Samernas nationaldag

Datumet för samernas nationaldag är valt till minne av det första samiska landsmötet 1917, som hölls i Trondheim, Norge. Den samiska nationaldagen samlar alla med samiskt ursprung, oavsett nationalitet.

Samernas nationaldag uppmärksammas på olika sätt. I Sverige är den sedan några år tillbaka flaggdag, då de fyra samiska färgerna kan ses hos både samiska föreningar och utanför kommunala och andra offentliga byggnader. Ibland ordnas fester, föredrag och andra evenemang. Men dagen kan som så många andra högtider också upplevas i enklare form: ”Jag tar på mig kolten och sitter i finsoffan och dricker kaffe och äter tårta.”

Nordiska museets samlingar

En av Johan Turis många kraftfulla teckningar. (Skilda lappmarker. Teckning av Johan Turi. L.A. 874 nr. 5). Sök även i www.digitaltmuseum.se.

I Nordiska museets föremålssamling och arkiv finns världens förmodligen största samling av samiskt material. Samlingen används av forskare från hela världen. Bland arkivalierna finns material från Johan Turi, en same som skrev den första boken på samiska, som beskrev samernas liv. Muittalus sámid birra (En bok om samernas liv) gavs ut 1910 och är översatt till en rad språk. En tidig översättning gjordes från danska till engelska. Turis etnografiskt rika teckningar ger stark visuell vittnesbörd om samiskt liv under det sena 1800-talet och 1900-talets första decennier.

Datum: 
2023-02-06
2024-02-06
2025-02-06
Logotyp för appen Årets dagar

Årets dagar-appen

Med Årets Dagar-appen lär du dig allt om kända och okända dagar. Markera de dagar du vill bli påmind om och dela dina favoriter på Facebook.

Ladda hem Årets dagar-appen här