Traditioner i advent

Advent betyder ankomst och är en tid för längtan, nedräkning och stämningsfulla ljus i mörkret. Här får du veta något om bakgrunden till fyra traditioner i advent.

Adventskalendern till en längtande pojke

Den första adventskalendern trycktes i början av 1900-talet i Tyskland, tack vare en liten pojkes längtan till jul.

I slutet av 1800-talet levde en liten pojke vid namn Gerhard Lang i Tyskland. Han längtade också till julen. För att underlätta Gerhards väntan bakade hans mamma 24 kakor som hon la ut på en bit färgglad kartong. Varje dag fram till jul fick Gerhard äta en av kakorna. När han blev vuxen gjorde han om sin mammas kak-kalender till en tryckt papperskalender med två ark och 24 julmotiv. Succén blev oväntat stor och på 1920-talet skapades en ny version med luckor att öppna med en bild innanför. Gerhards kalender blev en succé som även nådde Sverige:

  • 1934 ritades den första svenska adventskalendern av Aina ”MasOlle” Stenberg och såldes av Sveriges Flickors Scoutförbund. 
  • De tidigaste tyska adventskalendrarna med luckor föreställde hus, små städer och julmarknader blandade med religiösa motiv.
  • De svenska och danska varianterna hade mer lantliga och världsliga teman: natur, snögubbar, kälkar, timmerhus och tomtenissar.
  • Nordiska museet har 85 adventskalendrar i samlingarna, daterade från 1934 och framåt. Några av dem finns att se i utställningen Traditioner.

Adventsstjärnan efter stjärngossar och Betlehems stjärna

Adventsstjärnan kom till på 1880-talet i den tyska staden Herrnhut och blev populär i Sverige på 1930- och 1940-talen. I en herrnhutisk skola tillverkade elever och lärare pappersstjärnor belysta inifrån. En förebild ska ha varit de svenska stjärngossarnas stjärngång. När den tyska handeln fångade upp intresset för dessa stjärnor började man masstillverka dem i hopfällbar form. Efterhand elektrifierades de.

  • Adventsstjärnan sägs symbolisera Betlehemsstjärnan, som vägledde de tre vise männen till stallet, där det nyfödda Jesusbarnet låg i krubban.
  • Det första svenska belägget för ordet adventsstjärna är från 1923, och några år senare kom försäljningen igång.
  • Stjärnan Tindra Kristall i orange papper designades av Erling Perssons 1941 och blev mycket populär. Den kostade då 2,50 kronor. Den tillverkades i Sverige under kriget av flyktingar från Danmark, Norge och Polen.

Adventsljusstaken – återbruk som gjorde succé

Ljusstaken med fyra levande ljus är en tradition från 1930-talet inspirerad av julljuständningen i Ersta kyrka som tände sju ljus varje söndag i Advent. 

Den elektriska elljusstaken är en svensk uppfinning, också från 1930-talet, av Oskar Andersson som var anställd på Philips i Göteborg. Han återanvände reklamerad julgransbelysning, borrade sju hål i en bågformad träsljusstake, fäste julgransbelysningen och mejslade ett spår för sladden på undersidan. Julen 1934 tände han det första exemplaret hemma i sitt föräldrahem.

Den äldsta bevarade elljusstaken skänktes till Nordiska museet 1995, den var tillverkad åt en släkting till Oskar Andersson. Läs mer i museets årsbok Fataburen från 1995

Lillejul i Finland 

Granris i kransar, framför dörren och inomhus hör också till advent för många. I finländska hem tar man in en liten julgran dagen före 1:a Advent och firar lillejul.

Visning om traditioner i advent