Gå till innehåll

NORDBOR

Målning av en interiör med kvinna sittande på en soffa iklädd hatt med plymer och vit klänning. Mot hennes blottade v. bröst lutar sig en man th.h. om henne i blå jacka, väst och knäbyxor. Han håller sin v. hand under hennes klänning. Rött draperi t.v.

10 februari – tills vidare

1-4 tim

Audioguide

Audioguide för barn

Ingår i ord. entré

Plan 4

Ett starkt blått rum med tapet av trädkronor och slingrande blad, längst bort skymtar en monter med föremål.
I utställningens 1700-talsdel omsluts du av våren och trädgården och får utforska handelsvaror och föremål. Foto: Hendrik Zeitler/ Nordiska museet

Välkommen till vår största utställning någonsin. Nordiska museets berättelse om människorna och livet i Norden genom 500 år utspelar sig i den nordiska naturen och med verkliga personöden som huvudkaraktärer.

Intresset för att se Nordbor är stort och det är vi så glada för! Vi har förlängt våra öppettider till 10–18 alla dagar och till 20 på onsdagar. Ett tips är att komma hit efter 15, eller före 12.

Hur har Norden tagit form och vem bor här?

Utställningen låter dig utforska hur kulturen och livet i Norden formats och omformas, i möten mellan människor och i samspel med naturen och klimatet. Vad betyder naturen för människorna? Hur ser familjen och hemmet ut? Vad tror nordborna på, vad drömmer de om, vad skrämmer och var finns tröst?

Den snyggaste utställning jag sett i Sverige

P1 Kulturnytt

Storartad

SvD

Möt nordbor som drömmer, strävar, älskar och sörjer

Utställningens huvudkaraktärer är gestaltade levnadsöden ur våra samlingar. Du får möta människor som lever eller har levt här i verkligheten. Berättelsen tar plats i den nordiska naturens årstidsväxlingar – en gemensam erfarenhet för människor som bor i Norden, oavsett tid och kontext.

Utställningen sträcker sig genom hela översta våningen på Nordiska museet i 27 rum som leder dig på en kronologisk resa.

Gå genom 500 år och fyra årstider

När du går in i utställningen är det tidigt 1500-tal och bitande midvinter i skogen. En farfar sörjer förtvivlat sitt älskade barnbarn. En välbärgad ung man på bildningsresa längtar hem från mörkret och kylan. En mäktig karriärkvinna övervintrar innanför tjocka slottsmurar. Du fortsätter förbi by och stad. Genom vår och sommar.

Några personer längs vägen är pojken Gideon som sliter långa dagar i fabriken. Barnmorskan Catharina som förlöser med varma händer som enda verktyg. Anna som blivit bestulen på allt. Mathilda som drömmer om Nordamerika. Stataren Hulda som äntligen känner sig fri. Familjen Barsom som skapat ett nytt hem i Sverige. Och konstnären Lars som vet att det nya Hiv-viruset snart ska ta hans liv.

När du närmar dig slutet av utställningen är det senhöst. Du är framme i våra dagar och kan ta del av hur nutida nordbor tänker och lever. Och slutligen står du i kanten av en framtidsskog.

Tusentals symboliska föremål 

I utställningen Nordbor får du se flera tusen verkliga föremål från olika tider. Både alldagliga och spektakulära. En del är aldrig visade förut. Alla är betydelsebärande och säger något om människan som använt dem och tiden de befinner sig i.

Interaktiv upplevelse

Du kan själv ta plats i historien i de interaktiva delarna av utställningen: Spela en roll i en myllrande 1600-talsstad. Bli en röst i 1700-talets virvlande tryckfrihet. Uppleva 1800-talets kafékultur där rubriker från när och fjärran tränger sig på. Och lämna ditt eget avtryck och fantasiporträtt i framtidsskogen.

Audioguide för vuxna och barn

Vår audioguide tar dig på en guidad tur genom utställningen och blandar berättande med dramatiserade scener, direkt i din telefon. Ta med egna hörlurar. Audioguiden finns i två versioner:

  • För vuxna och ungdomar (svenska eller engelska)
  • Nordbor Junior för barn och ungdomar 8–12 år (svenska): följ med Erik Ekstrand på en tidsresa genom 500 år av Nordens historia.
  • Speltiden är ungefär 50 minuter (juniorspåret något kortare)
  • Ladda ner audioguiden gratis till din telefon.
  • Ta med egna hörlurar.

Nordbor är en ren fest och ett frosseri för ögat

Utställningskritik

En episk berättelse baserad på Nordiska museets samlingar

Nordbor är Nordiska museets största utställning någonsin. En episk och visuell presentation av nordisk kulturhistoria som bygger på verkliga föremål och berättelser som Nordiska museet samlat under 150 år.

