Fars dag

Fars dag är ett bra exempel på en högtid som saknar religiös grund och som ibland får kritik för att vara kommersiell. Dagen infaller andra söndagen i november. Den tillkom i Sverige efter amerikansk förebild under 1930-talet.

Bilden: Fars dag på Nordiska Kompaniet 1940. Foto: Erik Holmén, ©Nordiska museet.

”Onödigt fjäsk”

En pappa som flaskmatar sitt barn var under 1970- och tidiga 1980-talet, ännu en ganska ovanlig syn. Foto K H Hernried, ©Nordiska museet

Fars dag infaller den andra söndagen i november och har precis som mors dag skapats efter amerikansk förebild. Initiativtagaren var en viss mrs John Bruce Dodd i USA. Hon ville hylla sin far som var änkling, och som ensam hade fostrat sju barn. Fars dag kom till Sverige 1931, med mors dag som kommersiell förebild. 1949 bildades en nordisk kommitté av köpmän med syfte att verka för sedens spridning, vilket antyder handelns ekonomiska värdering av högtider.

 

När Nordiska museet 1963 samlade in uppgifter om mors- och farsdagsfirande framkom att många äldre till en början var negativa till högtiden, som bland annat kallades ”onödigt fjäsk”.

Förutom handeln var och är massmedier och skolor viktiga för att sprida både mors och fars dag. Barn uppmuntras till exempel att på skoltid tillverka gratulationskort. De båda dagarna firas på ungefär samma sätt, men fars dag något enklare. Ett rätt vanligt sätt att fira far är med morgonuppvaktning med kaffe, tårta, blommor och en present.

Hyllar kärnfamiljen

Varannan pappa får en ny slips på fars dag. Den populäraste färgen är blått, tätt följt av rött och den ska gärna vara randig. Foto: Gunnar Lundh, ©Nordiska museet.

Fars och mors dag hyllar känfamiljen. I olika perioder har dessa högtider kritiserats för att hylla konservativa värden, men också för att de utesluter barn som saknar föräldrar.

 

Idag är slipsen den vanligaste farsdagspresenten och varannan pappa får en ny slips på fars dag. Man kan skönja en tendens till att gåvorna är förknippade med en bild av mansrollen som är tämligen traditionell. Samtidigt är allt fler involverade i flera kärnfamiljer och en man kan vara biologisk far i en familj och styvfar i en annan familj. I vilken mån detta kommer att påverka farsdagsfirandet återstår att se.

Datum: 
2019-11-10
2020-11-08
2021-11-14
Logotyp för appen Årets dagar

Årets dagar-appen

Med Årets Dagar-appen lär du dig allt om kända och okända dagar. Markera de dagar du vill bli påmind om och dela dina favoriter på Facebook.

Ladda hem Årets dagar-appen här