Gå till innehåll

Julafton

Varför heter det julklapp och hur kom julgranen hit? Firanden av högtider och folkliga traditioner bland befolkningen i de nordiska samhällena är ett av Nordiska museets kunskapsområden. Här får du veta mer om jultraditioner utifrån museets samlingar och kunskap. 

När är det jul?

Julafton den 24 december är höjdpunkten i den nordiska jultraditionen. I Norden firar vi oftast aftnar och inte på högtidsdagen. Det har att göra med hur vi för flera hundra år sedan räknade dygnets timmar. I bondesamhället (det förindustriella samhället) var julafton den allra högtidligaste dagen som påminde om Jesu födelse. Huset var städat, redskapen iordningställda och arbetet avslutat. 

Jultomten, bocken och Kalle Anka

I Sverige är det på julafton som jultomten kommer, en blandning mellan S:t Nicolaus och den svenska gårdstomten. Många familjer äter jullunch före ”Kalle Ankas jul”, som TV sänt klockan tre sedan 1960. Sedan kommer tomten med julklapparna. I den mån julklappar delades ut under 17- och 1800-talen var det julbocken eller en figur som liknade gårdstomten som delade ut dem. 

Julstrumpa och dopp i grytan

Nedräkningen till julafton pågår under hela december. Uttrycket ”dan före dopparedan”, syftar på att doppa i grytan på julafton. Under 1900-talet spred sig bruket i Sverige att hänga upp en strumpa med en liten julgåva på julaftonsmorgonen, främst till barnen. Det här speglar helt en anglosaxisk gåvotradition.  

Vanliga frågor om julen