Nordbor är producerad av Nordiska museet i samarbete med experter från universitet och museer i Sverige och Norden och formgiven av MUSEEA.

Samtiden för nordborna

Till Nordbor har museet samlat både berättelser och föremål som skildrar hur det kan vara att leva i Norden idag. I utställningen får du ta del av dessa berättelser och föremål som fungerar som titthål in i en bred flora av upplevelser, känslor, övertygelser och drömmar. Projektet fortsätter under våren och 60 personer kommer att presenteras i rummet.  

Fördjupa upplevelsen med vår bok

I Nordiska museets populärvetenskapliga, illustrerade bok Nordbor – liv och rörelse under 500 år presenterar femtiotalet forskare och specialister ny kunskap om livet i Norden från 1500-tal till idag. Du kan läsa om stora historiska processer, men också de många människornas vardag.

”Ett stort och vackert illustrerat verk” – SvD. ”Nordbor är en välskriven, välredigerad och rik introduktion till svenskt liv och arbete de senaste 500 åren. Betyg 5 – briljant.” – Bibliotekstjänst.

Tips på besök

På cirka 1 timme kan du se utställningen i snabb takt på 2 sätt:

Upplev utställningen med Audioguide:

Vår delvis dramatiserade audioguide ger dig ett helhetsperspektiv av utställningen. Ladda ned audioguiden till din telefon, glöm inte hörlurar! Speltid cirka 50 minuter.

För dig som vill interagera:

Stanna till och titta på några av filmerna med utställningens 22 huvudpersoner.  Testa några av utställningens interaktiva delar. Tar cirka en timme beroende på hur många filmer du ser.

För dig som vill fokusera på föremål och fördjupa dig:

Du kan läsa om utvalda föremål i våra digitala skärmar i utställningen. I de större stationerna i de olika rummen kan du sedan gräva dig vidare.

Varje onsdag kl.17 har vi en kort introduktion till Nordbor. Samling i Stora hallen.

PS: Vill du ta med dig kunskap hem? I museibutiken kan köpa vår bok Nordbor – liv och rörelse under 500 år.

Upplev utställningen tillsammans på 1 timme:

  • Upplev utställningen med vår Audioguide för juniorer (cirka 40-45 minuter) som blandar dramatiserade scener med berättande.
  • Avsluta med fika i restaurangen eller i Kafé Lusknäppen på bakgården. Våra matsäcksbord finns i Stora hallen och på bakgården om ni har eget med er.

Upplev utställningen tillsammans på cirka 2 timmar:

  • Stanna till och se filmerna om utställningens huvudpersoner. Testa några av våra interaktiva delar där du själv kan ta plats i historien. I spelet ”Staden” blir du till exempel en karaktär i en 1600-talsstad.

Att uppleva allt i vår stora nya basutställning Nordbor kan ta allt från en timme till en hel dag om du önskar – eller så kan du dela upp den på två eller flera besök. Med vårt Årskort kan du komma tillbaka så ofta du vill!

Varje onsdag kl.17 har vi en kort introduktion till Nordbor. Samling i Stora hallen.

Nordbor sträcker sig genom hela översta våningen i 27 rum och innehåller cirka 4000 föremål, 22 filmade personöden, interaktiva upplevelser och fördjupningstationer.

  • Att se utställningen med Audioguide tar cirka 50 minuter och då får du ett helhetsperspektiv.
  • Beroende på hur många filmer med huvudpersoner du väljer att titta på kan det ta upp 2 timmar.
  • Du kan också fördjupa dig i texter och skärmar så mycket du vill.
  • Dessutom finns flera interaktiva delar där du aktivt kan ta plats i historien och lämna ditt avtryck.

PS. Vill du fördjupa dig ännu mer i Nordens kulturhistoria och ta med upplevelsen hem? Vår bok Nordbor – liv och rörelse under 500 år finns i Museibutiken och webbshopen. ”Ett stort och vackert illustrerat verk” Eva Bäckstedt, SvD.

Nej, vi ger inte guidade visningar i utställningen Nordbor. Det går givetvis bra att komma i en mindre grupp och uppleva utställningen tillsammans, med eller utan vår Audioguide som finns att ladda ner direkt till telefonen. Anmäl i förväg om ni är en grupp som vill besöka oss.

Varje onsdag kl.17 har vi en kort introduktion till Nordbor för våra besökare i museet. Det går inte att boka en egen introduktion för en grupp eller att reservera plats i förväg. Vi håller till vid hissen som går upp till utställningen.

Utställningen är producerad med generöst ekonomiskt bidrag från vänföreningen och Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

Tack till alla inblandade!