Gå till innehåll

NORDBOR

Utställningsmonter i ljusa färger med massa saker i: livstycken, en trälåda, parfymflaskor och mycket mer.
Utställningsmonter i starka röda färger. I montern syns bland annat en skyltdocka.

Öppnar 10 februari 2024

45–90 min

Audioguide

Plan 4

Den 10 februari 2024 öppnar vi vår största utställning någonsin – Nordbor. En visuell museiupplevelse och dynamisk berättelse om vardagsliv och människor i Norden under 500 år.

En skyltdocka med äldre kvinnokläder och sjal, framför dockan syns många vardagsföremål ur vardagslivet, nakom bonader och mönstrade vävda textilier, allt har starka färger i rött, gult och lila.
Detalj ur utställningen Nordbor på Nordiska museet. Foto: Emil Fagander/ Nordiska museet

Rörelse, möten förändring

Livet i Sverige och Norden omskapas och förändras hela tiden i möten mellan människor och i samspel med naturen och klimatet. Norden är en plats, ett landområde, som under historien har genomfarits av rörelser och flöden – av vindar, vatten och väder, av djur och växtlighet, av människor, ting, tankar och idéer, mänskliga praktiker och händelser.

Nordens livsmiljöer och kulturer har vuxit fram och omformats som en väv av erfarenheter, övertygelser och förutsättningar. I vår kommande basutställning Nordbor spårar vi vävens mönster i ett collage med människan i fokus.

Öppnar 10 februari 2024.
Vi informerar snart om tidpunkt för biljettsläpp.


Vandra genom fem hundra år och fyra årstider

Som besökare vandrar du genom vår kulturhistoria och fyra årstider. Förbi skog, by och stad. Längs vägen möter du verkliga personöden från historien. Resenären Samuelskogsfinnen Elisabethfrihetsivraren Peter och barnmorskan Catarina är några.

Den nya basutställningen Nordbor sträcker sig genom hela översta våningen på Nordiska museet på Djurgården och rymmer cirka 4000 föremål fördelade på 27 rum.

En plankarta över ett våningsplan som visar utställningsrum i kronologisk ordning, från 1500 till samtid.
Översiktsbild över kronologin i vår kommande utställning Nordbor. Öppnar i februari 2024. Foto: Nordiska museet

En visuell manifestation av Nordiska museets samlingar

Museets största utställningssatsning någonsin produceras av Nordiska museet i samarbete med experter från universitet och museer i Sverige och Norden. Den blir en visuell upplevelse och manifestation av Nordiska museets omfattande samlingar formgiven av MUSEEA, som också formgav Arktis – medan isen smälter.

Utställningsmonter i ljusa färger med massa saker i: livstycken, en trälåda, parfymflaskor och mycket mer.
I utställningen Nordbor kan du utforska människan i Norden från 1500-talet till idag. Foto: Emil Fagander /Nordiska museet

Ta hem upplevelsen som bok 

I anslutning till öppnandet ger vi ut en rikt illustrerad populärvetenskaplig bok som följer utställningens upplägg och tematik.

Ett femtiotal forskare och specialister medverkar som skribenter varav hälften är medarbetare vid Nordiska museet. Redaktörer är Fredrik Svanberg, Anna Arfvidsson Womack och Ulrika Torell.