3:e advent

Advent är en kyrkohelg som infaller fyra söndagar före julafton. Den inleder julen men också det kristna kyrkoåret. Även om julförberedelser nuförtiden påbörjas ännu tidigare, så utgör advent ännu en markering att julen närmar sig. Ordet advent betyder ankomst på latin.

Bild: Adventsljusstake från 1934. Foto: Ridde, Johansson, Nordiska museet.

Julfasta och adventsljus

Kyrkoåret inleds med första advent och är en ordning som starkt präglade bondesamhällets traditioner, stod advent för Jesus ankomst. Före reformationen inleddes julfastan i advent, Ett minne av detta är lutfisken, som förknippas med nordisk jul. Ett annat minne, som nämns i Nordiska museets traditionsuppteckningar, är att det sågs som oturbringande att ta ut lysning under advent. Då riskerade man att leva fattigt (’fasta’) resten av livet. Fastan kan både påminna om lidande och kärlek till sin nästa.

Adventsljusen var liksom julstjärnorna på många håll ganska nytt i mitten av 1900-talet. I en uppteckning från Hälsingland berättas följande: ”Adventssöndagarna har aldrig firats i dessa trakter förrän folkskolans lästider över advent. Eftersom min skogsby fått elljus i år [kring 1950], så ha vi sett en lysande adventsstjärna i så gott som alla stugufönster en hel månad före och till långt efter jul.” Elektricitetens spridnings spelade med andra ord en roll för julstjärnornas spridning. Skolan nämns också som en impulsgivare, bland annat till adventsljusen.

I vissa delar av södra Sverige berättas det att när mörkret är som störst, så ”äro alla spöken, bäckahästen och alla de andra ’nedstötta englarna’ flitigast ute och färdas om nätterna”.

Datum: 
2023-12-17
2024-12-15
2025-12-14
2026-12-13
Logotyp för appen Årets dagar

Årets dagar-appen

Med Årets Dagar-appen lär du dig allt om kända och okända dagar. Markera de dagar du vill bli påmind om och dela dina favoriter på Facebook.

Ladda hem Årets dagar-appen här