i vår tid är stjärnan en framträdande julsymbol.

Datum: 
2023-12-03
2024-12-01
Logotyp för appen Årets dagar

Årets dagar-appen

Med Årets Dagar-appen lär du dig allt om kända och okända dagar. Markera de dagar du vill bli påmind om och dela dina favoriter på Facebook.

Ladda hem Årets dagar-appen här