4:e advent

Advent är en kyrkohelg som infaller fyra söndagar före julafton. Den inleder julen men också det kristna kyrkoåret. Även om julförberedelser nuförtiden påbörjas ännu tidigare, så utgör advent ännu en markering att julen närmar sig. Ordet advent betyder ankomst på latin.

Adventsstjärnan

Sjuuddig adventsstjärna av orange-gul papp från 2005. Utstansade hål i stjärnspetsarnas yttre del. Dekor av vita små stjärnor. Hopfällbar. Hopsättningsanordning av tunn metalltråd. För elektrisk belysning.

Adventsstjärnan blev populär i Sverige på 1930- och 1940-talen, även om de första adventsstjärnorna användes

på 1880-talet i den tyska staden Herrnhut. Det första svenska belägget för ordet adventsstjärna är från 1934, samma år som de tyskimporterade stjärnorna började säljas i Sverige. Adventsstjärnan symboliserar Betlehemsstjärnan som vägledde de tre vise männen till stallet med det nyfödda Jesusbarnet. Kanske är den vid sidan av julgranen en av de viktigaste symbolerna i vår tids julfirande. I en herrnhutisk skola tillverkade elever och lärare pappersstjärnor belysta inifrån. I den herrhutiska traditionen nämns att förbilden var de svenska stjärngossarnas stjärngång.

1941 startade Erling Persson – grundare av klädföretaget Hennes & Mauritz – massproduktion av adventsstjärnor. Den typiska sjuuddiga och gulröda adventsstjärnan fick nu sin form. Mitt under brinnande världskrig hade de tillverkat 200 000 stjärnor av papp som såldes för 2,50 kronor styck 1941. Som mest sysselsatte stjärntillverkningen 300 personer, mest norska, danska och polska flyktingar. Så småningom döptes stjärnan till Tindra Kristall och den sjuuddiga, gulröda stjärnan hängde snart i vart och vartannat fönster. Tindra Kristall blev så populär och vanlig att den av somliga fick den något nedsättande benämningen proletärstjärna.

Den svenstillverkade stjärnan fick konkurrens av stjärnor tillverkade av träspån, halm, näver och metall. I likhet med många andra julutsmyckningar är tillverkningen av stjärnorna spridd över världen: numera är de rödgula pappersstjärnorna tillverkade i Asien. Man kan säga att de speglar den tidigare profilerade lokala tillverkningssindustrin såväl som vår tids globala tillverkningsvägar. Stilmässigt speglar stjärnan väl de globala influenserna; allt fler använder stjärnor med asiatiskt och orientaliskt inspirerade mönster, vilka uppträder i stilmässiga blandformer i svenska fönster.

Adventsstjärnorna, också kallade julstjärnor, hängs i fönster och introducerades under 1930-talet. De blev allt vanligare under efterkrigstiden. Adventsljusstaken introducerades mot slutet av 1800-talet med förebild i tyska så kallade adventsgranar. Den första elektrifierade adventsstaken kom i slutet av 1930-talet. Den elektriska ljusstaken anknyter till en svensk tradition att låta ljus brinna i fönstren för att lysa upp julottebesökarnas väg till kyrkan.

Adventsstjärnan blev populär i Sverige på 1930- och 1940-talen även om de första adventsstjärnorna såg dagens ljus redan på 1880-talet i den tyska staden Herrnhut. Adventsstjärnan symboliserar Betlehemsstjärnan som vägledde de tre vise männen till stallet med det nyfödda Jesusbarnet. Kanske är den vid sidan av julgranen en av de viktigaste symbolerna i vår tids julfirande. I en herrnhutisk skola tillverkade elever och lärare pappersstjärnor belysta inifrån. I den herrhutiska traditionen nämns att förbilden var de svenska stjärngossarnas stjärngång.

Den tyska handeln fångade upp dessa stjärnor, som började masstillverkas och säljas i hopfällbart skick vid jultid. Efter hand elektrifierades stjärnorna. Det första svenska belägget för ordet adventsstjärna är från 1934, samma år som de tyskimporterade stjärnorna började säljas i Sverige.

Datum: 
2023-12-24
2024-12-22
2025-12-21
2026-12-20
Logotyp för appen Årets dagar

Årets dagar-appen

Med Årets Dagar-appen lär du dig allt om kända och okända dagar. Markera de dagar du vill bli påmind om och dela dina favoriter på Facebook.

Ladda hem Årets dagar-appen här